Wimbledonin tennisturnaus saamassa ällistyttävän korvauksen - Tennis - Ilta-Sanomat

Uskomatonta! Wimbledonin tennisturnaus on varautunut pandemiaan jo 17 vuotta – saamassa ällistyttävän korvauksen

Lähteen mukaan Wimbledon alkoi maksaa pandemiavakuutusta SARS-epidemian jälkeen.

Tenniksen yllä on tummia pilviä. Kuva Roger Federerin ja Rafale Nadalin legendaarisesta Wimbledon-finaalista vuodelta 2008.

11.4.2020 11:40

Wimbledonin tennisturnaus peruttiin koronapandemian vuoksi ensi kesältä. Pelit jäävät väliin ensimmäistä kertaa sitten toisen maailmansodan.

Talousvaikutukset ovat mittavat: legendaarisen kilpailun vuotuiset tulot ovat noin 285 miljoonaa euroa.

Toisin kuin valtaosa maailman muista urheilukilpailuista, Wimbledon on varautunut tilanteeseen jo vuosia sitten.

Turnauksen johtaja Richard Lewis kertoi The Guardianin haastattelussa, että tenniskisalla on pandemian kattava vakuutus.

– Vakuutuksen antajien, välittäjien ynnä muiden osallisten kanssa on ollut loistavaa työskennellä tähän asti. Paljon töitä on silti tehtävänä, Lewis kertoi Guardianille.

Wimbledonin tuotoista noin 46 miljoonaa euroa menee joka vuosi Iso-Britannian tennisliitolle. Lewisin mukaan summan pitäisi olla turvattu.

– Vakuutus auttaa turvaamaan suuren osan tuotoista. Yksityiskohtia ja varsinaista summaa ei tiedetä vielä kuukausiin.

Action Networkin toimittajan Darren Rovellin mukaan Wimbledon on maksanut jo 17 vuoden ajan 1,8 miljoonaa euroa vuodessa pandemiavakuutuksestaan. Vakuutus on otettu vuoden 2003 SARS-epidemian jälkeen.

Rovellin tietojen mukaan tennisturnaus saa nyt korvausta noin 130 miljoonaan euroa, koska koronaviruksen vastaiset toimet estävät tapahtuman järjestämisen.

Wimbledonin edustaja ei kommentoinut vakuutuksen yksityiskohtia Action Networkille, mutta totesi, että järjestäjä on aina pyrkinyt hankkimaan niin kattavan vakuutuspaketin kuin saatavilla on.

Action Networkin mukaan myös Britannian The Open -golfturnauksella on vastaava vakuutus.

Irlannin Shane Lowry voitti The Openin heinäkuussa 2019.

Ruotsalaisen Folksam-vakuutusyhtiön urheilupuolen johtaja Lars-Inge Svensson kommentoi Aftonbladetille, että tapahtumien on ylipäänsä hintavaa saada vakuutusta peruuntumisen varalle.

– Jos edes on mahdollista saada vakuutukseen pandemiaosa, on se kallista, Svensson arvioi Aftonbladetille.

Ruotsalaisen mukaan vakuutusmaailmalla ei ole pienintäkään mielenkiintoa lisätä vakuutuspaketteihin pandemiaosaa.

– On kiinnostavaa, että Wimbledon oppi SARSista. Toki turnauksella on historiansa puolesta paremmat neuvotteluvälit vakuutusyhtiöihin.

Turnaukset ahtaalla

New York Timesin mukaan suurimmalla osalla maailman tennisturnauksista ei ole varaa minkäänlaiseen vakuutukseen, joka kattaisi peruuntuneen tapahtuman.

Vakuutusten vuosimaksut pyörivät 180 000 ja 640 000 euron välillä ilman pandemiaturviakin.

– Meillä on vakuutus maanjäristyksen, terrorismin ja sen sellaisen varalta, mutta kellään tuntemallani järjestäjällä ei ole vakuutusta koronavirusta vastaan. Vakuutuksesta ei siis ole nyt hyötyä, Edwin Weindorfer kertoi New York Timesille

Weindorferin yritys järjestää ruohokentällä pelattavia turnauksia Mallorcalla, Berliinissä ja Stuttgartissa.

Ilman vakuutusta ja mahdollista kansallisten liittojen tai maailmankiertueiden tukea monet pienemmät turnaukset ovat vaarassa kadota tenniskartalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?