Loma tekee onnelliseksi, mutta ei niin kuin luulit

Julkaistu:

Loma itse ei tee meitä yhtä onnellisiksi kuin loman odotus. Loma antaa mahdollisuuden irtaantua töistä, nähdä maailmaa ja nauttia ajasta perheen kanssa, mutta tekeekö se sinusta onnellisemman? Kyllä, mutta ei välttämättä aivan siten kuin kuvittelit.

Hollantilaiset tiedemiehet päättivät mitata loman vaikutusta ihmisten onnellisuuden tunteeseen sekä kuinka kauan sitä kestää. He tutkivat yli 1500 hollantilaisen aikuisen onnellisuutta. Kahdeksan kuukautta kestäneen tutkimuksen aikana 974 heistä kävi lomalla.

The New York Timesin uutisoiman tutkimuksen mukaan eniten onnellisuutta koettiin pelkästä loman suunnittelusta. Loman odottaminen lisäsi onnellisuuden tunnetta ja kesti noin kahdeksan viikkoa.

Loman jälkeen onnellisuuden tunne laski nopeasti tavalliselle tasolle useimpien kohdalla. Se, kuinka paljon stressiä tai rentoutumista ihminen lomallaan koki, näytti vaikuttavan lomanjälkeiseen onnellisuuteen. Lomailijat, joiden loma oli ollut "neutraali" tai "stressaava" eivät kokeneet loman jälkeistä onnellisuutta lainkaan. Yllättäen myös he, jotka olivat kuvailleet lomaansa rentouttavaksi, eivät olleet sen onnellisempia kuin lainkaan lomailleet.

Ainoat lomailijat, joiden onnellisuudentunne näytti pysyvän myös matkan jälkeen, olivat matkaansa "hyvin rentouttavaksi" kuvailleet. Näiden ihmisten kohdalla lomaonnellisuus kesti noin kaksi viikkoa loman jälkeen, jonka jälkeen se palautui ennalleen.

- Loma tekee ihmiset onnellisiksi. Huomasimme kuitenkin, että eniten onnellisuutta koettiin lomaa odottaessa ja hyvin vähän loman jälkeen, tutkimuksen vetäjä Jeroen Nawijn kuvaili.

Yksi syy miksi onnellinen olotila ei jatkunut loman jälkeen saattoi tutkijoiden mukaan olla työhön palaamisen aiheuttama stressi. Myös riitely kumppanin kanssa sekä sairastumiset loman aikana vaikuttivat matkan jälkeiseen onnellisuuteen.

Tutkimuksessa ei löydetty syy-yhteyttä matkan keston ja onnellisuuden tunteen välillä. Koska suurin osa onnellisuudesta syntyi matkan suunnittelusta ja odottamisesta, tutkijat uskovat ihmiset saavan enemmän irti useasta lyhyestä matkasta vuodessa yhden pitkän sijaan.