Tästä pienestä tytöstä kasvoi tennismaailman supertähti – Maria Sharapovan uskomaton tarina alkoi Tshernobylin onnettomuudesta - Tennis - Ilta-Sanomat

Tästä pienestä tytöstä kasvoi tennismaailman supertähti – Maria Sharapovan uskomaton tarina alkoi Tshernobylin onnettomuudesta

Maria Sharapovan tie pienestä neuvostoliittolaistytöstä tennishuipulle on lähes vertaansa vailla.

Julkaistu: 27.2. 20:42

Maria Sharapova ilmoitti keskiviikkona lopettavansa uransa.

2000-luvun suurimpiin tennistähtiin lukeutuva Maria Sharapova siirtyi keskiviikkona virallisesti sivuun kansainvälisiltä tenniskentiltä. 32-vuotias venäläinen voitti urallaan mm. viisi grand slamia, olympiahopeaa Lontoossa 2012 ja naisten WTA-kiertueen finaaliturnauksen mestaruuden.

Sharapova tuli yhtä lailla tunnetuksi glamourmaailman punaisilta matoilta ja muotikuvauksista, mutta hänen elämänsä alkoi huomattavasti vaatimattomammista olosuhteista.

Sharapovan vanhemmat, Juri ja Jelena, elivät Gomelin kaupungissa Valko-Venäjän sosialistisessa neuvostotasavallassa eli tuttavallisemmin Neuvostoliitossa, kun Jelena odotti Mariaa syntyväksi.

Vain vähän ennen tyttärensä syntymää vanhemmat lähtivät äkkipäätä Gomelista suuntanaan Njaganin teollisuuskaupunki Hanti-Mansijskin piirikunnassa.

Syy äkkilähtöön oli Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus. Sharapovin perhe oli alkanut huolestua onnettomuuden mahdollisista seurauksista sen lähialueilla.

– Vanhempani asuivat vain 30 kilometrin päässä onnettomuuspaikasta. Olen halunnut tukea ja auttaa onnettomuusalueen perheitä ja alueita, Sharapova kertoi viime syyskuussa.

– Perheeni oli todella onnekas, kun se pystyi pakenemaan katastrofialueelta.

Kun Maria Sharapova oli kolmevuotias, perhe muutti Sotshin rannikkokaupunkiin. Vuotta myöhemmin hän alkoi harrastaa tennistä sen jälkeen, kun Juri-isä oli ystävystynyt Aleksandr Kafelnikoviin uudessa kotikaupungissa. Kafelnikovin poika Jevgeni voitti myöhemmin urallaan kaksi grand slamia.

Sharapova alkoi pian valmentaja Juri Jutkinin suojatiksi.

Sharapovan todellinen onnenpotku iski vuonna 1993, kun hän osallistui Moskovassa Martina Navratilovanvetämälle tenniskurssille. Nuori Maria teki vaikutuksen tennislegendaan, joka puolestaan suositteli tälle siirtymistä kuulun valmentajan Nick Bollettierin alaisuuteen Floridaan. Bollettieri oli aiemmin kehittänyt nuorista Andre Agassista, Monica Selesistä ja Anna Kournikovasta tähden.

Sharapova shokeerasi tennismaailman kaatamalla Serena Williamsin Wimbledonin finaalissa 2004.

Juri Sharapov otti lainaa ja lähti muutaman sadan dollarin säästöjen turvin tyttärensä kanssa Floridaan. Viisumirajoitusten vuoksi äiti Jelena joutui odottamaan peräti kaksi vuotta ennen kuin saattoi liittyä rakkaidensa seuraksi Yhdysvaltain Bradentoniin. Juri Sharapov rahoitti tyttärensä harrastuksen kaikilla mahdollisilla hanttihommilla.

Riskit ja uhraukset kannattivat. Sharapova kehittyi hurjaa vauhtia Floridan oloissa ja nousi aikanaan lajin huipulle. Viidestä grand slamista ikimuistoisin lienee ensimmäinen, Wimbledonissa 2004. Tuolloin hän löi lajia dominoineen, kuusi vuotta vanhemman Serena Williamsin vain 18-vuotiaana.

Sharapova ja Australian avointen voittopokaali 2008.

Sharapova juhli Ranskan avointen voittoa 2014.

Williamsin ja Sharapovan välille kehittyi tulinen kilpailusuhde, jota amerikkalainen dominoi. Hän voitti kaksikon 22 kohtaamisesta 20.

Vaikka Williams oli Sharapovan parhaiden vuosien aikana lajin ylivoimainen ykkönen, jätti venäläistähti silti lähtemättömän jäljen lajiin viidella grand slamin voitollaan ja kaikkiaan 36 WTA-turnausvoitollaan. Ammattilaisurallaan hänen voittoprosenttinsa oli komea 79 (645 voittoa, 171 tappiota).

Sharapovan uran dramaattisin käänne tapahtui vuonna 2016. Hän antoi positiivisen dopingnäytteen Australian avoimissa kauden alussa. Sharapova kärysi meldoniumin käytöstä. Sharapova sai kahden vuoden dopingpannan, joka lyheni myöhemmin 15 kuukauden mittaiseksi. Hän jopa menetti asemansa YK:n hyväntahdonlähettiläänä Tshernobylin alueella kärynsä vuoksi.

Kun Sharapova palasi tenniskentille huhtikuussa 2017 hän ei ollut enää entisensä. Turnausvoittoja tuli enää yksi, lokakuussa 2017 Kiinassa. Hän ei myöskään yltänyt enää muihin finaaliotteluihin WTA-turnauksen kilpailuissa tai grand slameissa.

Vaikka menestys ei ollut enää vanhan kaltaista, niin Sharapovalle kertyi palkintorahoina noin 35 miljoonaa euroa hänen tennisuransa aikana. Isoimmat tienestit tulivat sponsoreilta ja yhteistyökumppaneilta. Talouslehti Forbesin mukaan hänen uransa kokonaistienestit olivat peräti 300 miljoonaa euroa.

Nyt hieno ura on ohi. Valinnat jo ennen Maria Sharapovan syntymää ohjasivat hänen tulevaisuuttaan. Jos Sharapovin perhe ei olisi päättänyt lähteä Tshernobylin katastrofia karkuun ja päätynyt myöhemmin juuri Sotshiin, olisiko tennismaailma saanut suurta tähteään?

Maria Sharapova vuonna 2017.

Punaisella matolla toukokuussa 2019.

Maria Sharapova punaisella matolla Los Angelesissa 2013.