Hyvästi pelottava pähkinäallergia? - Terveys - Ilta-Sanomat

Hyvästi pelottava pähkinäallergia?

Pähkinäallergia on pahimmillaan henkeä uhkaava tila, joka vaikeuttaa ihmisen elämää huomattavasti. Jo pieni hitunen pähkinää voi laukaista vakavan anafylaktisen sokin, joka voi tappaa. Nyt tähän ongelmaan on saatettu keksiä ratkaisu.

Pähkinä voi aiheuttaa pahimmillaan henkeä uhkaavan allergisen reaktion, jos sitä menee murunenkin allergisen ihmisen suuhun.­

25.2.2009 8:00 | Päivitetty 28.2.2009 11:52

BBC:n terveysuutisen mukaan neljä lasta on selättänyt pahan pähkinäallergian puolen vuoden pähkinäjauhoaltistuksen avulla tutkimuksessa, joka tehtiin Cambridgen yliopiston Addenbrooken sairaalassa. Kokeen lopussa lapset kestivät jo viiden pähkinän verran allergisoivaa ainetta saamatta oireita.

Tulos oli lapsille ja heidän perheilleen suunnaton helpotus, sillä pähkinäallergikko ja hänen perheensä joutuvat vahtimaan jokaista suupalaa, lukemaan kaikki tuoteselosteet tarkkaan sekä jättämään mm. juhlatarjoilut ja ravintolaillalliset väliin.

Elämä voi kutistua allergisen perheessä jokaisen suupalan vahtimiseksi. Pähkinän jäämiä nimittäin on huomattavassa määrässä elintarvikkeita.

Pähkinäallergiaa sairastavien määrä on kasvanut tasaisesti. Englannissa arviolta jo joka 50. nuori kärsii pähkinäallergiasta. Suomessakin pähkinäallergikkoja on tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia.

Cambridgen tutkijoiden altistuskokeilu on ensimmäinen, joka on tehonnut pähkinäallergiaan toivotulla tavalla. Jos tutkimuksesta todella löydetään keino hoitaa vakavaa pähkinallergiaa, helpottuu monen allergisen elämää huomattavasti.

- Jokainen kerta, kun pähkinäallergiasta kärsivät haluaa syödä jotain, hän joutuu pelkäämään, tappaako ateria hänet. Meidän tavoitteemme oli löytää hoito, joka muuttaisi tämän tilanteen ja antaisi allergisillekin mahdollisuuden syödä rauhassa, mitä he haluavat, tutkimuksen johtajalääkäri Andy Clark huomautti BBC:lle.

Uusi altistuhoito ei paranna ihmistä allergiasta, mutta päivittäinen hoitoannos pähkinää auttaa allergikkoja sietämään pähkinän jäämiä myös ruuissa.

Tutkijat aloittavat uuden tutkimuksen 18 lapsella ja aika näyttää, toimiiko uusi altistustapa laajemmin. On myös tutkittava, toimiiko altistus lasten lisäksi aikuisilla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?