Henri Kontinen avasi parin vaihtamisen taustoja - Tennis - Ilta-Sanomat

Henri Kontinen avasi parin vaihtamisen taustoja – uusi yhteistyö alkoi suomalaisen aloitteesta

Henri Kontinen kertoi suunnitelmistaan tiistaina Helsingissä.

Henri Kontinen kertoi suunnitelmistaan tiistaina Helsingissä.

Julkaistu: 19.11. 13:55

Tennispelaaja Henri Kontinen kertoo pitkäaikaisen yhteistyön John Peersin kanssa loppuneen hyvissä merkeissä.

Henri Kontinen ilmoitti reilu viikko sitten lähtevänsä eri teille pitkäaikaisen nelinpeliparinsa John Peersin kanssa.

Maailmalistalla sijalla 17 olevan Kontisen uralla puhaltavat uudet tuulet, sillä hän jatkaa pelaamista yhdessä saksalaisen Jan-Lennard Struffin kanssa.

Kontisen kanssa samanikäinen Struff, 29, on tullut tenniskentillä toistaiseksi tunnetummaksi kaksinpelaajana. Saksalainen on kaksinpelin rankingissa sijalla 35 ja nelinpelissä 56:ntena.

Yhteistyö kovasyöttöisen Struffin kanssa käynnistyi Kontisen aloitteesta.

– Pistin hänelle syksyllä tekstiviestiä, niin kuin nämä parihommat yleensä toimivat. Kerroin hänelle tilanteemme Johnin kanssa ja kysyin, olisiko hänellä kiinnostusta. Sovimme, että näemme ja juttelemme seuraavassa kisassa, Kontinen kertoi yhteistyössä Porschen kanssa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Lokakuussa pelatussa Shanghain ATP-turnauksessa pelaajat tapasivat toisensa ja sopivat yhteistyöstä. Kontinen kertoo, että Struff oli hänen listallaan ykkösvaihtoehto.

– Näin hänessä isoimman potentiaalin siihen, että meillä voisi toimia hyvin. Olen kuullut hänen kanssaan pelanneilta, että hän on mukava ja positiivinen kaveri.

Kontinen ja Struff ovat tenniskarkeloissa toisilleen myös entuudestaan jokseenkin tuttuja.

– Meillä ei ole niin vahva yhteinen historia, mitä monen muun saman ikäluokan pelaajan kanssa. En muista pelanneeni häntä vastaan junioriajoillani, mutta 18–19-vuotiaana kohtasin hänet ensimmäisen kerran. Siitä lähtien olemme jutelleet aina nähtyämme kisoissa.

Jan-Lennard Struff on ATP-rankingissa sijalla 35 – kaksinpelissä. Nelipelissä hän on sijalla 56.

Jan-Lennard Struff on ATP-rankingissa sijalla 35 – kaksinpelissä. Nelipelissä hän on sijalla 56.

Vaikka kaksinpeli on Struffille edelleen ensi kaudella pääjuttu, on saksalainen Kontisen mukaan sitoutunut täysin myös nelinpeliin.

– Hän on täysillä mukana nelinpelissä. Pelaamme ainakin isoimmat kisat yhdessä, kenties myös pienempiä turnauksia. Se riippuu täysin siitä, miten meillä menee, ja miten hänellä menee kaksinpeleissä.

Kontinen nimeää parin kauden tavoitteeksi ainakin Lontoon ATP-finaaliturnauksen.

– Tavoitteena on nauttia pelaamisesta, hän lisää.

”Pysytään kavereina”

Kontinen ja australialainen Peers pelasivat parina kaudesta 2016 alkaen.

Yhteinen taival oli varsin menestyksekäs, sillä pari voitti yhdessä vuoden 2017 Australian avoimet ja ylsi samana vuonna myös Wimbledonin ja US Openin välieriin. Lisäksi pari juhli yhdessä kaksi kertaa ATP-finaaliturnauksen voittoa.

Kontinen nousi Peersin parina maailmanlistan kärkipaikalle asti. Viime vuodesta lähtien parin ranking muuttui kuitenkin hiljalleen laskusuuntaiseksi. Moni tennisfani odottikin jo vuosi sitten parilta yhteistyön päättämistä.

Pari päätti kuitenkin jatkaa yhdessä. Vielä alkukaudesta päätös näytti hyvältä, sillä Kontinen ja Peers ylsivät Australian avointen finaalin.

Kontinen ei kadu yhteistyön pitkittämistä tähän kauteen.

– Jos yhteistyö olisi loppunut viime vuonna, sitä olisin saattanut jäädä jossittelemaan. Kaikille tulee tuloksellisesti huonoja kausia, ja siihenkin kauteen mahtui myös hyviä tuloksia, Kontinen perustelee päätöksen venymistä.

Jo päättynyt tenniskausi oli kuitenkin parin huonoin, sillä Kontinen ja Peers eivät voittaneet yhdessä ainuttakaan turnausta. Kontinen ylsi turnausvoittoihin ainoastaan sijaisparien kanssa.

Tukholmassa voitto tuli ranskalaisen Edouard Roger-Vasselinin parina ja Rotterdamissa ranskalaisen Jeremy Chardyn kanssa.

Kontisen mukaan päätös yhteistyön loppumisesta syntyi loppukaudesta.

– Emme puhuneet oikeastaan mitään asiasta kauden aikana. Viikko US Openin jälkeen juttelimme asiasta. Silloin molemmat tiesimme päätöksen, joten molemmille jäi hyvin aikaa etsiä uusia kuvioita.

Henri Kontinen ja John Peers pelasivat Wimbeldonin tennisturnauksessa heinäkuussa 2019.

Henri Kontinen ja John Peers pelasivat Wimbeldonin tennisturnauksessa heinäkuussa 2019.

Kontisen mukaan yhteinen taival tuli päätökseen hyvissä tunnelmissa.

– Tiesimme jo monta kisaa aikaisemmin, että näin tulee käymään. En huomannut tunnelmassamme mitään eroa päätöksenkään jälkeen. Hyvissä merkeissä treenasimme vielä viime viikolla.

Kontinen ei näe tarpeelliseksi avata, kumman aloitteesta yhteistyö loppui.

– Sillä ei ole niin väliä. Pysymme kavereina, eikä mitään ei jäänyt hampaankoloon.

Olympialaiset kiinnostavat

Ensi vuonna luvassa ovat olympialaiset, jonne Kontisella on yhä mahdollisuus joko suoraan rankingin perusteella tai yhteisrankingin kautta.

– En tiedä, ovatko olympialaiset minulle tavoite. Haluaisin pelata siellä mielelläni, ja pyrkiä menestykseen toisen suomalaisen kanssa, mutta en ole vielä ajatellut asiaa kamalasti. Voin tehdä vain oman osani ja pyrkiä menestymään.

Mikäli Kontinen on kesäkuun alussa maailmanlistalla kymmenen parhaan joukossa, saa hän valita itselleen parin joko kaksin- tai nelinpelissä 300 parhaan joukossa olevasta pelaajasta.

Tällä hetkellä kriteerit täyttävät kaksinpelissä sijalla 125 oleva Emil Ruusuvuori ja nelinpelissä sijalla 144 oleva Harri Heliövaara. Heliövaara on useaan otteeseen kertonut uransa suurimmaksi tavoitteeksi juuri Tokion olympialaiset.

Kontinen ja Heliövaara ovat tunteneet toisensa junioreista asti. Ruusuvuori puolestaan oli Suomen Davis Cup -joukkueen kapteenin Jarkko Niemisen valinta Kontisen pariksi Itävaltaa vastaan.

Kontinen ei tässä vaiheessa osaa sanoa, millä perusteella hän tulee tekemään päätöksen, mikäli sen aika tulee.

– En tiedä vielä. Toivon mukaan jommankumman kanssa pääsisi. Ihan sama minulle oikeastaan, sillä pelaisin mielelläni siellä kenen tahansa kanssa.