Terveys

Haluatko elää terveenä 100-vuotiaaksi? Pidä huoli tästä asiasta!

Julkaistu:

Pitkän iän salaisuus saattaa tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan olla niinkin jokapäiväinen asia kuin nukkuminen hyvin. Tämä selviää yli 15 500 kiinalaiseläkeläisellä tehdystä tutkimuksesta, jossa selvisi, että yli hyvin nukkuvat vanhukset elävät huomattavasti todennäköisemmin jopa 100 vuoden ikään.

Sleep -lehdessä julkaistun tutkimuksen analyysi perustuu 15 638 kiinalaisella yli 65-vuotiaalla miehellä ja naisella teetettyyn terveyskyselyyn, joista 2794 oli yli 100-vuotiaita.

Tutkimusta johtanut tohtori Danan Gu Portlandin osavaltionyliopistosta totesi Express -lehdelle, että yhteensä noin 65 prosenttia tutkittavista kertoi unenlaadun olevan heidän kohdallaan hyvä ja he nukkuivatkin keskimäärin noin 7,5 tuntia yössä.

- Yllättäen vanhimmat aikuiset, iältään 100 vuotta ja yli, ilmoitti 70 prosenttia todennäköisemmin unenlaadun olevan hyvä kuin nuoremmat, 65-79-vuotiaat osallistujat. Osallistujat, jotka olivat yli 100-vuotiaita nukkuivat epätodennäköisemmin viisi tuntia yössä tai vähemmän, mutta he nukkuivat puolestaan lähes kolme kertaa todennäköisemmin 10 tuntia yössä tai enemmän, Danan Gu kertoi Express -lehdelle.

Tutkimuksesta selviää myös, että huonon terveyden ja huonon unen välillä on yhteys, sillä huonon terveyden omaavilla vastaajilla oli jopa 46 prosenttia todennäköisemmin uniongelmia.

Amerikkalaistutkimuksen mukaan hyvien yöunien sekä pitkän ja terveen elämän välillä on siis yhteys. Hyvistä yöunista huolehtiminen onkin terveydelle hyödyllinen teko, koska uni muun muassa elvyttää ja huoltaa aivojen toimintaa sekä edistää muutenkin hyvinvointia.

Univaikeudet eivät ole missään nimessä leikin asia, sillä esimerkiksi unettomuus on yhdistetty masennukseen, ahdistuneisuushäiriöön tai päihteiden väärinkäyttöön. Se voi olla myös lihavuuden, sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen riskitekijä. Unettomuuden aiheuttama väsyneisyys kasvattaa tapaturmien riskiä.

Amerikkalaistutkimuksen tulokset ovat hieman ristiriitaisia aiempien uneen liittyvien tutkimusten kanssa. Aiemmissa tutkimuksissa liiallisen nukkumisen kun on todettu altistavan esimerkiksi dementialle.

Kuitenkaan liian vähäisellä unellakaan ei ihminen pärjää, ja monet tutkimukset ovatkin liittäneet nukkumattomuuden useisiin eri sairauksiin ja voivan viedä jopa ennenaikaiseen hautaan.

Yleensä aikuisille suositellaankin nukkuvan noin seitsemän-kahdeksan tuntia yössä.