Hasis ja marihuana eli kannabis voi näkyä kuukausienkin päästä - Terveys - Ilta-Sanomat

Kannabis voi piileskellä läskissä

Kannabiksen käyttö voi paljastua pitkienkin aikojen jälkeen.

Julkaistu: 13.8.2009 6:43

Ankara laihdutus tai raskas stressi voi aiheuttaa kannabiksen käyttäjälle "uudelleenmyrkytyksen", eli positiivisen tuloksen huumetestissä, vaikka viimeisimmästä käytöstä olisi kulunut jo useita kuukausia, kertoo New Scientist.

Kannabiksen tärkein vaikuttava osa on THC, jota jo yhden käyttökerran jälkeen imeytyy kehon rasvasoluihin. Muutaman päivän kuluttua käytöstä THC liukenee vereen ja poistuu elimistöstä. On kuitenkin huomattu, että pitkän linjan käyttäjillä THC-yhdisteitä kerääntyy rasvasoluihin "varastoon". Joskus rasvasoluihin saattaa siis pitkällisen käytön seurauksena jäädä piiloon THC:tä, joka saatetaan huomata vasta sen poistuessa elimistöstä.

Australialainen tutkijaryhmä esittää, että varastoitunut THC pääsee verenkiertoon silloin, kun kehon rasvavarannot hupenevat nopeasti. Yleisimmät syyt nopeasti vähenevään rasvan määrään ovat nopea laihtuminen tai voimakas stressi.

Tutkijaryhmän kiinnostus aihetta kohtaan heräsi, kun eräs australialainen urheilija antoi positiivisen näytteen huumetestissä. Urheilija oli järkkymättömästi sitä mieltä, että hän ei ollut käyttänyt kannabista kuukausiin. Hän oli kuitenkin laihduttanut juuri neljä kiloa ankaralla dieetillä juuri ennen testiä. Tutkijaryhmä tutki asiaa rotilla. Kävi ilmi, että rotilta otetut rasvasolut reagoivat stressihormoniin vapauttamalla THC:tä nopeammin. Rottiin pistettiin THC:tä kymmenen päivän ajan, ja kahden päivän jälkeen yhdelle osalle annettiin stressihormonia. Toinen osa rotista ei saanut stressihormonia, ja kolmas ryhmä sai vähemmän ravintoa kuin toiset.

Niiden rottien, jotka saivat stressihormonia ja vähemmän ravintoa, veressä oli melkein kaksinkertainen määrä THC-happoa. Hapon määrä on suoraan verrannollinen rasvasoluista verenkiertoon päässeeseen THC:hen.

Kahden päivän jälkeen THC:n antamisen lopettamisesta arvot eivät kuitenkaa olleet normaalia korkeammat. Tutkijoiden mukaan syynä on kokeen lyhyys. Heidän mukaansa vuosia kannabista käyttänyt ihminen voi hyvinkin saada positiivisen tuloksen huumetestissä kuukausienkin päästä lopettamisesta, jos hän on ennen testiä ollut todella stressaantunut tai laihtunut rajusti. Asian varmistamiseksi tarvitaan kuitenkin lisätestejä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?