Tennis

Virolaiselta naisurheilijalta paljastuksia piinaavasta suhteesta valmentajaansa: ”Halusin jakaa tenniksen, en vuodetta”

Julkaistu:

tennis
Kaia Kanepi kertoo elämäkertakirjassaan uhkaavasta välikohtauksesta valmentajansa kanssa.
Kaia Kanepi on Viron historian menestyksekkäimpiä tenniksen pelaajia. 32-vuotias haapsalulainen on voittanut urallaan neljä naisten WTA-kiertueen osakilpailua.

Kanepi oli uransa huipulla vuonna 2012, jolloin hän nousi elokuussa maailmanlistalla peräti sijalle 15. Se on korkein sijoitus virolaispelaajalle koskaan.

Vuosi ei ollut kuitenkaan Kanepille helppo. Hänen ja valmentaja Silver Karjusin suhde tuhoutui täydellisesti valmentajan uhkaavaan käytökseen.

Kanepi kertoi Yhdysvalloissa tapahtuneesta vakavasta välikohtauksesta elämäkerrassaan. Välirikko alkoi vuoden alussa Brisbanessa, kun Kanepi oli juuri voittanut paikallisen huipputurnauksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syy välirikon taustalla ei liittynyt tennikseen. Kanepi kävi säännöllisesti psykologi Mare Porkin vastaanotolla. Karjus oli ollut pitkään sitä mieltä, että psykologin pakeilla käyminen oli turhaa ja kielsi Kanepia enää käymästä vastaanotolla.

– Hänellä tai kellään muullakaan ei ole mitään oikeutta päättää, mistä saan puhua ja kenen kanssa, Kanepi kertoo Postimees-lehdessä julkaistussa otteessa kirjastaan.


Karjus ehti olla pitkään siinä käsityksessä, ettei Kanepi enää tavannut Porkia. Kun Kanepi kertoi asian todellisen laidan valmentajalleen, repesi kaksikon välille raju riita.

– Kuultuaan asiasta hän sylki minua suoraan kasvoille, Kanepi väittää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tappouhkaus hotellin käytävällä

Kanepi kertoo toivoneensa kaikesta huolimatta, että kaksikon yhteistyö jatkuisi. Tämän vuoksi he matkustivat saman vuoden maaliskuussa Yhdysvaltoihin turnauskiertueelle.

Tuolloin valmentajan voimakkaat tunteet suojattiaan kohtaan kuplivat pintaan toisella tavalla.

– Halusin jatkaa Silverin kanssa. Kasvot voi aina pyyhkiä puhtaaksi. Toivoin, että hän vihdoin rauhoittuisi ja ymmärtäisi: halusin jakaa hänen kanssaan tenniksen, en vuodetta.

Yhteenotot alkoivat pian kaksikon saavuttua USA:han. Kanepi kertoo kirjassa, että juuri hotelliin kirjautumisen jälkeen valmentaja alkoi käydä jälleen kuumana.

– Hän tuli hotellihuoneeni oven taakse ja huusi, että aikoo tappaa minut. (Fysiikkavalmentaja) Kristjan oli Virossa eikä voinut suojella minua. Hän yritti rauhoitella Silveriä Skypen välityksellä, mutta Silver ei halunnut poistua. ”Me tulimme tänne yhdessä ja lähdemme yhdessä”, hän toisteli.


Kanepi pakeni tilannetta sisarensa luo Chicagoon. Hän vietti kaikkiaan viisi päivää siellä, kunnes palasi pelikentille. Harjoittelemattomuus ja tilanteen stressi näkyivät. Kanepi putosi ensimmäisellä kierroksella sekä Indian Wellsin että Miamin turnauksissa.

Kun tennistähti palasi kotimaahansa maaliskuun lopussa 2012 hän julkaisi omilla nettisivuillaan tiedon aikeistaan päättää yhteistyö Silver Karjusin kanssa. Seuraavana aamuna Silver syytti ETV:n haastattelussa yhteistyön päättymisestä Mare Porkia.

Kanepin ura jatkuu tänäkin päivänä. Hän on WTA-rankingissa sijalla 100. Vaikka pelit eivät suju tasaisesti enää huippuvuosien malliin, hän selvisi silti Yhdysvaltain avoimissa puolivälieriin. Hän tienasi viime kaudella puolen miljoonan dollarin edestä palkintorahoja.

Kaikkiaan WTA Tennis -sivuston mukaan hänen uratienestinsä ovat muhkeat 4,9 miljoonaa taalaa. Hän on voittanut uransa 444 kaksinpelistä 263.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt