Terveys

Tiedemies: Lapset vaurioituvat ilman lihaa

Julkaistu:

Joidenkin mielestä lihan syönti on murha, toisten jättävät lähes kaiken vihreän "kaninruokana" syömättä.

Yhdysvaltain johtava ravitsemusasiantuntija väittää, että vanhemmat jotka kieltäytyvät antamasta lapselleen liharuokaa, toimivat epäeettisesti, uutisoi buzzle.com.

Professori Lindsay Allen Kalifornian yliopistosta sanoo, että lihan kieltäminen lapselta tämän tärkeimpään kasvuaikaan saattaa aiheuttaa lapselle pysyviä vaurioita.

Allenin mukaan joitakin lihan sisältämiä ravintoaineita ei löydy mistään muusta ruoka-aineesta, ja niitä on hyvin vaikea korvata herkässä iässä olevien ruokavalioon.

Allen oli erityisen kriittinen vanhemmista, jotka tyrkyttävät lapsilleen vegaanielämäntapaa, jossa kielletään maito, juusto, voi sekä lihatuotteet.

- Ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö vanhemmat toimisi epäeettisesti kasvattaessaan lapsistaan täysiä vegaaneja, hän kritisoi.

Allen antoi kritiikkiä sen jälkeen, kun hän tutkimuksissaan huomasi vain kahden lusikallisen lihaa päivittäin vaikuttavan köyhyydessä elävien afrikkalaislasten psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin oleellisesti.

Kahden vuoden tutkimusjakson aikana lasten lihaskehitys lähes kaksinkertaistui ja heidän älyllisissä lahjoissaan tapahtui huimaa kehitystä. Lapsista tuli myös aktiivisempia, puheliaampia ja leikkisimpiä koulussa.

- Liha on monien mikroravintoaineiden, kuten sinkin, B12-vitamiinin, kalsiumin, raudan ja A-vitamiinin tiivistetty lähde. Niitä ei pysty helposti korvaamaan pelkällä kasvisruoalla, hän toteaa.

Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa tehdyissä tutkimuksissa on todettu ruokavalion, jossa ei ole maito- ja lihatuotteita vahingoittavan lapsen kehitystä. Hollantilaistutkijat huomasivat, että maito- ja lihatuotteiden syöminen sen jälkeen, kun lapsi on täyttänyt 16- vuotta. Se on jo terveyden kannalta liian myöhäistä.

Allenin mukaan aikuiset voivat välttää eläinperäisiä tuotteita, mikäli he syövät oikeita lisäravinteita, mutta kehittyvän lapsen kohdalla riski on hänen mukaansa liian suuri.

Vegetaristeja edustavat tahot ovat jo leimanneet Allenin väitteet "täydeksi roskaksi" ja propangandaksi, jolla halutaan vain edistää muun muassa Amerikan liha- ja maitotaloutta.