Kiinalainen supertähti katosi mystisesti yli vuosi sitten – nyt kollega kertoi epäilyksistään: ”Tilanne on aivan hullu”

Peng Shuai nähtiin julkisuudessa viimeksi helmikuussa vuonna 2022.

Peng Shuai katosi loppuvuodesta 2021. Kuva on vuodelta 2014.

12.1. 11:04

Kiinalaisen tennistähden Peng Shuain, 37, tilanne on edelleen hämärän peitossa. Hän katosi julkisuudesta loppuvuodesta 2021 sen jälkeen, kun oli syyttänyt Kiinan kommunistipuolueen johtohahmoihin lukeutuvaa Zhang Gaolia pakottamisesta seksuaaliseen tekoon.

Nyt tenniksen naisten ammattilaiskiertue WTA on ilmoittanut, ettei se palaa Kiinaan, ennen kuin kiertueen edustajat ovat saaneet tavata Shuain kasvotusten. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

– Meille on kerrottu, että Peng on turvassa ja voi hyvin, muttemme ole saaneet tavata häntä vielä henkilökohtaisesti, kiertueen julkaisemassa tiedotteessa kirjoitettiin.

Samalla WTA rummutti virallista tutkintaa Shuain julkaisemista väitteistä.

Kiertue perui kaikki Kiinassa pelattavaksi tarkoitetut turnauksensa joulukuussa 2021 Shuain tilanteen vuoksi.

Lue lisää: Kova päätös: tenniksen huippu­turnaukset Kiinassa perutaan

Ruotsalainen tennispelaaja Cornelia Lister kertoi Expressenin tuoreessa haastattelussa olevansa huolissaan kollegansa hyvinvoinnista.

– Tilanne on aivan hullu, Lister totesi ja jatkoi:

– Koko tennismaailma on hänestä huolissaan. Ei hänen uransa ollut vielä loppumassa, mutta sitten hän yllättäen vain lopetti. En usko, että hän olisi halunnut lopettaa. Vaikka hänellä on jo ikää, en usko, että oli valmis luopumaan kilpailemisesta. Jos näin olisi ollut, hän olisi tuonut sen selkeämmin esiin.

Protestoijat vaativat kesän 2022 Wimbledonissa vastauksia Peng Shuainin tilanteeseen.

Peng Shuai julkaisi 2. marraskuuta 2021 kiinalaisessa sosiaalisen median palvelussa Weibossa tiukan kirjoituksen.

Hän kirjoitti entisen Kiinan kansantasavallan varapääministerin Zhang Gaolin painostaneen hänet seksiin, minkä jälkeen kaksikolla oli suhde vuoden ajan. Shuai kertoi Gaolin vaimon tienneen suhteesta.

Shuain kirjoitus katosi palvelusta puolessa tunnissa, minkä jälkeen katosi myös nainen itse.

Hänen mystinen häviämisensä nousi otsikoihin ympäri maailman, ja monet tahot yrittivät painostaa Kiinan kommunistihallintoa paljastamaan totuuden Shuain tilanteesta.

Reilu kuukausi katoamisensa jälkeen Shuai antoi singaporelaismedia Lianhe Zaobaolle haastattelun, jossa perui aiemmat puheensa.

– Minun on ensinnäkin painotettava erittäin tärkeää asiaa: en ole koskaan sanonut tai kirjoittanut, että joku on pakottanut minut seksuaaliseen tekoon, Reuters kertoi Pengin sanoneen Lianhe Zaobaon julkaisemalla videolla.

Lue lisää: Huippupoliitikkoa häirinnästä syyttäneen tennistähden tapauksessa uusi käänne – Peng Shuai puhui singaporelaismedialle

Haastattelua on epäilty Kiinan hallinnon järjestämäksi.

Peng Shuai ikuistettiin helmikuussa 2020 yhteiskuviin KOK:n puheenjohtajan Thomas Bachin kanssa talviolympialaisissa.

Helmikuussa 2022 Shuai ilmestyi julkisuuteen ensimmäisen kerran katoamisensa jälkeen. Hänet nähtiin seuraamassa kotimaassaan järjestettyjä talviolympialaisia ja seurustelemassa Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n puheenjohtajan Thomas Bachin kanssa.

Olympialaisten yhteydessä Shuai antoi ranskalaislehti L' Equipelle haastattelun, jossa hän kertoi lopettavansa tennisuransa. Lehtitietojen mukaan haastattelu oli tehty Kiinan olympiakomitean kansliapäällikön läsnä ollessa.

Peng Shuai on yksi Kiinaan suurimmista urheilutähdistä. Hän tunnetaan erityisesti tenniksen nelinpelin taitajana. Shuai on voittanut kaksi Grand Slam -turnausta ja pitänyt hallussaan nelinpelin maailmanlistan kärkipaikkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?