Jarkko Nieminen muisteli uransa kovinta suoritusta – diskaaminen oli sekunneista kiinni: ”Iski paniikki”

Suomen tenniksen lajilegenda ei kaipaa enää kentälle mutta viihtyy yhä tenniksen parissa.

Jarkko Nieminen kuvattuna vuoden 2015 Wimbledonissa ottelussa Serbian Novak Djokovicia vastaan.

28.6.2019 7:29

Impivaaran tenniskeskus vilisi NHL-pelaajia, koripalloilijoita ja futaajia, mutta lajin kovin tekijä pysytteli mielellään katsomon puolella.

– Kuppi on täytetty. Katson mieluummin, kun muut juoksevat ja analysoin sitä, Jarkko Nieminen, 37, sanoi neljä vuotta upean urheilu-uransa päättymisen jälkeen.

Hän toimi nimeään kantavassa tenniskeskuksessa järjestettävän hyväntekeväisyysturnauksen Score Cupin suojelijana, ja hääri milloin puhujana, milloin toimittamassa tennispalloja osallistujien lätkittäviksi.

Nieminen asuu Helsingissä vaimonsa Anun sekä 2015 ja 2017 syntyneiden tyttäriensä kanssa. Kesään kuuluu paitsi perhe-elämää myös tietysti tennistä.

– Pienen pojan intohimo toi ensin lähes 20 vuotta kestäneen uran aktiivipelaajana, ja nyt saan tehdä edelleen tosi monimuotoista työtä sen parissa, Nieminen kertoi.

Jarkko Nieminen toimi torstaina pelatun Score Cupin suojelijana.

Nieminen työskentelee Tennisliitolle, mikä tarkoittaa muun muassa valmennuksia, leirejä ja hommia maajoukkueen kanssa. Nieminen toimii myös Suomen maajoukkueen kapteenina. Lisäksi hän selostaa Eurosportille kaikki Grand Slam -turnaukset. Seuraava työrupeama alkaa jo maanantaina, kun legendaarinen Wimbledonin tennisturnaus alkaa.

Niemisen uran yksi tähtihetkistä liittyy juuri Wimbledoniin, jossa hän selvisi puolivälieriin vuonna 2006.

– Jos jotakin kaipaa, niin kisailmapiiriä, varsinkin Wimbledonia, jossa on oma tunnelmansa. Kun selostaa ja seuraa turnausta tiivisti kaksi viikkoa, tulee paljon mieleen myös omia muistoja. Pääsen fiilikseen aika syvälle ihan vain seuraamallakin, Nieminen kertoi.

Niemiseltä kysyttiin aamun puhujafoorumissa sattuman merkityksestä hänen urallaan. Sattumalla oli iso rooli hänen tärkeässä Wimbledon-saavutuksessaan.

Niemisellä oli ollut neljännen kierroksen ottelun neljännessä erässä jo ottelupallo, mutta hän hävisi erän, ja ottelu venyi viidenteen erään.

– En ollut päässyt tauolla siitä vielä oikein yli ja olin turhautunut. Löin jotenkin ihmeellisesti, jolloin maila lipesi hikisestä kädestä ja lensi selän takana olevan aidan taakse. Siinä kulki päivän aikana koko ajan ihmisiä, joten iski paniikki, että maila oli osunut johonkin. Juoksin aidan taakse kysymättä tuomarilta lupaa, mikä oli virhe.

Kukaan ei vahingoittunut tilanteessa, ja Nieminen selvisi pienellä varoituksella, koska teko tulkittiin tahattomaksi.

– Jos maila olisi osunut johonkin, minut olisi diskattu suoraan, enkä olisi päässyt puolivälieriin (Rafael) Nadalia vastaan. Se olisi jättänyt pahan maun suuhun, hän kertoi.

Jarkko Nieminen tuulettaa voittoa Australian Lleyton Hewittistä vuoden 2015 Wimbledonissa.

Miesten ATP-listaa hallitsevat pitkälti samat nimet kuin Niemisen aktiiviuralla. Se on yllättänyt.

– Jonkun mielestä voi olla tylsää, kun samat dominoivat, mutta se on samalla tietynlainen hienous. On uskomatonta, että voi olla pelaajia, jotka voittavat noin paljon ja noin pitkään. Jossain vaiheessa on fysiikan lakien tultava vastaan, mutta olisin odottanut, että aiemmin, hän sanoi.

– On uskomaton sattuma, että noin kovia pelaajia on sattunut samaan pakkaan. He kehittävät toisiaan ja ovat mittareita toisilleen.

Kun tutut naamat pelaavat, ei Niemisen tarvitse valmistautua selostuksiinsa juurikaan.

– Siellä on sukupolvenvaihdos käynnissä, joten on niitäkin pelaajia, joiden en ole nähnyt pelaavan. Silloin täytyy katsoa klippejä tai ottaa yhteyttä tuttuun valmentajaan ja kysellä vinkkejä. Aina tietysti pystyy analysoimaan, mitä näkee, mutta on kiva olla valmistautunut.

Nieminen on viime vuosina saanut kunnian olla suomalaisen tenniksen ykköskommentoija.

– Näen tilanteen valoisana. Meillä on naisten ja miesten puolella muutamia lupaavia pelaajia, joilla oikeasti mahdollisuus päästä isoihin kisoihin. Samaan aikaan jonkinlaista tennisbuumia on havaittavissa, sillä kentät ovat täydempiä kuin muutama vuosi sitten. Töitä riittää, mutta hyviä asioita tapahtuu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?