Tennistähti Robin Söderling oli uransa huipulla, mutta etsi samalla parasta tapaa tehdä itsemurhan – vaatii nyt muutosta: ”On aika tehdä jotain” - Tennis - Ilta-Sanomat

Tennistähti oli uransa huipulla, mutta etsi samalla parasta tapaa tehdä itsemurhan – vaatii nyt muutosta: ”On aika tehdä jotain”

Robin Söderling toivoo, että urheilijoiden mielenterveysongelmiin puututtaisiin entistä tomerammin.

Julkaistu: 8.7. 22:51

Ruotsalainen tennishuippu Robin Söderling puhuu avoimesti huippu-urheilijoiden mielenterveysongelmista.

Vuonna 2009 Robin Söderling teki tempun, johon kukaan muu tennismaailmassa ei ollut pystynyt. Ruotsalainen kellisti ensimmäisenä pelaajana espanjalaistähti Rafael Nadalin Ranskan avoimessa tennisturnauksessa.

Söderlingin saavutuksen massiivisuudesta kertoo se, että tänäkin päivänä 14 kertaa turnaukseen osallistuneen Nadalin on Roland Garrosissa pystynyt voittamaan Söderlingin lisäksi vain serbialainen supertähti Novak Djokovic.

Jo paria vuotta myöhemmin toden teolla tennismaailman terävintä huippua kolkutellut ruotsalainen joutui päättämään uransa sairastuttuaan mononukleoosiin.

Nyt, lähes kymmenen vuotta uransa päättymisen jälkeen, Söderling on avautunut uran loppupuolella alkaneista rajuista mielenterveysongelmistaan.

Tiistaina hän julkaisi Instagram-tilillään pitkän tekstin, jossa vaatii konkreettisia tekoja urheilijoiden auttamiseksi mielenterveysongelmien kanssa.

– Kuten minäkin, suurin osa ammattiurheilijoista on perfektionisteja, jotka omistavat elämänsä urheilulle. Urheilijan elämä voi olla todella haastavaa mielenterveydelle. Jatkuva täydellisyyden tavoittelu ja paine olivat lopulta tappaa minut, Söderling kirjoittaa.

Söderling kertoi viime viikolla ruotsalaisessa Sommar i P1 -ohjelmassa, kuinka hän oli romahduksen partaalla tennisuransa viimeisenä syksynä.

Ruotsalainen pelasi vuosina 2009 ja 2010 Ranskan avointen loppuottelussa, ja voitti vielä alkusyksystä 2011 Tukholman avoimen turnauksen häviämättä erääkään koko viikkona. Sitten, juuri ennen Yhdysvaltain avoimia, seinä tuli vastaan.

– Panikoin ja aloin itkeä, vain itkin ja itkin. Hotellissa makasin sängyssäni ja aina kun edes ajattelin tenniskentälle menemistä, sain paniikkikohtauksen. En olisi voinut kävellä stadionille edes aseella uhattuna, Söderling muisteli Expressenin mukaan.

Pahimman puolivuotisen aikana maailmanlistalla parhaimmillaan neljänneksi noussut ruotsalainen kärsi paniikkikohtauksista päivittäin. Synkimpinä hetkinä hän etsi Googlesta parasta tapaa tehdä itsemurhan.

Nyt omien sanojensa mukaan olonsa ”kenties paremmaksi kuin koskaan” tunteva Söderling muistuttaa, että mielenterveysongelmat ovat huippu-urheilijoille äärimmäisen yleinen ongelma, jonka korjaamiseksi ei vieläkään tehdä riittävästi. Ero terveen kunnianhimon ja sairaalloisen pakkomielteen välillä on välillä pieni ja vaikea huomata.

– On aika puuttua mielenterveysongelmiin huippu-urheilijoiden keskuudessa ja tällä kertaa oikeasti tehdä asialle jotain. Data kertoo, että jopa yksi kolmesta eliittiurheilijasta kärsii mielenterveysongelmista, jotka voivat näyttäytyä stressinä, syömishäiriöinä, loppuun palamisena, masennuksena ja ahdistuksena, entinen tennistähti kirjoittaa ja vaatii mielenterveysongelmiin liittyvien ennakkoluulojen murtamista.

– Meidän täytyy kouluttaa valmentajia, vanhempia ja urheilijoita itseään, ja päästä eroon stigmasta, jonka mukaan mielenterveysongelmat ovat heikkouden merkki. Sitä tapahtuu kaikille yliopistourheilijoista huipputähtiin, ja jos saan keskustelua aikaan ja autan edes yhtä ihmistä kertomalla tarinani, olen tyytyväinen.

Luitko jo nämä?