Nyt puhuu Novak Djokovic – tällainen oli kohupelaajan viesti: ”Keskityn edelleen siihen”

Novak Djokovic kiitti saamastaan tuesta ja ilmoitti, että aikoo yhä yrittää pelata Australian avoimissa.

Novak Djokovic tavoittelee ennätyksellistä 21. Grand Slam -kaksinpelimestaruuttaan.

Tenniksen supertähden Novak Djokovicin ympärillä on viime päivät ollut valtaisa kohu. Ilman koronarokotusta Australian avoimeen tennisturnaukseen pyrkineen serbitähden viisumi peruttiin, kun hän oli saapunut Melbourneen keskiviikkona.

Häntä pidettiin pakolaisten säilöönottokeskuksena käytettävässä hotellissa Melbournen keskustassa, kunnes maanantaina oikeus päätti, että Djokovic saa jäädä Australiaan ja pelata kauden ensimmäisessä Grand Slam -turnauksessa.

Maanantai-iltana Australian aikaan Djokovic kommentoi kohua ja oikeuden päätöstä sosiaalisessa mediassa. Hän lisäsi kuvan itsestään ja tiimistään Australian avointen kentällä.

– Olen tyytyväinen ja kiitollinen siitä, että tuomari pyörsi päätöksen viisumini perumisesta. Kaikesta tapahtuneesta huolimatta haluan pysyä täällä ja yrittää pelata Australian avoimissa. Keskityn edelleen siihen. Lensin tänne pelatakseni yhdessä tärkeimmistä turnauksistamme upeiden fanien edessä, Djokovic kirjoitti.

– Nyt en voi sanoa muuta kuin kiitos siitä, että seisoitte rinnalleni tämän keskellä ja rohkaisitte minua pysymään vahvana, hän jatkoi.

Djokovic kertoi viime viikolla saaneensa Australian avointen kisajärjestäjiltä erivapauden pelata turnauksessa ilman koronarokotusta. Australian rajaviranomaiset kuitenkin peruivat Djokovicin viisumin, ja maan liittohallitus eväsi häneltä pääsyn maahan.

Tuomioistuin katsoi maanantaina, ettei Australian liittohallituksen päätökselle karkottaa Djokovic maasta ollut perusteita.

–  Mitä hän olisi voinut tehdä enemmän, oikeuskäsittelyä johtanut tuomari Anthony Kelly kysyi peräten Djokovicin oikeuksia.

Australian hallituksen asianajaja varoitti Djokovicin valituskäsittelyn jälkeen, että hallitus saattaa vielä tiistaina käyttää valtuuksiaan serbitähden karkottamiseksi maasta.

Djokovicin tukijat ovat osoittaneet mieltään Melbournen keskustassa tennistähden tueksi.

Melbournessa eristyksessä oikeuden ratkaisua odottanut Djokovic on suhtautunut pandemian alusta lähtien koronatautiin vähättelevästi. Pandemian alkuvaiheessa huhtikuussa 2020 hän sanoi julkisuudessa, ettei halua pakkorokotusta. Vuonna 2020 hän sai koronavirustartunnan ainakin kerran ja herätti kielteistä huomiota järjestämällä näytösottelusarjan, jossa virus levisi.

Djokovicin valituskäsittelyssä ilmeni, että hän oli saanut positiivisen koronatestituloksen myös viime joulukuun puolivälissä. Samana päivänä Djokovic esiintyi Serbian postin tilaisuudessa, jossa julkistettiin useita hänen kuvillaan varustettuja postimerkkejä.

Lue lisää: Novak Djokovicin koronakohu yltyy: poseerasiko tennistähti väkijoukossa vain päivä positiivisen testin jälkeen?

Djokovic vetosi poikkeuslupaa hakiessaan sairastamisen aiheuttamaan immuniteettisuojaan. Halu pelata Australian avoimissa on herättänyt suuttumusta Australiassa, jossa on noudatettu erittäin tiukkoja koronarajoituksia.

Djokovic on voittanut Australian avointen kaksinpelin ennätykselliset yhdeksän kertaa. Hän puolustaa kolmea viime kaksinpelimestaruutta vuosilta 2019–21.

Australian avoimet alkaa 17. tammikuuta. Djokovic tavoittelee ennätyksellistä 21. Grand Slam -kaksinpelimestaruuttaan. Hänen tavoin 20 Grand Slam -kaksinpelimestaruutta on Sveitsin Roger Federerillä ja Australian avoimiin osallistuvalla, koronan sairastaneella Espanjan Rafael Nadalilla.

Nadal on julkisuudessa arvioinut, että Djokovic saattaa joutua hyväksymään rokottamatta jättämisen seuraukset. Tuomioistuimen päätöksen jälkeen Nadal katsoo, että Djokovicin tulee saada pelata Australian avoimissa.

–  Riippumatta siitä, jaanko hänen näkemyksiään, oikeus on epäilemättä puhunut, Nadal sanoi espanjalaiselle radiokanavalle Onda Cerolle.

Tapaus on aiheuttanut diplomaattista kiistaa Serbian ja Australian välillä. Serbian ulkoministeriö väitti muun muassa, että tennistähti olisi "houkuteltu Australiaan nöyryytettäväksi", kertoi brittilehti Guardian. Maan korkein johto presidentti Aleksander Vucicia myöten pyrki edistämään Djokovicin maahanpääsyä, kertoi Politico.

Australian pääministeri Scott Morrison on todennut, että säännöt ovat sääntöjä, eikä kukaan ole niiden yläpuolella.

Australiassa asia on myös maan median mukaan osin sisäpoliittinen. Australian median mukaan Djokovicin tapausta on nostettu voimakkaasti esiin muun muassa maassa lähestyvien vaalien vuoksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?