Sattuuko? - Faktoja ja myyttejä kroonisen kivun hoidosta

Julkaistu:

Krooninen kipu on elämää lamauttava vaiva. Kivuista kärsivä voi vaipua epätoivoon myös hoitomuotojen kanssa.

Joskus voi käydä niinkin, että kipupotilas hyväksyy kaiken hoidon, mitä on saatavilla, vaikkei se ehkä olisikaan juuri hänelle sopivaa.

WebMD.com -sivusto listasi kroonisen kivunhoidon faktoja ja myyttejä, jotka kannattaa ottaa huomioon ennen kuin aloittaa hoitoa.

Myytti: Kroonista kipua voi hoitaa vain, jos hoitaa sen aiheuttajaa

Kroonisen kivun hoito ei ole helppoa. Joskus kivun syyn hoito poistaa myös kivun, esimerkiksi jos kehossa on vieras esine, joka aiheuttaa kipua.

Usein hoito ei kuitenkaan ole näin yksinkertaista. Joskus kivun syytä ei pysty määrittelemään, jolloin kivun syyn hoitaminen on vaikeaa. Tällöin potilas saattaa tarvita monen eri lääkärin tutkimuksia: toinen selvittää kivunhoitoa ja toinen sen syytä.

Fakta: Lieväkin krooninen kipu on syytä hoidattaa

Monet kärsivät kivuista elämässään, mutta ajattelevat että jos kipu ei ole sietämätöntä, niin sille ei tarvitse tehdä mitään. Kuitenkin pitkään jatkunut kipu on aina syy mennä lääkäriin.

Kyseessä voi olla piilevä terveyssairaus, tai kipu voi voimistua lamaannuttavaksi. Kipu kannattaa hoitaa ajoissa, ettei siitä koidu muita terveysseurauksia. Kipu voi aiheuttaa ilman reseptiä myytävien kipulääkkeiden väärinkäyttöä, eristäytyneisyyttä, masennusta ja alkoholin väärinkäyttöä.

Myytti: Kipupotilaan tulee levätä

Ennen vanhaan kipupotilaille suositeltiin vuodelepoa. Nykyään ei enää tehdä niin, ellei tilanne sitä vaadi. Joskus paikoillaan makaaminen pahentaa kipuja. Kipupotilaankin kannattaa pitää kiinni normaaleista rutiineistaan - ellei lääkäri määrää toisin.

Myytti: Kipu lisääntyy iän karttuessa

Liian monet ihmiset kuvittelevat, että kipu kuuluisi luonnollisena osana vanhenemiseen. Näin ei ole, mikäli tilanne on kunnossa. Vanhemman ihmisen kivut on myös hoidettava asiaankuuluvasti.

Fakta: Krooninen kipu liittyy masennukseen

Masennus ja kipu voivat todella liittyä toisiinsa. Kipu voi olla masennuksen oire, ja toisaalta masennusdiagnoosi voi saada kivun pahenemaan. Masennuspotilaat saattavat kärsiä kipudiagnoosista enemmän, koska he voivat luulla vain kuvittelevansa kivun. Näin ei kuitenkaan ole. Tietynlainen masennuslääkitys voi helpottaa myös kipuihin.

Myytti: Kipulääkkeet aiheuttavat lääkeriippuvuuden

Lääkeriippuvuus on aiheuttanut paljon keskustelua, jonka vuoksi kipulääkityksellä olevat potilaat voivat pitää itseään riippuvaisina.

Osa kipupotilaista kieltäytyy lääkityksestä, koska he pelkäävät addiktoituvansa lääkkeidenkäyttäjiksi. Kipulääkitys ei kuitenkaan aiheuta oikein käytettynä ja valvottuna riippuvuutta. Asiasta on silti hyvä keskustella lääkärin kanssa.

Myytti: Kipulääkkeet parantavat kroonisen kivun

Etenkin opiaattipohjaisista kipulääkkeistä, kuten morfiinista, saatetaan ajatella, että se vie kivun pois ja palauttaa elämän normaaliksi. Näin ei kuitenkaan ole.

Opiaattien käyttäjät voivat pidemmällä tähtäimellä tarvita aina suurempaa lääkeannosta, joka ei kuitenkaan paranna tilannetta. Lisäksi opiaatit voivat itse asiassa lisätä kiputuntemuksia.

Fakta: Yksi lääkitys tehoaa kipuun vain harvoin

Toisin kuin monesti luullaan, kipuun ei ole yhtä ihmelääkettä, joka tehoaisi aina. Yleensä kipuun tehoaa kuitenkin vain monen eri hoitotavan summa: voidaan kokeilla lääkitystä, akupunktiota, fysioterapiaa, psykoterapiaa tai rentoutumistekniikoita. Oikean hoidon löytäminen vaatii tutkimuksia, aikaa ja kärsivällisyyttä.

Fakta: Hoito ei aina vie kipua kokonaan

On valitettavaa mutta totta, että aina kipuun ei löydy sopivaa hoitoa.

Joskus kipua ei saa täysin pois, mutta hoito voi kuitenkin parantaa tilannetta suuresti ja saada elämänlaatua paremmaksi. Kipua kannattaa silti hoitaa, että elämä tuntuisi elämisen arvoiselta.