Ihossa voi piileskellä ikävä tauti - Terveys - Ilta-Sanomat

Ihossa voi piileskellä ikävä tauti

Vaikka kaikkia ihotulehduksia ei pidä ottaa vakavasti, ihossa voi esiintyä hyvinkin vaikeita tauteja, jotka vaativat lääkärin välitöntä hoitoa. Revolution Health -sivusto listasi seitsemän yleistä ihosairautta ja niiden oiretta, jotka on hyvä tuntea - tiedät milloin huolestua ja milloin ei.

Luomia kannattaa tarkkailla ja jos niissä näkyy kasvua tai muita muutoksia, pitää käydä lääkärissä.­

25.3.2009 6:15 | Päivitetty 25.3.2009 6:20

1. Atooppinen ihottuma

On laajalle leviävä ihottuman muoto, jota löytyy yleensä ympäri kehoa. Sitä saattaa esiintyä esimerkiksi samassa kohdassa molemissa käsissä. Atooppista ihottumaa aiheuttaa normaalisti vaarattomat tekijät, kuten kuiva iho tai kosketusherkkyys jollekin tietylle aineelle.

2. Nokkosihottuma

Laikukas, kutiava ja punainen nokkosihottuma saattaa ilmaantua reaktiona lääkkeelle, ruoalle tai infektiolle. Muita syitä voi olla muun muassa kosketus kasveihin, altistuminen jollekin aineelle hengitysilmassa, stressi, kosmetiikka sekä kuumuus, kylmyys ja auringonvalo. Usein syytä ei pystytä diagnosoimaan varmasti. Usein vaaraton, mutta voi olla myös vaarallisemman allergisen reaktion ensiaste.

3. Vyöruusu

Virusperäinen ihosairaus, joka aiheuttaa kivulaista ihottumaa. Tunnetaan myös nimellä herpes zoster. Ilmaantuu usein joukkona rakkuloita, jotka kiertävät selästä ympäri rintakehän. Voi tarttua myös muihin keon osiin, kuten niskaan, kasvoihin tai päänahkaan. Vyöruusun aiheuttama kipu voi olla hyvin tuskallinen.

4. Psoriaasi

Krooninen ihosairaus, joka aiheuttaa hilseileviä, kohonneita punaisia tai valkoisia läiskiä ihoon. Ilmaantuu yleisimmin polviin, kyynärpäihin, päänahkaan, häntäluuhun ja selkään, mutta voi ilmaantua periaatteessa mihin vain (kynsiin, kämmeniin ja jalkapohjiin).

5. Ruusufinnitauti

Ruusufinni ilmaantuu usein vaiheittain. Saattaa alkaa normaalina punasteluna, mutta voi kehittyä itsepintaiseksi punoitukseksi kasvojen keskiosassa, yleensä nenässä. Punoitus johtuu verisuonten laajenemisesta ihon pinnassa. Seuraavassa vaiheessa oireet pahenevat ja punoitus tulee yhä näkyvämmäksi nenässä ja poskissa. Viimeisessä eli tulehdusvaiheessa, pienet punaiset finnit ilmaantuvat ympäri nenää, poskia, otsaa ja leukaa.

6. Melanooma

Yli sentin levyiset luomet voivat jo olla syöpää sisältäviä. Minkä tahansa luomen yllättävä kasvu vaatii lääkärin välitöntä konsultaatiota. Melanoomaa sisältävien luomien reunat ovat usein epätasaisia ja epäsäännöllisiä.

7. Karsinooma eli pahanlaatuinen kasvain

Toiseksi yleisin ihosyöpä. Voi ilmaantua mihin tahansa kehon osaan. Kaikkein alttiimpia ovat hyvin vaaleaihoiset ihmiset. Karsinoomaa todetaan noin 200 000 - 300 000 tapausta joka vuosi. Miehet saavat kyseisen syövän kaksi kertaa naisia yleisemmin. Karsinooma näyttää hieman haavalta, hiertymältä tai ruvelta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?