Jari Hedman hehkuttaa Emil Ruusvuorta - Tennis - Ilta-Sanomat

Jari Hedman kehuu Suomen tennisässää Emil Ruusuvuorta: ”Mieletön kyky pelata kylmäpäisesti tiukoissa tilanteissa”

Emil Ruusuvuori juhli kautensa neljättä ATP Challenger -tason turnausvoittoa kotiyleisönsä edessä Talissa viime sunnuntaina.

Emil Ruusuvuori juhli kautensa neljättä ATP Challenger -tason turnausvoittoa kotiyleisönsä edessä Talissa viime sunnuntaina.

Julkaistu: 22.11. 9:31

Emil Ruusuvuori kulkee urallaan Jarkko Niemisen jalanjälkiä pitkin. Kuinka pitkälle tennislupaus voi yltää?

Maanantaina ilmestyneen tenniksen maailmanlistan katsominen tuntuu sinivalkoisen tennisfanin silmin jopa epätodelliselta. Suomen Emil Ruusuvuoren nimi löytyy kahden Grand Slam -mestarin välistä.

Juan Martin del Potron ja Andy Murrayn sijoitusten taustalla ovat toki loukkaantumiset, mutta siitäkin huolimatta vasta 20-vuotiaan Ruusuvuoren alle puolessa vuodessa tapahtunut nousu 400 huonommalta puolelta sijalle 125 on komea saavutus.

Ruusuvuori nousi syksyn aikana Suomen kiinnostavimpien urheilijoiden joukkoon voitettuaan Davis Cupissa maailmanlistan vitosen, Itävallan Dominic Thiemin.

Ruusuvuori-huuma näkyi viime viikolla myös Talin haastajaturnauksessa, jossa riitti niin kovaäänisiä kannattajia kuin yhteiskuvia pyytäviä faneja. Ruusuvuori pääsi juhlimaan kautensa neljättä ATP Challenger -tason turnausvoittoa kotiyleisönsä edessä.

– Peli on kulkenut hyvin. Olemme päässeet jo hyvin lähelle sadan joukkoa, mutta kisat eivät aivan riittäneet siihen enää tällä kaudella, Ruusuvuori sanoi kautensa viimeisen turnauksen yhteydessä.

Ruusuvuori on noussut ATP-rankingissa jo sijalle 125.

Ruusuvuori on noussut ATP-rankingissa jo sijalle 125.

Ruusuvuoren lopullinen läpimurto ATP-tasolle saattaa olla ensi kaudella hyvinkin lähellä, ainakin jos hänen kauttaan vertaa Suomen kaikkien aikojen menestyneimmän tennispelaajan läpimurtokauteen. Jarkko Nieminen nimittäin voitti juuri neljä ATP Challenger -turnausta ennen omaa läpimurtoaan, joka tapahtui niin ikään 20-vuotiaana.

Monet ovat povanneet Ruusuvuoresta juuri Niemisen manttelinperijää. Mutta mitä sanovat asiantuntijat?

Eurosportin tennisselostajan Arne Sixin mielestä Ruusuvuoren hyökkäävässä ja näyttävässä pelityylissä on ainekset vähintään top 50 -pelaajaksi, ja jopa maailmanlistalla sijalla 13 parhaimmillaan olleen Niemisen saavutusten sivuamiseen asti – toki se on kovan työn takana.

– Jos hän nousee 20:n tienoille, kenenkään ei pitäisi olla yllättynyt. Emilillä ei juuri ole pelillisiä heikkouksia. En näe mitään syytä sille, ettei hän voisi olla useita vuosia ATP-tason pelaaja, Six sanoo.

Ruusuvuoren rankingin myötä häntä odottavat ensi kaudella Australian avointen ja ATP-tason turnausten karsinnat – ja sitä kautta mahdollisesti pääsarjat.

Aika näyttää, tuleeko Emil Ruusuvuoresta Jarkko Niemisen kaltainen tennistähti.

Aika näyttää, tuleeko Emil Ruusuvuoresta Jarkko Niemisen kaltainen tennistähti.

Six uskoo, että Ruusuvuori on sadan joukossa viimeistään kevättalvella.

– Emilin ei tarvitse tehdä mitään ihmeitä pelitasolleen noustakseen sadan parhaan joukkoon. Helsingin turnauksen voitto oli hänen voitoistaan ehkä jopa makein, koska hän ei pelannut yhtä hyvin kuin alkusyksyn turnauksissa.

Myös selostajalegenda Jari Hedman on seurannut tiiviisti Ruusuvuoren uraa.

– Yhteystyö valmentaja Federico Riccin kanssa on toiminut hienosti, ja myös Nieminen on toiminut hänen neuvonantajanaan. Ei paljon parempaa pakettia voisi olla.

Taustajoukkojen merkitys ja otteluihin valmistautuminen näkyivät Ruusuvuoren otteissa myös Talissa, sillä nuori tennisässä pysyi viileänä ratkaisevissa pisteissä.

– Thiemin voittaminen toi itsevarmuutta. Myös syksyn kisavoitot ovat tuoneet sitä, Ruusuvuori sanoi tyytyväisenä.

Myös Hedman kiittelee Ruusuvuoren itseluottamusta.

– Emilillä on ollut aina mieletön kyky pelata kylmäpäisesti tiukoissa tilanteissa. Se on piirre, jota pystyy kehittämään jossain määrin, mutta jos se on samalla tavalla verissä kuin Emilillä, on se todellinen bonus.

Hedman uskoo, että Ruusuvuorella on ensi vuonna erinomaiset mahdollisuudet ainakin 70 parhaan joukkoon.

Mikäli Ruusuvuori nousee 60–70 sijan pintaan kesäkuun alkuun mennessä, on hänellä mahdollisuudet jopa olympiapaikkaan kaksinpelissä. Toinen mahdollisuus olympialaisiin on nelinpelissä Henri Kontisen mahdollisena parivalintana, mikäli Kontiselle aukeaa paikka.

– Olympialaiset kiinnostavat, mutta se ei ole täysin minusta kiinni, vaan riippuu myös ”Henkasta”. Se selviää sitten ajallaan, Ruusuvuori pohtii.

Ruusuvuori tiimeineen ei ole vielä asettanut ensi kaudelle muita tavoitteita kuin kaksinumeroisen rankingin. Pian on kuitenkin tarkoitus istahtaa alas pohtimaan kehityskohteita ja tavoitteita tarkemmin.

Oman ikäluokkansa kärjen tuntumassa

Ruusuvuori pääsee loppuvuonna kovaan oppiin, sillä hän harjoittelee supertähti Rafael Nadalin akatemiassa Mallorcalla.

Harjoittelupartnereihin kuuluu muun muassa toinen pohjoismaalainen tulevaisuuden lupaus, norjalainen Casper Ruud.

Ruusuvuoren kanssa samanikäinen Ruud on jo onnistunut nousemaan rankingissa sijalle 55, ja hänet kutsuttiin mukaan kahdeksalle parhaalle nuorelle pelaajalle tarkoitettuun kauden päätösturnaukseen.

”Next generation” -rankingissa sijalla 14 oleva Ruusuvuori jäi vielä tänä vuonna niukasti ulos turnauksesta. Jari Hedman pitää kuitenkin erittäin lupaavana, että Ruusuvuori on omassa ikäluokassaan kirkkaimman kärjen tuntumassa.

Emil Ruusuvuori (oik.) otti syyskuussa uransa tähän asti makeimman voiton, kun hän päihitti itävaltalaistähti Dominic Thiemin Davis Cupissa.

Emil Ruusuvuori (oik.) otti syyskuussa uransa tähän asti makeimman voiton, kun hän päihitti itävaltalaistähti Dominic Thiemin Davis Cupissa.

Matkaa oman ikäluokan kärkeen kuitenkin vielä riittää, sillä aivan tennismaailman huipulle ovat jo ponnahtaneet Ruusuvuoren kanssa samanikäiset Alex De Minaur ja Denis Shapovalov sekä suomalaistähteä vuoden vanhempi Stefanos Tsitsipas ja vuoden nuorempi Felix Auger-Aliassime.

Hedman kuitenkin näkee, että Ruusuvuorella on täydet mahdollisuudet haastaa nuoret tähtipelaajat. ATP-tasolla tasoerot ovat loppujen lopuksi pieniä – tästä esimerkkinä on Thiemin ja Ruusuvuoren ottelu.

– Thiem voitti kauden lopputurnauksessa Lontoossa sekä Roger Federerin että Novak Djokovicin, mutta samana syksynä hän ei voittanut Emil Ruusuvuorta.

Pitkän selostajauransa viime sunnuntaina lopettanut ja noin 10 000 tennisottelua selostanut Hedman uskoo vahvasti siihen, että miesten tenniksessä valta on vihdoin vaihtumassa, sillä nuoret miestähdet ovat alkaneet osoittamaan otteita, jotka todistavat heidän pystyvän syrjäyttämään vallasta Federerin, Nadalin ja Djokovicin.

Olisiko myös Ruusuvuorella mahdollisuus nousta jopa siihen joukkoon, joka tullaan muistamaan lähivuosina suuren kolmikon syrjäyttäjänä?

– Pelaajat kehittyvät eri tahtiin, ja kaikki on lopulta hyvin pienestä kiinni, mutta suunta siihen on erittäin hyvä, Hedman näkee.

Syntynyt 2. huhtikuuta 1999, 20-vuotias

Uran paras ATP-sijoitus: 125

Kotipaikkakunta: Helsinki

Valmentaja: Federico Ricci

Aloitti tenniksen 5-vuotiaana. Oikeakätinen, lyö rystylyönnin kahdella kädellä.