Terveys

Kuorsaako kumppanisi? - Näin nukkuminen onnistuu

Julkaistu:

Kuorsaaminen voi kuormittaa parisuhdetta yllättävän paljon.

Erään tutkimuksen mukaan kuorsaavan kumppanin kanssa nukkuvat menettävät tunnin unistaan joka yö, kun taas toisen tutkimuksen mukaan kuorsausongelman hoitaminen paransi pariskuntien seksielämää ja parisuhdetta merkittävästi, kertoo WebMD.com-sivusto.

Kuinka kertoa kuorsaamisesta?

Tukos ilmateissä nenän ja keuhkojen välillä on yleensä syy kuorsaamiseen. Tukos voi olla turvonnutta nenäkudosta, liian rentoutunut kieli, rasvakerrostuma kurkussa tai suuri kitakieleke. Kuorsaamisella on tapana pahentua iän karttuessa, sillä kuten moni muukin kehonosa, myös ilmateitä ympäröivät kudokset alkavat repsottaa.

Ensimmäinen este kuorsauksen lopettamisessa on saada kuorsaaja ymmärtämään ongelmansa. Monesti hän ei nimittäin havaitse kuorsaamistaan itse ollenkaan. Mies ei välttämättä usko vaimoaan, mutta hän uskoo metsästyskavereitaan, kun he eivät suostu nukkumaan hänen kanssaan samassa mökissä. Yhtenä keinona voi myös käyttää nauhuria.

Vetäytyminen vierashuoneeseen voi tuntua houkuttelevalta, mutta se on keskittymistä oireeseen, ei itse ongelman lähteeseen.

Tutki kumppanisi tottumuksia

Jos elät kroonisen kuorsaajan kanssa, tarkastele lähemmin hänen tapojaan ja tottumuksiaan. Jotkut yksinkertaiset elämäntapamuutokset voivat hävittää ongelman lopullisesti.

Onko hän ylipainoinen?

Ylipaino on yleisin syy kuorsaamiseen. Ylipainoisella ihmisillä on yleensä ylimääräisiä rasvakerrostumia kaulassaan, jotka edistävät kurkun kudosten taipumista, mikä kaventaa ilmateitä. Joskus vain muutaman kilon painon pudotus voi auttaa.

Juoko hän alkoholia ennen nukkumaan menoa?

Jos petikumppanisi juo pari yömyssyä, hänen kurkkunsa lihaskudokset rentoutuvat, jolloin kieli putoaa alemmas. Alkoholia kannattaa välttää vähintään neljä tuntia ennen nukkumaan menoa. Myös unilääkkeillä ja rauhoittavilla on samankaltainen rentouttava vaikutus.

Nukkuuko hän selällään?

Jos nukkuu, hänen suunsa voi olla auki, jonka ansiosta kieli liikkuu lähemmäs kurkun takaosaa kaventaen ilmateitä. Pään nostaminen voi poistaa ongelman jopa 30 prosentilla kuorsaajista. Toinen ratkaisu on pyytää häntä nukkumaan kyljellään.

Tupakoiko hän?

Tupakointi ärsyttää ja tulehduttaa ylempiä ilmateitä kaventaen niitä. Kuorsaaminen on siis yksi syy lisää saada hänet lopettamaan tupakointi.

Mahdollisia syitä kuorsaamiseen

Allergisuus

Jos kumppanisi kärsii jostain allergiasta, se saa todennäköisesti alkunsa nenästä. Jos hänellä on nuha, hän voi käyttää nenälle tarkoitettua, turvotusta laskevaa suihketta lyhyellä aikavälillä. Jos kyse on kuitenkin allergiasta, se täytyy diagnosoida ja hoitaa oikein.

Anatominen poikkeavuus

Nämä voivat vaihdella poikkeavasta septumista ylimääräiseen kudokseen kaulassa. Jos epäilet jotain tällaista, on aika keskustella lääkärin kanssa esimerkiksi unitutkimuksen mahdollisuudesta.

Unitutkimuksen aikana mittarit mittaavat sydämen, keuhkojen ja aivojen toimintaa. Ne huomioivat hengitysmallit, käsien ja jalkojen liikkeet, veren happipitoisuuden ja sen, kuinka usein potilas herää yön aikana. Tutkimuksellä määritellään kuorsauksen syy ja vakavuus. Syystä riippuen on olemassa monia erilaisia leikkauksia, joilla ongelma voidaan hoitaa.

Leikkaus voi kuitenkin olla hyvin kivulias, eikä ole takeita siitä, että se toimisi kaikissa tapauksissa. Leikkauksen voi korvata erityisellä suuhun asetettavalla laitteella, joka liikuttaa leukaa eteenpäin avaten ilmatiet.

Voiko kuorsaaminen olla vaarallista?

Tuhahteleeko ja huohottaako hän unissaan ja on sitten väsynyt koko päivän?

Kovaääninen ja intensiivinen kuorsaus on varoitusmerkki. On tärkeää erottaa toisistaan vaaraton kuorsaus ja vaarallinen sairaus nimeltä uniapnea.

Uniapneasta kärsivä lopettaa hengittämisen 10 sekunniksi tai pidemmäksi ajaksi useamman kerran tunnissa koko yön ajan. Kun hengitys lakkaa ja hapen määrä veressä putoaa, hän herää hetkeksi avatakseen taas ilmatiensä ja jatkaa sitten hengittämistä tuhahtaen. Tämän toistuminen useita kertoja yössä on hyvin stressaavaa keholle.

Uniapneasta kärsivillä on usein korkea verenpaine, mikä kohottaa halvauksen ja sydäninfarktin riskiä. Lisäksi suurin osa heistä kärsii päiväsaikaan uneliaisuudesta, minkä takia he joutuvat todennäköisemmin esimerkiksi auto-onnettomuuksiin. Yksi syy siihen, miksi naimisissa olevat miehet elävät sinkkumiehiä pidempään on se, että heidän vaimonsa huomaavat heidän uniapneansa ja patistavat heidät hoitoon.

Uniapneaa voidaan hoitaa suuhun tarkoitetuilla laitteilla tai leikkauksella, mutta jatkuva positiivinen, ilmateihin kohdistettu paine on yleensä ensimmäinen lääketieteellinen hoitokeino. Se tarkoittaa maskin tai erityisen suuosan pitämistä nukkuessa, mikä pakottaa ilman hellävaraisesti nenäonteloiden läpi. Jos kuorsaaja pystyy nukkumaan laitteen kanssa, se on hyvin tehokas hoitokeino.