Tennislegenda Boris Beckerin jättiomaisuus vaihtui 40 miljoonan euron velkoihin - Tennis - Ilta-Sanomat

Tennislegenda Boris Beckerin jättiomaisuus vaihtui 40 miljoonan euron velkoihin

Johanna Nordling kirjoittaa tällä viikolla Boris Beckeristä.

12.7.2017 6:29

Kesä ja nurmi ja Wimbledon. Siinä on jotain rituaalimaista.

Varsinkin täällä Saksassa, jossa tennis on todellinen massalaji. Tennistä pelaa 1,4 miljoonaa ihmistä, ja se on kolmanneksi harrastetuin urheilulaji jalkapallon ja voimistelun jälkeen.

Tenniksen voittokulkuun on Saksassa ennen kaikkea yksi syy: Boris Becker. Vaaleahapsinen ihmepoika voitti 1985 sijoittamattomana ja vain 17-vuotiaana Wimbledonin, mikä on yksi saksalaisurheilun suurista hetkistä. Becker aiheutti Saksassa valtavan tennisbuumin, jota Steffi Graf heti hänen perässään vahvisti.

Vuosikymmenten kuluessa tennis on pysynyt suosiossa, sen legenda ei. Becker on kolhinut mainettaan milloin veronkiertotuomiolla tai noloilla tv-esiintymisillä, milloin siivouskomerossa siitetyllä aviottomalla lapsella. Hän on kämmenlyönnin suuri esikuva, muttei kelpaa idoliksi kovin monelle muulle elämän alueelle.

***

Nyt kolhut ovat kuitenkin kasaantuneet todelliseksi ottelupalloksi: Becker on konkurssissa! Pari viikkoa sitten brittiläinen oikeusistuin julisti hänet henkilökohtaiseen konkurssiin, sillä Wimbledonin ylellisillä kulmilla asuva tennislegenda ei pysty maksamaan kolmen miljoonan punnan velkaansa brittipankille. Lisäksi hän on pystyssä sveitsiläiselle liikemiehelle peräti 37 miljoonaa euroa.

Onhan Beckeriä ymmärrettäväkin. 17-vuotiaasta asti häntä palvottiin ja rahaa satoi sisään ovista ja ikkunoista. Elämä oli pelkkää luksusta. Usein Becker ei edes tiennyt, kuka minkäkin hotellin tai illallisen maksoi. Hän keräsi vahvistamattomien tietojen mukaan jopa 180 miljoonan euron omaisuuden.

Aktiiviuran loputtua elämä kuitenkin muuttui. Piti alkaa laskea tuloja ja menoja. Tai olisi pitänyt.

Becker oli vietävissä. Hän sijoitti autoliikkeisiin, start-upiin ja mallorcalaiseen luksushuvilaan, mutta kaikkihan ne rapistuivat. Ylellinen elämä nieli rahaa, samoin erot ja elatusmaksut.

Mihin kaikki rahat katosivat, on kuitenkin arvoitus. Jo vuodesta 2001 Becker lainasi miljoonia sveitsiläiseltä liikemieheltä, jätti velat maksamatta, samoin kuin monet laskut. Maksamattomia parkkisakkoja kertyi tuhansia euroja. Edes toisen hääjuhlansa papille hän ei maksanut palkkiota, kunnes pappi sitä vaati oikeusteitse.

***

Becker on elänyt samalla tyylillä, jolla hän pelasi tennistäkin: huoletta, voimalla, tunteella, taaksepäin katsomatta.

Hän on tuhlannut lähes kaiken, mutta yksi arvo on yhä olemassa: se tenniskipinä, jonka hän sytytti tuhansissa tai jopa miljoonissa saksalaisissa.

Becker on jälleen yksi esimerkki suuren luokan urheilulegendasta, joka ajautuu syvälle. Urheilu on julmaa, kaikista julminta uran jälkeen.

...ja vielä

Saksan uusi tennissukupolvi on nimeltään Angelique Kerber ja Alexander Zverev. Naisten maailmanlistaa johtava Kerber nousi 2016 Australian avointen voitollaan hetkessä saksalaisyleisön lemmikiksi. Kummankin tie tämän vuoden Wimbledonissa tosin päättyi eilen, ja Kerber menettää ykköspaikkansa seuraavalla listalla.

Lue lisää Johanna Nordlingin kolumneja tämän linkin takaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?