Siis mitä: Voi ehkä terveellisempää kuin oliiviöljy!

Perinteisen käsityksen mukaan jos ravinnossa ja veressä on paljon kovaa rasvaa, veren kolesterolitasot nousevat. Tämä puolestaan kovettaa valtimoita ja lisää muun muassa sydäntautien riskiä.

Näin ei kuitenkaan välttämättä ole. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan voin käyttö ruoassa johtaa huomattavasti pienempään veren rasva-arvojen kohoamiseen aterian jälkeen kuin oliivi- tai rypsi- ja pellavaöljyn käyttö. Tämä sotii nykyisiä käsityksiä vastaan, sillä voi on kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa, jota pidetään pahana kolesterolille.

Ruotsissa Lundin yliopistossa tehdyn tutkimuksen tuloksien arvellaan johtuvan siitä, että noin viidesosa voin rasvahapoista on lyhyitä ja keskipitkäketjuisia. Elimistö käyttää näitä rasvoja heti energiana ja tästä syystä ne eivät ennätä nostaa veren rasva-arvoja kovin mittavasti. Tällaisia lyhyitä ja keskipitkäketjuisia rasvahappoja käytetään myös terveydenhuollossa potilailla, joilla on vaikeuksia saada ravinteita imeytymään, yliopistolta tiedotetaan. Näin ollen niiden pitäisi olla hyviä rasvahappoja.

Oliiviöljyjä on tutkittu todella paljon ja sen ansioita usein korostetaan. Tiedetään hyvin, että voi nostaa veren kolesterolia pitkällä aikavälillä, mutta samaan aikaan sen lyhytaikaisia vaikutuksia ei ole tutkittu kovinkaan paljoa. Oliiviöljy on totta kai hyvästä, mutta nämä tulokset osoittavat, että erilaisilla ravintorasvoilla voi olla muita etuja, Lundin yliopiston tohtorikoulutettava Julia Svensson toteaa tutkimuksestaan.

Svenssonin mukaan kaikilla rasvoilla on suuret energiapitoisuudet, ja jos ihminen ei kuluta sitä energiaa mitä hän ravinnosta saa, johtaa se painonnousuun ja lisääntyneeseen riskiin saada erilaisia sairauksia.

Miesten ja naisten välillä eroja. Tutkimuksessa saadut tulokset eivät olleet yhtenäisiä eri sukupuolten kohdalla. Naisten kohdalla voin hyödyt olivat lähinnä marginaalisia, kun taas miesten kohdalla erot olivat jo huomattavia.

Tutkijoiden mukaan erot sukupuolten välillä voivat johtua hormoneista, rasvan varastoitumisesta tai keskeisistä eroavaisuuksista miesten ja naisten aineenvaihdunnoissa, jotka ovat olleet jo tiedossa. Tämä luo uudenlaisen haasteen tutkimuksille, kun testeihin osallistuvien naisten kuukausikierrotkin pitäisi olla tutkimusaikana samassa kohdassa, jotta saataisiin luotettavia tuloksia.

Svenssonin tekemään tutkimukseen osallistui 19 naista ja 28 miestä, joiden kaikkien veren rasva-arvot mitattiin kolmen eri testiaterian yhteydessä. Aterioilla koehenkilöt nauttivat mannasuurimoita, maitoa, karhunvatukkahilloa sekä leipäviipaleen, jonka päällä kinkkuviipale. Aterioiden valmistuksessa käytettiin aina 35 grammaa eri rasvaa, jolloin jokainen koehenkilö söi rypsi- ja pellavaöljyssä, voissa ja oliiviöljyssä valmistettua ruokaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?