Terveellisempi eläkeaika hoituu työllä - Terveys - Ilta-Sanomat

Terveellisempi eläkeaika hoituu työllä

Terveemmän eläköitymisen salaisuus on yllättävä: eläkkeellä jatkuva työ.

31.10.2009 15:24

Amerikkalaistutkimuksen mukaan eläkkeelle jäävät henkilöt, jotka jatkavat töitä edes osa-aikaisesti tai projektiluontoisesti, kärsivät vähemmän fyysisista rappeutumista ja vaivoista.

Health.comin uutisen mukaan amerikkalaiseen kansalliseen tutkimukseen osallistui yli 12 000 eläkeikää lähestyvää 51-61-vuotiasta miestä ja naista.

Kuuden vuoden analysoinnin jälkeen tutkijat saivat selville, että eläkeiälläkin työskentelevät kärsivät pienemmällä todennäköisyydellä kahdeksasta sairaudesta: korkeasta verenpaineesta, diabeteksesta, syövästä, keuhko- ja sydänsairauksista, sydänkohtauksista, psyykkisistä ongelmista sekä reumasta.

Sairauksien vähenemisen lisäksi edes osa-aikaisesti eläkkeellä työskentelevät kärsivät epätodennäköisemmin liikkumisvaikeuksista ja arkiaskareiden vaikeutumisesta.

Tulokset pysyivät samoina, vaikka lukuun otettiin myös henkilöiden sukupuoli, työn kuva, asema, koulutus ja henkinen että psyykkinen terveydentila ennen eläkkeelle jäämistä.

Tutkijoiden mukaan työllä on todella paljon hyviä vaikutuksia. Heidän mukaansa työ muun muassa tuo päivään rytmiä, auttaa pitämään ystäviin ja työkavereihin yhteyttä ja sitä kautta ylläpitämään sosiaalisia verkostoja, opettaa uusia asioita ja pitää itsetunnon hyvänä.

Tutkijat kuitenkin kertovat, että suurin syy, miksi ihmiset tekevät töitä eläkeelle jäätyään, on raha. Toiseksi tärkein syy töiden tekemiseen on työkavereiden näkeminen. Terveydellisillä syillä eivät tutkimukseen osallistuneet ihmiset töihin juuri menneet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?