Näin Novak Djokovicin kohutapaus eteni päivä päivältä

Novak Djokovicin ja Australian viranomaisten kiista tennistähden viisumista on ollut alkuvuoden isoimpia puheenaiheita urheilussa.

16.1. 12:10

–  4. tammikuuta: Djokovic kertoo saaneensa Australian avoimelta tennisturnaukselta lääketieteellisen erivapauden, jotta voi puolustaa mestaruuttaan. Turnaukseen osallistuvilta pelaajilta edellytetään koronarokotusta tai erivapautta.

–  5. tammikuuta: Turnausjohtaja Craig Tiley kertoo, että 26 pelaajaa tai heidän taustahenkilöään noin 3 000:sta on pyytänyt lääketieteellistä erivapautta. Vain muutaman anomus on hyväksytty. Djokovic saapuu Melbournen lentokentälle.

–  6. tammikuuta: Australia kertoo rajaviranomaisten peruneen Djokovicin viisumin, koska hänellä ei ollut koronarokotusta. Djokovic myöntää ensi kertaa, ettei ollut ottanut rokotuksia. Hänet siirretään säilöön vastaanottokeskukseen.

–  7. tammikuuta: Tshekkiä edustava nelinpelaaja Renata Voracova kuvaa keskusta "vankilaksi". Hänetkin on otettu säilöön, kun hän on yrittänyt lääketieteellisellä erivapaudella maahan.

–  8. tammikuuta: Djokovicin lakitiimi kertoo 32-sivuisessa muistiossa, että serbipelaaja sai erivapauden joulukuussa sairastetun koronataudin takia. Hän antoi positiivisen testinäytteen 16. joulukuuta.

–  9. tammikuuta: Australian hallitus sanoo, että rokottamattoman Djokovicin kanne viisumin epäämisestä pitäisi hylätä.

–  10. tammikuuta: Oikeus käsittelee Djokovicin tapausta ja päättää sen pelaajan eduksi. Hänet vapautetaan säilöstä. Hallitus arvioi, että maahanmuuttoministeri Alex Hawke voi vielä puuttua tilanteeseen.

–  11. tammikuuta: Djokovic harjoittelee Australian avointen kentillä vapauttamisensa jälkeen. Viranomaiset tutkivat, antoiko pelaaja väärää tietoa aiemmista matkoistaan saapuessaan Melbourneen.

–  12. tammikuuta: Djokovic myöntää matkustusasiakirjojensa virheet ja katuu osallistuneensa joulukuussa ranskalaislehden haastatteluun, vaikka oli saanut koronatartunnan. Djokovicin edustajat antavat Australian hallitukselle lisätietoa viisumiasiaan liittyen.

–  13. tammikuuta: Australian pääministeri Scott Morrison kertoo, ettei Djokovicin viisumista ole tehty päätöstä. Djokovic asetetaan Australian avointen pelikaavioon ykkössijoitettuna.

–  14. tammikuuta: Djokovic harjoittelee Melbournessa. Australian hallitus peruu pelaajan viisumin uudelleen, ja maahanmuuttoministeri Hawke perustelee päätöstä "terveyden, hyvän järjestyksen ja yleisen edun" mukaiseksi. Pääministeri Morrisonin mukaan viisumin peruminen suojaa Australian kansan tekemiä uhrauksia taistelussa koronavirusta vastaan. Djokovicin asianajaja Nick Wood anoo pelaajan karkottamisen keskeyttämistä. Tapaus siirtyy liittovaltion oikeudelle.

–  15. tammikuuta: Djokovic siirretään säilöön odottamaan oikeuskäsittelyä. Ministeri Hawke korostaa, että Djokovicin pysyminen maassa kannustaa rokotevastaisuutta.

–  16. tammikuuta: Djokovic häviää oikeustaistelun ja määrätään poistumaan maasta. Hän ei voi puolustaa mestaruuttaan maanantaina alkavassa Australian avoimessa mestaruusturnauksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?