Japanilaisen naisen ja mustan miehen romanssi toi isän mielestä ”häpeää perheelle” – liitosta syntynyt tytär on nyt kansallissankari

Ennakkoluuloja murtava Naomi Osaka on historian ensimmäinen aasialainen maailmanlistan ykkönen.

Naomi Osaka poseerasi Melbournen kuuluisalla Brighton-rannalla Australian avointen voittopokaalin kanssa.

30.1.2019 6:15

Hokkaido, Japanin suurista saarista pohjoisin, oli 1990-luvun puolivälissä ruman perhedraaman näyttämö.

Tamaki Osakan isä oli saanut kuulla, että hänen tyttärensä seurustelee mustaihoisen ulkomaalaisen kanssa.

Tämä oli vielä tänäkin päivänä hyvin homogeenisessä Japanissa erittäin harvinaista eikä isä-Osaka suhtautunut tyttärensä ja haitilaislähtöisen amerikkalaisen opiskelijan Leonard Maxime Francoisin romanssiin myötämielisesti.

Isä ilmoitti tyttärelleen, että tämä on saattanut perheensä häpeään ja haukkui tämän niin pataluhaksi, että Tamaki muutti Leonardin kanssa Etelä-Japaniin Osakan kaupunkiin eikä pitänyt yhteyttä perheeseensä yli vuosikymmeneen.

Tällä viikolla Leonardin ja Tamakin tytär Naomi oli koko Japanin suuri ylpeyden aihe, sillä hänestä tuli Australian avointen mestaruuden voitettuaan historian ensimmäinen aasialainen tenniksen maailmanlistan ykköspelaaja.

– Olen valtavan ylpeä uuden maailman kuningattaren syntymästä, Japanin pääministeri Shinzo Abe onnitteli Naomi Osakaa Twitterissä.

Aben sanat olivat osuvia, sillä Osaka, 21, todella on uuden maailman kasvatti.

Naomi Osaka ja hänen isänsä Leonard Francois juhlivat Melbournessa Australian avointen voittoa.

Japanissa syntynyt tennistähti muutti perheineen Yhdysvaltoihin vuonna 2000, jolloin hän oli vain kolmevuotias.

Isä Leonard oli edellisenä vuonna nähnyt televisiossa, kuinka Venus ja Serena Williams pelasivat Ranskan avoimissa. Hän sai siitä ahaa-elämyksen.

Pahamaineisessa Comptonissa Los Angelsissa kasvaneet Williamsin sisaret oli valmentanut huipulle heidän isänsä Richard, jolla ei ollut lainkaan tennistaustaa.

Leonard päätti tehdä tyttäristään Naomista ja Marista uudet Williamsit.

– Suunnitelma oli jo olemassa. Minun piti vain seurata sitä, Leonard Maxime Francois kertoi New York Timesille viime vuonna.

Naomi ja Mari eivät käyneet koulua muiden lasten tavoin, vaan treenasivat päivät ja iltaisin heidän vanhempansa opettivat heitä. Isä pani tytöt lyömään tuhansia palloja päivässä. Naomi on kertonut, että hän ei nauttinut tenniksestä, mutta halusi aina päihittää sisarensa.

Vuotta Naomia vanhempi Mari oli aluksi perheen suuri toivo. Kun siskokset pelasivat vastakkain, Mari vei erät yleensä luvuin 6–0.

– Hänen näkökulmastaan kyse ei ollut kilpailutilanteesta, mutta minä jouduin joka päivä kamppailemaan täysillä. Joka päivän jälkeen sanoin Marille, että voitan sinut huomenna, Naomi Osaka kertoi New York Timesille.

12 vuoden jälkeen tuo päivä viimein koitti.

Loukkaantumisista urallaan kärsinyt Mari Osaka on nykyisin maailmanlistalla sijalla 332 ja kiertää Grand Slamien sijaan pienempiä kisoja. Siskokset ovat kuitenkin erittäin läheisiä.

Naomi Osaka kertoi Australian avointen voiton jälkeen ensin soittaneen äidilleen – joka komensi häntä menemään nukkumaan – ja sitten siskolleen.

– Hän oli todella iloinen puolestani, Naomi Osaka sanoi WTA Insider -podcastisa.

Naomi Osaka löi Australian avointen finaalissa Tshekin Petra Kvitovan.

Naomi Osakan lapsuudenidoli on Serena Williams. Osaka on jo kohdannut Williamsin kentällä ja lyönyt tämän. Viime vuoden US Openin ottelu tosin muistetaan lähinnä Williamsin ja tuomarin rumasta yhteenotosta vuoksi, vaikka Osaka voitti koko turnauksen

Nyt Australian avointen jälkeen Naomi Osakalta kysyttiin, pystyykö hän ns. Serena Slamiin, eli voittamaan kaikki neljä suurturnausta 12 kuukauden sisällä. Siihen yltääkseen hänen pitäisi voittaa vielä Ranskan avoimet ja Wimbledon.

– En valehtele ja väitä, että en ole ajatellut koko asiaa, mutta enpä tiedä, ujosti julkisuudessa esiintyvä Osaka sanoi.

Entä isoisä? Hän on liittynyt tyttärentyttärensä kannustusjoukkoihin. Osakan pelikassista roikkuu japanilainen onnenamuletti omamori, jonka isoisä on antanut Naomille.

Valkopesu nosti kohun

Naomi Osaka on Japanissa erittäin suosittu urheilija ja kuumaa kamaa sponsorimarkkinoilla.

Häntä tukevat muun muassa Nissanin ja kellomerkki Citizenin kaltaiset jättiyritykset.

Yksi Osakan japanilaisista tukijoista, nuudelivalmistaja Nissin, kuitenkin mokasi nolosti hiljattain.

Nissin käytti Osakaa animoiduissa anime-tyyliin tehdyissä mainosvideoissa, joissa häntä esittänyt piirroshahmo oli perusjapanilaiseen tapaan vaaleaihoinen.

Valkopesu herätti kohun, johon Osaka otti selvän kannan.

– Kävin Nissinin kanssa keskustelun ja he pyysivät anteeksi. On aika ilmiselvää, että olen tumma, Osaka sanoi The Guardian -lehden mukaan.

Osakan mukaan Nissin ei ollut etukäteen kysynyt häneltä kantaa piirroshahmon ulkonäköön. Hän toivookin, että jatkossa sponsorit hyväksyttävät mainoksensa hänellä.

Nissinin tiedottaja Daiskuke Okabayashi vakuutti, että yritys ei tehnyt valkopesua tahallaan.

– Ihmisoikeudet ovat yhtiömme mielestä ensisijaisen tärkeitä. Arvostamme monikulttuurisuutta, Okabayashi sanoi.

Juttua tarkennettu klo 9.14. Naomi Osaka on historian ensimmäinen aasialainen tenniksen maailmanlistan ykkönen, ei vain ensimmäinen naisykkönen.

Naomi Osaka

Syntynyt: 16.10.1997

Pituus/paino: 180 cm/69 kg

Saavutuksia: US Openin voitto 2018, Australian avointen voitto 2019. Historian ensimmäinen aasialaispelaaja tenniksen maailmanlistan ykkösenä.

Uran palkintorahat: 10,7 miljoonaa dollaria (9,4 miljoonaa euroa)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?