Tennis

Suomalainen tennislupaus kulkee Björn Borgin jalanjäljillä: ”Vähitellen alkaa tajuta”

Julkaistu:

Tennis
Otto Virtanen aloittaa ensi vuoden maailman kuudenneksi parhaana junioripelaajana.
Suomalainen tennislupaus Otto Virtanen, 17, teki hiljattain Miamissa tempun, johon moni ei ole lajissa pystynyt.

Orange Bowlia on pidetty tenniksessä yleisesti juniorien epävirallisena MM-turnauksena tai viidentenä Grand Slam -kilpailuna. Virtanen voitti sen.

Turnauksen historiassa voittajalistalta löytyy lajin legendaarisia nimiä, kuten Björn Borg, John McEnroe ja Roger Federer. Viikonlopun finaalissa Virtanen kaatoi yhdysvaltalaisen Zane Khanin suoraan kahdessa erässä 7–5, 6–4.

– Vähitellen alkaa tajuta, että todella voitin Orange Bowlin. Pienempänä aina haaveilin, että pääsisin joskus Miamiin pelaamaan tätä kisaa, ja nyt voitin koko turnauksen. Olihan tämä uskomaton päätös vuodelle, Virtanen kuvaili palattuaan viime viikolla Suomeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oliko voiton jälkeen riehakkaat juhlat?

– Ei sen ihmeellisempää. Kävimme syömässä hyvin ja katsomassa vähän Miami Beachia.


Voitto nosti Virtasen juniorien rankinglistalla peräti 30 sijaa ylöspäin 13. sijalle. Vuoden vaihduttua listan yläpuolelta lähtee vielä seitsemän miesten sarjaan siirtyvää pelaajaa, joten suomalainen aloittaa tammikuussa uuden kauden juniorien maailmanlistan kuudentena.

– Onhan se vähän uudenlainen tilanne, kun ensimmäisissä peleissä tulee vastaan selvästi alapuolella olevia nälkäisiä pelaajia. Jos aikoo huipulle, on totuttava ottamaan rutiinivoittoja. Ensi kaudella pelaan kuitenkin enemmän myös miesten turnauksissa, vaikka tärkeimmät junioriturnaukset kuuluvat yhä ohjelmaan.

Tennisinnostusta ei tarvitse kaukaa hakea. Isä Pasi Virtanen voitti 1980-luvulla Suomen mestaruuden, ja isoveli Panu pelaa yhä Yhdysvalloissa yliopistotennistä. Kymmenvuotiaana Virtanen asui kaksi vuotta myös Tallinnassa, jossa isä työskenteli tennisvalmentajana. Pasi Virtanen toimii yhä poikansa päävalmentajana. Toinen valmentaja on ruotsalainen Peter Karlsson, joka on aikaisemmin valmentanut muun muassa Robin Söderlingiä ja Henri Kontista.

– Peter on kiertänyt kanssani varsinkin tämän vuoden loppupuolella lähes kaikki kisat. Vuoden aikana olen käynyt muutamia viikkoja harjoittelemassa Tukholman akatemiassa, jossa hän toimii valmentajana. Silloin, kun en ole pelimatkoilla, harjoittelen kuitenkin pääasiassa Helsingissä.

Ensimmäisen kerran Virtanen nousi otsikoihin viime kesänä, kun hän voitti turkkilaisen parinsa Yanki Erelin kanssa Wimbledonin juniorien nelinpelin. Siitä muistona hänen kuvansa komeilee ikuisesti tenniskeskuksen pukuhuonetilojen seinällä. Voittajien illalliskutsuilla seurueeseen kuului myös maailman ykkönen Serbian Novak Djokovic.

– Pari sana ehdin jutella Novakin kanssa, ja otimme yhteiskuvan. Oli ihan kiva tavata livenä, vaikka ehdoton suosikkipelaajani on ollut aina Federer.


Virtanen tunnetaan Federerin tavoin aggressiivisena pelaajana. Parhaat aseet ovat syöttö ja kämmenlyönti, jotka olivat ratkaisevassa asemassa myös Orange Bowlissa.

– Välillä voin käydä kentällä kuumanakin, mutta tunteet on hyvä purkaa kerralla pois. Tänä vuonna olen kehittynyt paljon myös henkisesti, ja tiukat pelit ovat alkaneet kääntyä paremmin itselle. Tärkeintä harjoituksissa on pyrkiä kehittämään jatkuvasti koko pakettia.

Ensi vuosi on Virtaselle siirtymävaihe, sillä juniorien tärkeimpiä turnauksia lukuun ottamatta kisaohjelmaan kuuluu pääasiassa miesten Challenger- ja Futures -turnauksia.

– Ensi kaudella tavoitteena on pysyä juniorilistan kärjessä ja nostaa mahdollisimman paljon sijoitusta myös miesten rankinglistalla. Ehkä suurin unelma on päättää vuosi juniorien maailman ykkösenä. Tämä vaatii päivittäistä treeniä. Kaikki pitää tehdä huolellisesti ja kaiken pitää olla valmiiksi suunniteltu.

Aika näyttää, tuleeko Virtasesta lähivuosina Jarkko Niemisen manttelinperijä tenniksen huipulla. Asenteesta se tuskin jää kiinni.

Otto Virtanen

Syntynyt: Hyvinkäällä 21.6.2001

Pituus: 190 cm

Kotipaikka: Helsinki

Ranking: Juniorien ranking 13. / miesten ranking 832. (nelinpeli 638.)

Kätisyys: Oikeakätinen

Parhaat saavutukset: Wimbledonin poikien nelinpelin voitto (2018), juniorien Orange Bowlin kaksinpelin voitto (2018), Helsingin ITF-turnauksen nelinpelin voitto ja kaksinpelin finaalissa (2018)

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt