Greta Thunberg otti Roger Federerin tähtäimeensä – näin ilmastoaktivistit kommentoivat vastausta - Tennis - Ilta-Sanomat

Greta Thunberg otti Roger Federerin tähtäimeensä – näin ilmastoaktivistit kommentoivat tennistähden vastausta

Roger Federer (oik.) sanoi olevansa kiitollinen Greta Thunbergin ja muiden ilmastoaktiivien kritiikistä.

Roger Federer (oik.) sanoi olevansa kiitollinen Greta Thunbergin ja muiden ilmastoaktiivien kritiikistä.

Julkaistu: 16.1. 19:43

Tennistähti Roger Federer saa kiitosta vastauksestaan Greta Thunbergin ja muiden ilmastoaktiivien kritiikkiin.

Ilmastoaktivistit kritisoivat hiljattain Roger Federeriä hänen sponsorivalintansa vuoksi. Federer on tehnyt jo pitkään yhteistyötä Credit Suissen kanssa. Pankki rahoittaa fossiilisia polttoaineita hyödyntäviä yrityksiä jättisummilla, ja Federeriä vaadittiin irtisanoutumaan pankin toiminnasta.

Aktivistiryhmä 350.org Europe twiittasi aiheesta tunnisteella #RogerWakeUpNow (#herätysRoger). Ilmastoliikkeen symboliksi noussut ruotsalaisaktivisti Greta Thunberg jakoi twiitin 3,9 miljoonalle seuraajalleen.

Federer vastasi kritiikkiin lähettämällä sovinnollisen tiedotteen uutistoimisto Reutersille. Hän vakuutti olevansa kiitollinen aktivistinuorille, jotka taistelevat ilmastonmuutosta vastaan.

– Otan ilmastonmuutoksen vaikutuksen ja uhan hyvin vakavasti, etenkin kun saavuin perheineni Australiaan, jota maastopalot parhaillaan runtelevat, Federer kirjoitti.

Neljän lapsen isä Federer kertoi kunnioittavansa ja ihailevansa nuoria ilmastoaktiiveja, jotka saavat ihmiset pohtimaan valintojaan ja etsimään uusia ratkaisuja ilmastokysymyksiin.

– Arvostan sitä, että minua muistutetaan velvollisuuksistani yksilönä, urheilijana ja yrittäjänä. Olen sitoutunut hyödyntämään etuoikeutettua asemaani ja käymään dialogia sponsorieni kanssa tärkeistä asioista.

Roger Federer, 38, valmistautuu parhaillaan Australian avoimeen tennisturnaukseen. Hän on urallaan voittanut turnauksen kuudesti.

Roger Federer, 38, valmistautuu parhaillaan Australian avoimeen tennisturnaukseen. Hän on urallaan voittanut turnauksen kuudesti.

Federerin kotimaassa Sveitsissä ilmestyvä Blick-lehti kysyi nuorilta ympäristöaktivisteilta mielipidettä tennistähden vastaukseen. Se oli heidän mielestään jopa yllättävä.

– Mielestäni on hienoa, että hän ei vain vaikene asiaa kuoliaaksi, ilmastoaktivisti ja tennisfani Andri Gigerl sanoi Blickille.

– Asian ydin ei ole käyminen Federerin henkilön kimppuun, vaan haluamme alleviivata Credit Suissen kestämättömät käytännöt. Olemme aina valmiita käymään asiasta avointa keskustelua.

Marie-Claire Graf sanoi toivovansa, että Federer todella käy keskustelun Credit Suissen kanssa.

– Hänen täytyy todistaa, että ei vain puhunut lämpimikseen ja avoimesti vaatia pankkia vähitellen luopumaan fossiilisista polttoaineista. Jos näin ei tapahdu, Federerin täytyy irtisanoa mainossopimuksensa.

Tennismaailman supertähdet pelasivat keskiviikkona hyväntekeväisyysottelun Australian maastopalojen uhrien hyväksi. Rafael Nadal ja Roger Federer lupasivat tilaisuudessa lahjoittaa omista varoistaan 250 000 Australian dollaria (155 000 euroa).