Boris Becker sivaltaa someajan tähtiä - Tennis - Ilta-Sanomat

Boris Becker sivaltaa someajan tähtijulkkiksia – ”He eivät ole tehneet elämässään mitään muuta erityistä”

Takavuosien tennistähti Boris Becker arvostelee nykyajan julkkiskulttuuria, jossa joku voi olla kuuluisa sen vuoksi että hän on kuuluisa.

Boris Becker on ollut tuttu näky Wimbledonissa uransa päättymisen jälkeenkin.­

15.7.2019 7:52

Boris Becker loisti tenniskentillä 1980- ja 1990-luvuilla. Saksalainen sai nimensä lajin historiankirjoihin heti uransa alkuvaiheilla, kun hänestä tuli 17-vuotiaana nuorin Grand Slam -arvoturnauksen voittanut miespelaaja.

Vuoden 1985 voitto Wimbledonissa sinkosi nuorukaisen kertaheitolla kirkkaisiin parrasvaloihin ja maailmanlaajuisesti tunnetuksi urheilusankariksi.

Wimbledonin maineikkaan tennisturnauksen voittoa Becker pääsi uransa aikana juhlimaan yhteensä kolmesti, minkä lisäksi uralle mahtui kaksi Australian avointen mestaruutta ja yksi Yhdysvaltain avointen mestaruus.

Kuusinkertainen Grand Slam -voittaja on edelleen yksi lajin kaikkien aikojen tunnetuimmista nimistä. BBC:n Don’t Tell Me The Score -radio-ohjelmassa vieraana ollut Becker, 51, kertoi että julkisuuden taakka oli uran aikana ajoittain raskas. Kun kansakunnan toiveet olivat nuoren miehen harteilla, tappio saattoi tuntua maailmanlopulta.

– Kun olet kerran kuuluisa, olet kuuluisa. Mutta sen hinta on hyvin korkea, Becker sanoi.

– Yhtenä päivänä istut jonkun kanssa kahvilla ja seuraavana päivänä olet lehdissä.

Boris Becker nousi tennismaailman huipulle vain 17-vuotiaana voittamalla Wimbledonissa miesten kaksinpelin.­

Tämän vuoden Wimbledonissa otsikoihin nousi vasta 15-vuotias yhdysvaltalaispelaaja Cori Gauff, joka eteni naisten turnauksessa 16 parhaan joukkoon. Beckerin mukaan nykypelaajiin kohdistuu sosiaalisen median ja internetin vuoksi entistä kovempi julkisuuden puristus. Gauffin kaltaisia nuoria tähtiä hän haluaakin varoittaa julkisuuden kirouksista.

Haastattelussa Becker sivusi myös tennistä laajemmin nykyistä julkkiskulttuuria. Sosiaalisen median myötä pinnalle pompanneet uuden ajan julkkikset eivät saaneet tennislegendalta kiitosta.

– Elämme outoa aikaa. Julkkiskulttuuri on kukkeimmillaan, mutta se ei ole totuus, Becker sanoi.

– Minä olen julkkis, koska olen tehnyt jotain erityistä, mutta nykyään monet ovat kuuluisia siksi että ovat kuuluisia. He eivät ole tehneet elämässään mitään muuta erityistä kuin olleet kuuluisia, Becker sivalsi.

Sosiaalisen median myötä kuuluisuutta ja menestystä mitataan usein seuraajien määrällä. Tämä on Beckerin mielestä vaarallinen suuntaus.

– Tämä on vaikeaa nuorille. Haluatko olla kuuluisa ja menestynyt? Miten se määritellään? Jos sinulla on 10 miljoonaa Twitter-seuraajaa, tarkoittaako se sitä, että olet menestynyt, Becker pohti.

Oman julkkisasemansa varjopuolista huolimatta Becker kertoi olevansa kiitollinen tennisurastaan.

– Jotkut vanhat tarinat piinaavat minua, mutta minä hymyilen niille. Tennisotteluiden voittaminen oli tärkeintä.

Rahahuolia

Becker on tennisuransa päättymisen jälkeen kokenut monia yksityiselämän takaiskuja. Parisuhdeongelmien lisäksi tennislegenda on kärsinyt rajuista rahahuolista. Vuonna 2017 hänet asetettiin konkurssiin maksamattomien lainojen vuoksi. Velkoja oli tuolloin jopa 61 miljoonaa euroa.

Tuoreimpana käänteenä on kerrottu, että Beckerin tennispokaaleita ja muita uran aikaisia muistoesineitä on asetettu pakkohuutokauppaan. Yhteensä esineitä on 82. Becker yritti estää huutokaupan muttei onnistunut.

Rahahuolien juuria kylvettiin jo uran aikana, kun Becker kiersi miljoonien edestä veroja. Hänet tuomittiin vuonna 2002 veronkierrosta kahden vuoden ehdolliseen vankeustuomioon. Pulitettavaksi tulivat maksamattomien verojen lisäksi puolen miljoonan euron sakot ja oikeudenkäyntikulut.

Tennislegenda Boris Becker on kärsinyt rahahuolista.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?