Novak Djokovicin koronakohu yltyy: poseerasiko tennistähti väkijoukossa vain päivä positiivisen testin jälkeen?

Asianajajan mukaan Novak Djokovic sai positiivisen koronatestituloksen 16. joulukuuta 2021. Seuraavana päivänä, 17. joulukuuta 2021, hän kuitenkin osallistui Belgradissa paikallisten nuorten tennispelaajien palkitsemistilaisuuteen.

Novak Djokovic on vielä Australiassa. Hänen asianajajan jättämä valitus on tarkoitus käsitellä maanantaina.

8.1. 16:22

Tennistähti Novak Djokovicin ympärillä oleva koronarokotekohu paisuu entisestään. Serbipelaaja pysäytettiin keskiviikkona Melbournen rajalla, kun hän oli matkustamassa maahan 17. tammikuuta alkavan Australian avoimen tennisturnauksen vuoksi.

Kohun keskiössä on se, ettei Djokovic oletetusti ole saanut koronarokotetta, joka Australiaan matkustavilta vaaditaan. Aiemmin on uutisoitu, että serbi oli luullut saaneensa poikkeusluvan, mutta rajaviranomaisten mukaan hänellä ei ollut riittävästi lääketieteellistä näyttöä siihen. Tämän johdosta hänen viisuminsa peruttiin.

Djokovicia ei suoraan käännytetty pois maasta, vaan hän odottaa valituksensa maanantaista käsittelyä Melbournessa.

Lauantaina julkisuuteen tulleen serbipelaajan asianajajan jättämän valituksen mukaan Djokovic olisi saanut positiivisen koronatestituloksen 16. joulukuuta 2021. CNN:n mukaan valituksessa väitetään, että Djokovic oli 30. joulukuuta saanut Australian avoimia järjestävän Tennis Australian lääketieteelliseltä johtajalta kirjeen, jossa Djokovicille oli luvattu lääketieteellinen vapautus koronarokotteesta.

Syynä erivapauteen kerrotaan olleen se, että Djokovic oli lähiaikoina sairastanut koronaviruksen.

Lue lisää: Asianajaja paljasti uutta tietoa: Novak Djokovic sairasti koronan joulukuussa

Djokovicin joulukuisesta koronatartunnasta ei aiemmin ollut kerrottu julkisuuteen. Nyt esimerkiksi BBC on huomauttanut, että 16. joulukuuta – samana päivänä väitetyn positiivisen koronatestituloksen kanssa – Djokovic oli esiintynyt Serbian postin tilaisuudessa, jossa julkistettiin useita Djokovicin kuvilla varustettuja postimerkkejä.

Djokovic jakoi tapahtumasta kuvia Twitter-tilillään 17. joulukuuta.

Seuraavana päivänä, 17. joulukuuta, Djokovic osallistui Belgradissa paikallisten nuorten tennispelaajien palkitsemistilaisuuteen ja jakoi palkintoja ilman kasvomaskia. Paikallinen tennisliitto julkaisi tilaisuudesta Facebookissa useita valokuvia, joissa Djokovic poseerasi parinkymmenen nuoren pelaajan kanssa.

New York Timesille kirjoittava toimittaja Ben Rothenberg on Twitter-tilillään jakanut kuvia palkitsemistilaisuudesta. Niistä käy ilmi, ettei turvavälejä tai maskeja ollut.

Oikeuteen toimitetussa valituksessa Djokovic pyytää myös siirtoa pois melbournelaisesta hotellista, jossa hän odottaa viisumivalituksensa käsittelyä. Siirron perusteena on Djokovicin halu harjoitella Australian avointa mestaruusturnausta varten.

Serbian parlamentin puhemies Ivica Dacic on syyttänyt Australian viranomaisia asian politisoimisesta.

–  Sadat ihmiset saavat erilaisia erivapauksia. Novak on jo voittaja. Tämän tarkoitus on estää hän tulemasta kaikkien aikojen parhaaksi tennispelaajaksi, Dacic sanoi RTS-televisiokanavalla.

Novak Djokovicin tukijat ovat osoittaneet mieltään melbournelaisen hotellin edustalla, missä Djokovicin on kerrottu odottavan maanantaista valituskäsittelyä.

Koronaviruspandemian alkuvaiheessa huhtikuussa 2020 Djokovic sanoi julkisuudessa, ettei halua tulla pakotetuksi rokotuksen ottamiseen. Vuonna 2020 Djokovic sai koronavirustartunnan ainakin kerran ja herätti kielteistä huomiota järjestämällä näytösottelusarjan, jossa virus levisi.

Djokovic ei ole selkeästi ilmoittanut, onko hän tämän jälkeen ottanut rokotteen.

–  En paljasta, olenko rokotettu vai en. Mitä tahansa sanonkaan – olen, en ole, ehkä, en tiedä tai mietin sitä – he käyttävät sitä sinua vastaan, Djokovic vastasi Sports Illustratedin kysyessä asiasta.

Tenniskauden ensimmäinen Grand Slam -turnaus Australian avoimet alkaa 17. tammikuuta. Djokovic on miesten kaksinpelin hallitseva mestari. Jos hän pääsee pelaamaan, hän tavoittelee ennätyksellistä 21. Grand Slam -kaksinpelimestaruuttaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?