Muistatko järisyttävän tennisottelun 44 vuoden takaa? Ottelua edelsi uskomaton mediapeli: ”Naiset kuuluvat makuuhuoneeseen ja keittiöön”

Billie Jean King ja Bobby Riggs kohtasivat 44 vuotta sitten kohutussa ja käänteentekevässä tennisottelussa.

Billie Jean Kingin ja Bobby Riggsin välistä ottelua pidetään edelleen yhtenä urheiluhistorian merkittävimmistä hetkistä.

23.9.2017 8:24

44 vuotta sitten, 20. syyskuuta vuonna 1973 arvioiden mukaan 50 miljoonaa yhdysvaltalaista tuijotti parhaaseen katseluaikaan televisiosta tennisottelua. Kyseessä ei ollut mikä tahansa matsi, vaan paljon kohua herättänyt sukupuolten taisto, Battle of the Sexes.

Huomio! Mikäli kuuluisa tennisottelu ja sen käänteet eivät ole tuttuja, ja aiot katsoa Emma Stonen ja Steve Carellin tähdittämän Battle of the Sexes -uutuuselokuvan: tässä artikkelissa käsitellään tapahtumaa eli se sisältää ”juonipaljastuksia” tähän tositapahtumaan perustuvasta elokuvasta.

Jo uransa päättänyt tennishuippu Bobby Riggs (1918–1995) oli haukkunut naisten tennistä ja uhonnut, että pystyy 55-vuotiaanakin päihittämään kenet tahansa naispelaajan. Entinen maailmanlistan ykköspelaaja kohtasi ensin toukokuussa 1973 australialaistähti Margaret Courtin, jonka Riggs voittikin helposti.

Bobby Riggsin ja Billie Jean Kingin kuuluisasta tennistaistelusta on ehtinyt vierähtää jo 44 vuotta.

Voittonsa huumassa Riggs julisti, että haluaa seuraavaksi kohdata yhdysvaltalaisen Billie Jean Kingin, joka oli Courtin ohella dominoinut naisten tennistä.

– Nyt minä haluan kovasti kohdata Kingin... pelaan häntä vastaan massalla, ruoholla, puulla, sementillä, marmorilla tai rullaluistimilla... olen nyt spesialisti naisten kohtaamisessa, Riggs totesi voitettuaan Courtin.

Uhoaminen jatkui läpi kesän.

– Kerron teille, miksi voitan. Hän on nainen, ja he eivät ole emotionaalisesti tasapainoisia, Riggs veisteli saaden ansaitusti sovinistin leiman.

– Naiset kuuluvat makuuhuoneeseen ja keittiöön, siinä järjestyksessä, hän muun muassa päästi suustaan.

29-vuotias King kieltäytyi ottelusta ensin, mutta tarttui lopulta haasteeseen. Merkittävä syy Kingin mielenmuutokseen oli houkutteleva rahapotti: ottelun voittajalle oli luvassa 100 000 dollarin palkintorahat.

20.9.1973 Riggs ja King viimein kohtasivat – valtavan mediahuomion saattelemana. Ottelu kiinnosti muuallakin kuin Yhdysvalloissa: arviot ottelun maailmanlaajuisesta katsojamäärästä liikkuvat 90 miljoonan silmäparin hujakoilla.

Ottelusta muodostui valtava mediasirkus.

Tuoreessa Battle of the Sexes -elokuvassa Billie Jean Kingin roolin tekee Emma Stone, Bobby Riggsinä nähdään puolestaan Steve Carell.

Ottelu pelattiin Teksasin osavaltiossa Houstonissa sijaitsevalla kuululla Astrodome-areenalla. Paikan päällä sukupuolten taistoa oli seuraamassa 30 492 katsojaa.

Ottelusta oltiin rakennettu melkoinen spektaakkeli; King saapui kentälle kuin miesten keskellä kuin Cleopatra, Riggsillä oli mukanaan oma vähäpukeisten naisten joukko.

Spektaakkeli tai ei, itse ottelusta tuli kuitenkin käänteentekevä hetki naisten tenniksessä. King nimittäin voitti ottelun kolmessa erässä 6–4, 6–3, 6–3. Voiton myötä naispelaajien kunnioitus kasvoi ja laji ammatillistui entisestään myös naisten puolella.

– Ajattelin, kuinka se veisi lajiamme 50 vuotta taaksepäin, mikäli en voittaisi. Se pilaisi naisten tenniskiertueen ja vaikuttaisi kaikkien naisten itsetuntoon. Minua ei kiinnostanut se, että voitin 55-vuotiaan miehen, vaan se, että esittelin tämän lajin lukuisille uusille ihmisille, King kommentoi ottelun jälkeen.

King oli ottanut otteluun paljon oppia Margaret Courtin kokemasta tappiosta: vaikka kuvassa hän onkin noussut verkolle, suurimmalta osin hän pelasi puolustusvoittoisesti takakentällä. Taktiikka toimi.

King sai voitostaan komean pokaalin lisäksi 100000 rahapalkinnon.

Kingin huimasta ja historiallisesta voitosta huolimatta ottelun totuudenmukaisuutta on vuosien varrella myös kyseenalaistettu. Vuonna 2013 ESPN väitti todistajalausuntoon vedoten, että Riggs olisi pyrkinyt häviämään ottelun tahallaan. Syyksi kerrottiin se, että hän oli lyönyt vetoa itseään vastaan maksaakseen isot velkansa mafialle. Väitettä ei ole koskaan osoitettu todeksi. Faktaa on kuitenkin se, että hän kärsi peliriippuvuudesta.

Riggs kuoli syöpään vuonna 1995. Vaikka hän oli avoimesti vähätellyt Kingiä ja koko naistennistä, kaksikko ystävystyi, ja Riggsin kuoleman aikaan he olivat hyvissä väleissä keskenään.

Elokuva sai juuri ensi-iltansa

Kingin ja Riggsin kuuluisa ottelu on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan tuoreen elokuvan myötä. The Battle of the Sexes -elokuva sai juuri ensi-iltansa Yhdysvalloissa. Oscar-palkittu Emma Stone, 28, tulkitsee elokuvassa Billie Jean Kingin roolin ja aiemmin erityisesti koomikkona tunnettu Steve Carell, 55, on elokuvan Bobby Riggs.

Billie Jean King ja Emma Stone Battle of the Sexes -elokuvan New Yorkin ensi-illassa.

Stone, King ja Steve Carell Los Angelesin ensi-illassa.

Emma Stone Billie Jean Kinginä.

Nyt 73-vuotias King on ollut näkyvästi mukana elokuvan markkinoinnissa. Kingiltä on muun muassa udeltu, kuinka tarkasti Simon Beaufoyn käsikirjoittama ja Jonathan Daytonin ja Valerie Farisin ohjaama elokuva mukailee tositapahtumia.

– Sanoisin, että he saivat 99 prosenttia oikein. He vangitsivat tapahtumien ytimen ilman muuta, King vastasi USA Todayn haastattelussa.

Lähteet: USA Today, Sports Illustrated, History.com: When Billie Beat Bobby, Biography.com: Battle of the Sexes, The New York Times: A ‘Battle of the Sexes’ Rages On, More Than 4 Decades Later, Wikipedia: Battle of the Sexes, Billie Jean King, Bobby Riggs

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?