Tennis

Serena Williamsin raivokohtaus kuohuttaa – Jari Hedman korostaa tuomarin rohkeutta: ”Serena astui omaan miinaansa”

Julkaistu:

Tennis
Tennisasiantuntija Jari Hedmanin mielestä Serena Williamsin olisi pitänyt pystyä nollaaman mielensä eikä jäädä roikkumaan raivoon.
Tämän vuoden Yhdysvaltain avointen naisten kaksinpelin finaalissa oli draamankaari kohdillaan. Vastakkain olivat uransa 24:tta grand slam -titteliä tavoitellut supertähtien supertähti, kotiyleisön edessä pelannut Serena Williams ja nuori haastaja Naomi Osaka, 20-vuotias japanilainen joka haki ensimmäistä suurvoittoaan.

Loistavasti pelannut Osaka kukisti lopulta idolinsa suoraan kahdessa erässä lukemin 6–2, 6–4, ja hänestä tuli ensimmäinen kaksinpelin grand slam -tittelin saavuttanut japanilaisnainen.

Osaka joutui kuitenkin nostamaan himoitun mestaruuspokaalin ilmaan kyynelsilmin, sillä yhdysvaltalaisyleisö yltyi buuauksiin. Yleisön mielestä Williamsia kohdeltiin ottelussa väärin.

LUE LISÄÄ: Kuvat ja video kertovat Serena Williamsin valtavasta raivosta – syyttää tuomaria seksismistä, voittaja nosti pokaalin murtuneena

Ottelun tuomari Carlos Ramos joutui Williamsin raivon kohteeksi, kun tämä ensin varoitti, sitten rankaisi yhdysvaltalaispelaajaa käytöksestään.


Ramosin näkemyksen mukaan Williams sai ottelun toisessa erässä sääntöjen vastaisesti ohjeita katsomossa olleelta valmentajaltaan Patrick Mouratogloulta. Williams ei sulattanut varoitusta, vaan osoitti voimakkaasti mieltään tuomarille, huusi ja paiskoi mailaansa. Ramos antoi Williamsille pisterangaistuksen mailanheitosta ja lopulta pelirangaistuksen kielenkäytöstään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moni tennisfani on syyttänyt Ramosia finaalin pilaamisesta.

Tennisvalmentaja ja -selostaja Jari Hedmanin näkemyksen mukaan tuomari toimi tilanteessa sääntöjen mukaan.

– Voidaan spekuloida sillä, että näkikö Serena valmentajansa vinkkejä katsomosta vai ei, mutta säännöt ovat armottomat. Se, että hän veti grand slam- turnauksen finaalissa säännöt näin tiukalle... toisaalta säännöt ovat säännöt ja se osoitti häneltä rohkeutta, Hedman kommentoi Ilta-Sanomille.

– Ketään ei saa suosia. Säännöt on tehty kaikille, olet sitten 23-kertainen grand slam -voittaja tai ensimmäistä kertaa finaalissa. Tuomarilla oli selkeä näkemys, että siinä oli valmentamista ja sen jälkeen kun hän oli sen varoituksen antanut, niin niistä muista asioita, mailan rikkomisesta ja kielenkäytöstä, ei voinut enää lipsua.


Hedmanin mielestä jälkispekulaatioiden keskiössä tulisi olla nuoren Naomi Osakan ilmiömäinen peli, ei Williamsin käytös.

– Osaka pelasi aivan käsittämättömän hyvin. Hän pelasi uransa ensimmäistä grand slam -finaalia ja se show ei millään tavalla sekoittanut hänen peliään.

”Serena astui omaan miinaan”

Jos Osaka ei antanut show’n häiritä pelaamistaan, samaa ei voida sanoa Williamsista. Hän ei vaikuttanut pääsevän missään vaiheessa yli ensimmäisestä varoituksesta, mikä johti lopulta piste- ja pelirangaistuksiin.

– Matsi oli Naomin loistavuutta ja Serena sähläsi sen astumalla omaan miinaansa. Hän räyhäsi liian pitkään samasta asiasta. Hänen olisi pitänyt sen ensimmäisen ns. raivokohtauksen jälkeen pystyä nollaamaan se tilanne, Hedman sanoo.


Hedman uskoo Williamsin yllättyneen Osakan loistavasta pelistä. Myös kotiyleisö toi paineita, ja tuskastuminen ja paineet purkautuivat nähdyllä tavalla.

– Helpommin sanottu kuin tehty, kun olet Arthur Ashe -stadionilla, 17 000 ihmistä hurraa, sun peli ei kulje ja kaveri pelaa aivan käsittämättömän hyvin. Kun tunteet ovat pinnassa, tulee ylilyöntejä. Serena Williamsin kaltaisen ammattipelaajan pitäisi kuitenkin tietää, että siitä olotilasta pitää päästä mahdollisimman nopeasti eroon.

Vaikka Williams on saanut paljon tukea, moni on myös pitänyt hänen käytöstään epäurheilijamaisena. Hedman arvelee, ettei Williamskaan ole ylpeä omasta käytöksestään kunhan hänen ajatuksensa ovat tasoittuneet.

– Uskon, että kun muutama päivä on mennyt hän on sitä mieltä, ettei tämä nyt mennyt kuin Strömsössä, Hedman sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt