Terveys

Näin paljon lapsesi tarvitsee unta

Julkaistu:

Lapsen unen tarve riippuu tietyistä yksilöllisistä tekijöistä, joihin kuuluu esimerkiksi lapsen ikä. Tässä WebMD.com-sivuston listaamia yleisiä unisuosituksia.

1­­-4 viikkoa vanha: 15-16 tuntia päivässä

Vastasyntyneet nukkuvat tavallisesti 15-18 tuntia päivässä lyhyissä, muutaman tunnin erissä. Ennenaikaisesti syntyneet vauvat saattavat nukkua enemmän ja koliikista kärsivät vähemmän.

Vastasyntyneiden unirytmi ei ole sidoksissa päivän ja yön vaihteluihin, sillä heillä ei ole vielä sisäistä biologista kelloa eikä vuorokausirytmiä. Oikeastaan vastasyntyneillä ei edes ole unirytmiä.

1-4 kuukautta vanha: 14-15 tuntia päivässä

Kuusiviikkoinen vauva alkaa jo hieman rauhoittua, ja hänelle muodostuu pikkuhiljaa säännöllisempi unirytmi. Vauvan unet saattavat kestää iltaisin pisimmillään neljästä kuuteen tuntia. Päivä-yö-hämmennys katoaa.

4-12 kuukautta vanha: 14-15 tuntia päivässä

15 tuntia on ihanteellinen määrä unta, mutta monet 11-kuukautiset vauvat nukkuvat vain noin 12 tuntia. Vakiintuneen unirytmin saavuttaminen on tärkeää tässä iässä, koska vauva on nyt paljon sosiaalisempi ja hänen nukkumisensa on aikuismaisempaa.

Vauvat nukkuvat normaalisti kolmet päiväunet, jotka vähenevät kahteen vauvan ollessa noin puolivuotias. Puolivuotiaana vauvat kykenevät fyysisesti nukkumaan läpi yön. Säännöllisten päiväunien vakiintuminen tapahtuu näihin aikoihin, kun vauvan biologinen rytmi kehittyy. Aamuiset päiväunet alkavat yleensä klo 9:00 ja kestävät noin tunnin. Aikaiset iltapäiväunet alkavat klo 12-14 välillä ja kestävät tunnista kahteen tuntiin. Myöhäisemmät päiväunet voivat alkaa klo 15-17 välillä ja kestoaika on vaihteleva.

1-3 vuotta vanha: 12-14 tuntia päivässä

Kun vauva varttuu 18-21 kuukauden ikäiseksi, hän ei todennäköisesti enää nuku aamuisin päiväunia ja torkkujen tarve vähenee yksiin päivässä. Taaperot tarvitsevat noin 14 tuntia unta päivässä, mutta tyypillisesti he nukkuvat vain kymmenen tuntia.

Monet 21-36 kuukauden ikäiset vauvat tarvitsevat edelleen yhdet päiväunet päivässä, joiden aika vaihtelee tunnista kolmeen ja puoleen tuntiin. Yöunille he menevät tyypillisesti klo 19-21 välisenä aikana, ja heräävät klo 6-8 välillä.

3-6 vuotta vanha: 10-12 tuntia päivässä

Tässä iässä lapset menevät tyypillisesti nukkumaan klo 19-21 ja heräävät 6-8 nurkilla samalla tavoin, kuin tekivät nuorempinakin. 3-vuotiaana monet lapset vielä torkkuvat päivisin, mutta 5-vuotiaana päiväunet alkavat jäädä pois ja myös lyhenevät. Uusia uniongelmia ei yleensä kehity enää kolmen ikävuoden jälkeen.

7-12 vuotta vanha: 10-11 tuntia päivässä

Tässä iässä nukkumaanmenoaika myöhenee ja myöhenee, kun lapsen aktiivisuus lisääntyy koulun, kavereiden ja perheen myötä. Monet 12-vuotiaat menevät nukkumaan siinä klo 21 maissa. Nukkumaanmenoajoissa on silti laajaa vaihtelua, kuten myös yöunien pituudessa. Nukkumaanmenoajat vaihtelevat välillä 19:30-22:00 ja yöunet kestävät 9-12 tuntia, vaikka keskimääräinen pituus onkin noin 9 tuntia.

12-18 vuotta vanha: 8-9 tuntia päivässä

Uni on yhtä välttämätöntä terveydelle ja hyvinvoinnille teini-iässä kuin nuorempanakin. Moni teini saattaa tarvita nyt jopa enemmän unta kuin aiemmin. Sosiaalinen paine saattaa kuitenkin vaikuttaa teinin unen määrään, eikä hän välttämättä nuku tarpeeksi.