Entinen tennistähti Jelena Dokic kertoo harkinneensa itsemurhaa väkivaltaisen isänsä takia - Tennis - Ilta-Sanomat

Isän hirmuiset teot tekivät tyttären elämästä painajaisen – ex-maailmantähti paljasti karmeita yksityiskohtia vuosia jatkuneesta piinastaan

Yli 15 vuotta ammattilaisena pelannut Jelena Dokic puski urallaan eteenpäin, vaikka pinnan alla elämä luisui kohti synkkyyttä.

Jelena Dokic on kertonut avoimesti, miten julmaa kohtelua hän sai osakseen isältään.

30.6.2020 14:21

Serbialais-australialainen tennistähti Jelena Dokic, 37, julkaisi vuonna 2017 omaelämäkerran Unbreakable, jossa hän paljasti karmeita yksityiskohtia suhteestaan valmentajaisäänsä Damir Dokiciin.

Urallaan parhaimmillaan maailmanlistan neljänneksi kivunneen Dokicin mukaan isänsä muun muassa hakkasi häntä huonon menestyksen seurauksena, sylki kasvoihin, veti hiuksista samalla kun potki säärille teräväkärkisillä kengillä ja haukkui tytärtään muun muassa huoraksi.

– Hän pahoinpiteli minua todella pahasti. Se alkoi sinä päivänä, kun aloin pelata tennistä. Ja jatkui siitä eteenpäin. Se lähti aivan käsistä, Dokic kertoo kirjassaan.

Damir Dokic tarkkailemassa tyttärensä Jelenan peliesitystä Wimbledonissa vuonna 2000.

Ammattilaisena vuodesta 1998 vuoteen 2014 asti pelannut Dokic avasi vielä synkempiä kohtia elämästään tuoreeltaan The Telegraphin laajassa haastattelussa.

Kaltoin kohtelu ja pahoinpitely ajoivat pelaajan syvään masennukseen. Tietä ulos ei tuntunut olevan.

– Vaihtoehtoja ei oikein ollut. Minun oli joko puskettava sen läpi tai luovutettava. Olin lähellä tehdä itsemurhan, Dokic paljasti.

– Riippumatta siitä, miten pahaksi isäni tekemät pahoinpitelyt, väkivalta ja kiusaaminen asiat veivät, olin aina tenniksessä se kuka olin. Ja etsin tietä ulos tilanteesta. Uskoin, että jossain oli jotain parempaa ja voisin löytää ratkaisun. Sen vuoksi taistelin saadakseni paremman elämän jonakin päivänä.

Dokic Floridassa 2001. Serbialais-australialaisen ammattilaisura alkoi jo 15-vuotiaana vuonna 1998.

Dokicin isästä tuli lähestulkoon koominen hahmo tenniskentillä, mikä tuli esiin muun muassa räyhäämisenä toimittajille tai muutoin tilanteissa, joissa päästiin todistamaan hänen äkkipikaista tapaansa toimia.

Moni kysyy tänä päivänä, miten Damir Dokicin käytöksen annettiin jatkua sellaisenaan vuosikausien ajan.

Samaa kysytään myös hänen tyttäreltään Jelenalta.

Yksin jäänyt pelaaja kuvailee, että lajissa vallitsi ja merkitsi tuohon aikaan päälle päin näkyneiden asioiden ilmapiiri.

Samalla hän kertoo ajautuneensa tilanteeseen, jossa hänen oli miltei puolustettava isänsä käytöstä.

– Sitä käsiteltiin todella huonosti. Hänestä tehtiin vitsi. Se oli ehdottoman väärin. Kukaan ei pysähtynyt edes sekunniksi miettimään, että ”onko hänen turvallista mennä kotiin tämän henkilön kanssa?” Olin vasta teini, uransa 15-vuotiaana aloittanut Dokic kertaili.

Poliisi saattamassa Damir Dokicia pois katsomoalueelta välikohtauksen jälkeen Wimbledonin turnauksessa vuonna 2000.

Damir Dokic sai vuonna 2010 vuoden vankeustuomion uhkailtuaan räjäyttävänsä Australian suurlähettilään auton.

Isä-Dokic suuttui, koska hänestä oli kirjoitettu ilkeämielisiä, tyttärensä pahoinpitelyyn liittyviä lehtiartikkeleita Australiassa.

Pidätyksen yhteydessä poliisit löysivät hänen kotoaan myös useita aseita.

Damirin tyttärelleen tekemiä hirmutekoja ei tiettävästi ole käsitelty oikeudessa. Jelena Dokic kertoo yrittäneensä sopia asioita hänen kanssaan, mutta koki, ettei tämän anteeksipyyntö ollut vilpitön.

Ex-tennishuipun mukaan hänen isänsä ei osoittanut lainkaan katumusta ja olisi voinut tehdä kaiken uudelleen.

Dokic kertoo myös äitinsä Ljiljanan olleen yhtä lailla miehensä käytöksen kohteena.

– Minun on vaikea ymmärtää sitä. Hän (Ljiljana) kasvoi ilman vanhempia. Mutta kuinka paljon hyväksikäyttöä aiot hyväksyä? Dokic pohti Telegraphille.

Wimbledonin valkoisissa 2011. Dokicin oli lopetettava uransa muutama vuosi tämän jälkeen rannevamman takia.

Rannevammansa vuoksi uransa päättänyt Dokic pakeni perheineen Jugoslavian levottomuuksia Australiaan hänen ollessaan 11-vuotias.

Hän edusti ensin uutta kotimaataan, vuodet 2001–2003 isänsä kotimaata Jugoslaviaa, vuodet 2003–2005 Serbiaa ja Montenegroa ja vuodet 2006–14 jälleen Australiaa.

Dokic työskentelee tätä nykyä Australiassa puhujana ja kommentaattorina.

Hän on puhunut julkisuuteen kokemuksistaan, jotta vastaavanlaisia tilanteita pystyttäisiin tunnistamaan ja korjaamaan.

Vuonna 2002 maailmanlistan neljäntenä ollut Dokic haluaa puhua julkisuuteen kohtaamistaan kauhuista, jotta vastaavanlaista ei lakaistaisi piiloon jatkossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?