Harri Heliövaara lopetti tenniksen 23-vuotiaana – tähtää nyt olympialaisiin: ”Totuus iski vasten kasvoja työelämässä”

Julkaistu:

Tennis
Lopettamisensa pyörtänyt Harri Heliövaara nauttii jälleen tenniksestä. Tavoitteena on paikka Tokion olympialaisiin.
Harri Heliövaarasta puhuttiin aikanaan Suomen tenniksen uutena toivona.

Sanoille oli myös katetta, sillä hän oli Australian avointen poikien nelinpelimestaruuden voittanut lupaus, joka nousi 21-vuotiaana miesten kaksinpelin maailmanlistalla sijalle 194.

Keväällä 2013 suomalainen tennisväki sai kuitenkin rutkasti ihmeteltävää: Heliövaara ilmoitti vain 23 vuoden iässä, että ura loppuu ennen kuin se ehtii kunnolla edes alkaa.

– Silloin terveys oli huonolla tolalla, minkä lisäksi motivaation kanssa oli ongelmia ja rahaakaan ei oikein ollut. Tuntui siltä, että olin saavuttanut oman maksimini kaksinpelaajana. Ei ollut järkeä jatkaa, hän kertoo.

Heliövaara heitti syrjään urheilijan unelmansa ja lähti opiskelemaan.

Hän luki itsensä pikavauhtia kolmessa vuodessa Aalto-yliopistossa diplomi-insinööriksi. Sieltä hän hyppäsi korkean profiilin työtehtäviin konsulttifirmaan.

Heliövaaran talous oli turvattu, mutta silti jokin ei tuntunut oikealta. Tenniskenttien kutsu alkoi jälleen kuulua helsinkiläisen korvissa.

– Todellisuus iski vasten kasvoja työelämässä. Olin ajatellut, että tuollainen työ olisi ollut minulle oikeanlaista hommaa. Ei se kuitenkaan ollut sitä tuossa elämänvaiheessa.

– Pääsin muutaman kerran opiskelu- ja työaikana mukaan Davis Cup -joukkueeseen, kun ketään muutakaan ei ollut oikein tarjolla. Silloin alkoi tuntua, että olisiko minulla sittenkin vielä annettavaa tennikselle.

Työelämä oli nousukiidossa, mutta tammikuussa 2017 Heliövaara päätti hypätä siitä junasta pois ja palata ammattiurheilijan epävarmaan elämään reilun neljän vuoden tauon jälkeen.

Se päätös on osunut oikeaan.


Heinäkuussa 2019 Heliövaara, 30, nauttii tenniksestä enemmän kuin koskaan ennen.

– Olen terve ja peli maistuu hyvältä. Uskon, että minulle on tenniksessä vielä paljon saavutettavaa, hän kertoo hymyillen Tampereella järjestettävän ATP Challenger -tason turnauksen yhteydessä.

Tampereella Heliövaaran pelit päättyivät miesten kaksinpelissä ensimmäisen kierrokseen tappioon, mutta taitavan verkkopelaajan katse onkin jossain muualla kuin Tampereessa ja kaksinpelissä.

Heliövaaran uran päätavoite on ensi vuodessa ja Tokion olympialaisten nelinpelissä.

Sen unelman saavuttaminen on tarkoittanut Heliövaaralle reissumiehen elämää ja pikkukisojen kiertämistä, jotta hän on saanut hilattua rankingiaan hiljalleen ylöspäin. Rohkeat satsaukset ovat alkaneet tuottaa tulosta. Pikkukisoja kierrellen Heliövaara on kivunnut maailmanlistalla koko ajan korkeammalle ja on tällä hetkellä nelinpelissä sijalla 172.

Viime viikonloppuna tuli makoisa voitto ATP Challanger -tason turnauksesta yhdessä Emil Ruusuvuoren kanssa.


Kolmekymppinen Heliövaara uskoo, että voi olla vanhemmalla iällä parempi pelaaja kuin reiluna parikymppisenä nuorukaisena.

– Olen nuoreen Harriin verrattuna hitaampi, mutta osaan kompensoida sitä paljon paremmalla pelinluvulla. Nelinpelaajaksihan olen vielä hyvin nuori.

Kansainvälisessä huipputenniksessä on viime vuosina totisesti huomattu, että ikä on vain numeroita.

Tärkeimpiä asioita ovat intohimo ja omistautuminen lajille. Heliövaaralle tennis on niin tärkeää, että hyväpalkkainen työkin sai jäädä, kun hän lähti tavoittelemaan kaukana siintäviä ja epävarmoja unelmiaan.

– Oli hyvä opetus käydä työelämässä näkemässä, että kuinka onnekas olen tenniksen pelaajana. On tärkeää tehdä sellaista, mihin elämässä on intohimoa.

Matkalla Tokioon riittää mutkia

Omien peliensä lisäksi Harri Heliövaara kantaa huolta myös toisen suomalaisen otteista kansainvälisillä tenniskentillä.

Suomen ykköstennisässä Henri Kontisen suorituksista on nimittäin suurelta osin kiinni, toteutuuko yksi Heliövaaran suurista unelmista. Miesten nelinpelin maailmanlistan kymmenen parasta saa automaattisesti paikan Tokion olympialaisissa, joten tällä hetkellä sijalla 12 olevalla Kontisella on hyvät mahdollisuudet lunastaa kisapaikka Suomelle.

– Henri saa valita itselleen niihin kisoihin parin, jos on kympin sakissa. Jos hän ei ole kympissä, niin silloinkin Suomi voi saada paikan yhteisrankingilla. Se tarkoittaisi sitä, että pitäisi hilata oma sijoitus sadan puolelle.

Heliövaaran matkassa on myös vielä muita mutkia, sillä Emil Ruusuvuori on mainioilla otteillaan parantanut omia osakkeitaan. Sekin on täysin mahdollista, että Tokioon matkustaa Kontisen pariksi juuri nuori Ruusuvuori.

– Näin se on. Vuoden päästä se selviää, eikä toista paikkaa ole korvamerkitty kenellekään.

– Ei se paikka Tokiossa helpolla tule, mutta sinne asti teen kaiken tenniksen ehdoilla. Se on kuitenkin niin suuri mahdollisuus, että en halua sitten myöhemmin jossitella sitä, jos en aikanaan yrittänyt kunnolla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt