Näin tunnistat allergian - Terveys - Ilta-Sanomat

Näin tunnistat allergian

Allergia on kiusallinen vaiva ilman tehokasta ja toimivaa hoitoa. Voi olla vaikeaa, ainakin ensi kertaa oirehtiessa, erottaa oireita tavallisesta flunssasta.

Allergiaa ja flunssaa ei ole aina helppo erottaa toisistaan.­

21.11.2008 12:03

Allergian hoitoon on saatavilla useita sekä suun kautta että paikallisesti annosteltavia lääkkeitä, kunhan ensin selvittää, mikä hoito on sopivin vaihtoehto omaan tilanteeseen.

1. Miten erotan tavallisen flunssan ja allergian oireet toisistaan?

Valitettavasti flunssan ja allergian oireita on joskus hankala erottaa toisistaan. Tavallisesti flunssa menee ohi muutamassa päivässä, kun taas allergiaoireet saattavat kestää koko siitepölykauden ajan.

Nuhaa kannattaa tarkkailla, sillä allerginen nuha on vetistä ja erite kirkasta toisin kuin flunssassa. Lisäksi allergiseen nuhaan liittyy usein aivastelua, nenän kutinaa sekä tukkoisuutta. Myös silmien kutina ja punoitus kertoo yleensä allergiasta. Silmätulehduksessa silmät sen sijaan rähmivät.

2. Mistä tiedän, hoidanko allergista nuhaani tableteilla vai sumutteella?

Jos allergisen nuhan oireet ovat hyvin lieviä ja tilapäisiä saattaa pelkkä antihistamiini suun kautta riittää. Sen sijaan jos oireita on lähes joka päivä tai jos oireiden oletetaan jatkuvan yli kuukauden, kuten tavallista siitepölyallergiassa, on nuhan ensisijainen hoito lääkärin määräämä steroidipohjainen nenäsumute.

Nenästeroidisuihkeen säännöllinen käyttö helpottaa myös silmäoireita, sillä lääkeaine pääsee kyynelkanavaa myöten silmän sidekalvolle.

Mikäli allergiaoireet ovat vain esimerkiksi lieviä silmäoireita, voidaan pärjätä pelkillä allergisten silmäoireiden hoitoon tarkoitetuilla silmätipoilla.

3. Auttavatko allergisen nuhan hoitoon käytettävät nenäsumutteet välittömästi?

Allergian hoitoon tarkoitetuissa nenäsuihkeissa teho tulee esiin pikkuhiljaa muutaman päivän kuluttua hoidon aloituksesta. Hoito kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin ennen allergiakautta.

Paras hoitotulos saavutetaan käyttämällä lääkettä säännöllisesti koko allergiakauden ajan.

4. Allergiani aiheuttaa nenän tukkoisuutta, onko nenää avaavista sumutteista hyötyä?

Hankalaan tukkoisuuteen voi hoidon alussa käyttää muutaman päivän ajan tukkoisuuteen tarkoitettua nenän limakalvoja supistavaa nenäsumutetta steroidisumutteen lisäksi.

Tukkoisuuteen tarkoitettua sumutetta suositellaan kuitenkin käytettäväksi korkeintaan 10 vuorokautta yhtäjaksoisesti, sillä muuten se voi pahentaa turvotusta nenän limakalvoilla.

Kuiville nenän limakalvoille voi käyttää vesi- tai öljypitoisia nenän kostutussuihkeita.

5. Mitä tehdä, kun antihistamiini väsyttää?

Uudemmat antihistamiinit eivät ole lainkaan niin väsyttäviä kuin vanhemman polven antihistamiinit, sillä ne eivät pääse keskushermostoon yhtä hyvin kuin edeltäjänsä.

Osa voi kuitenkin aiheuttaa väsymyksen tunnetta osalle käyttäjistä. Ongelmaan voi auttaa antihistamiinivalmisteen vaihto toiseen.

Myöskään "naapurin neuvoja" allergialääkkeen väsyttävyydestä ei kannata itseensä soveltaa, sillä lääkkeiden vaikutukset ovat henkilökohtaisia.

Antihistamiinin annostelun voi ajoittaa iltaan, jolloin mahdollisesta väsyttävästä vaikutuksesta voi jopa hyötyäkin.

6. Voinko käyttää silmätippoja, kun minulla on piilolinssit?

Apteekeista saa ilman reseptiä kromoneja sisältäviä silmätippoja allergisiin silmäoireisiin. Silmätippoja on sekä pulloissa että kerta-annospipeteissä.

Pipeteissä oleviin silmätippoihin ei ole lisätty lainkaan säilöntäainetta (bentsalkoniumkloridi), joka voi pilata piilolinssit.

Piilolinssien kanssa suositellaan siis pipetein annosteltavia silmätippoja, jolloin piilolinssit voidaan laittaa silmiin noin 10-15 minuuttia annostelun jälkeen.

Loput pipettiin jäävästä lääkeaineesta voidaan annostella sieraimiin, jolloin lääkettä ei mene hukkaan.

7. Millaista lääkkeetöntä hoitoa allergiaan on?

Nenän limakalvojen hyvää kuntoa sekä puhtautta kannattaa ylläpitää nenän huuhtelulla. Nenän ja sen sivuonteloiden huuhteluun on saatavana huuhtelukannuja, joissa käytetään mietoa suolavettä.

Siitepölyaikana lattioiden ja pintojen nihkeäpyyhkiminen on tärkeää, tuuletusikkunoihin on hyvä asentaa siitepölysuojat, petivaatteita ei kannata kuivattaa ulkona ja hiukset kannattaa huuhdella päivän päätteeksi, jotta minimoidaan siitepöly sisätiloista.

Apteekeista saa myös lääkkeetöntä nenäsumutetta, jonka tarkoituksena on ehkäistä ilmassa olevien allergeenien pääsyä limakalvoille muodostamalla limakalvoja suojaavan geelikerroksen.

8. Mitä tarkoitetaan ristiallergialla?

Ristiallergiassa on kyse allergiasta, jossa oireet laukaisee varsinaisen siitepölyallergeenin lisäksi jokin muu allergeeni, esimerkiksi koivuallergikko voi saada oireita myös raa´asta porkkanasta.

Tämä johtuu siitä, että elimistön vasta-aineet saattavat reagoida kemiallisesti samankaltaisten aineiden kanssa.

Ristiallergia on yksilöllistä ja pelkästään niitä ruoka-aineita kannattaa välttää, joista saa oireita. Oireet ovat usein pahimmillaan siitepölyaikaan, mutta herkkyys voi olla myös ympärivuotista.

9. Mistä siedätyshoidossa on kyse?

Siedätyshoidon avulla kehitetään sietokykyä allergian aiheuttajaan. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että pieniä annoksia allergeenia pistetään ihon alle muutaman viikon välein kolmen vuoden ajan. Vaihtoehtona tälle on siedätyshoito kielenalustabletilla.

Siedätyshoitoa harkitaan, mikäli oireet ovat asianmukaisesta hoidosta huolimatta erityisen voimakkaita tai niitä esiintyy toistuvasti tai jatkuvasti. Oikein ajoitetulla siedätyshoidolla on mahdollista sekä parantaa että ehkäistä allergiaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?