Tennis

Muistatko häirikön puukottaman Monica Selesin? Tältä ahmintahäiriöstä kärsivä ex-tähti näyttää nykyään

Julkaistu:

Tennis
Monica Seles nousi Jugoslaviasta tennismaailman huipulle.
Jugoslavian Novi Sadissa vuonna 1973 syntynyt Monica Seles aloitti uransa tennisammattilaisena 1989.

(Yllä olevalla videolla Monica Seles näyttää oikeanlaisten tennislyöntien mallia Rockefeller Centerissä 2011)

Hurjana taistelijana pelikentällä tunnettu Seles nousi lajinsa huipulle vauhdilla. Hän nousi maailmanlistan kärkipaikalle 17-vuotiaana, maaliskuussa 1991. Seles ehti voittaa kahdeksan Grand Slam -turnausta ennen kuin täytti 20 vuotta.


Vuonna 1993 Seles joutui puukotuksen uhriksi. Katsoja hyökkäsi hänen kimppuunsa kesken ottelun Saksan Hampurissa pelatussa WTA-turnauksessa. Puukottaja oli saksalaismies, jolle Selesin kilpakumppanin Steffi Grafin kannattaminen oli pakkomielle. Teon motiivina oli se, että puukottaja halusi auttaa Grafia nousemaan tenniksen maailmanlistan ykköseksi.

Häiriintynyt puukottaja sai teostaan kahden vuoden ehdollisen vankeustuomion.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seles oli puukotuksen jälkeen sivussa pelikentiltä pari vuotta. Seles kertoi uransa jälkeen julkaistussa elämäkerrassaan kärsineensä puukotuksen ja syövästä kärsineen isänsä kuoleman jälkeen masennuksesta ja ahmintahäiriöstä (binge-eating disorder, BED).


Pitkäksi venyneen pelitaukonsa jälkeen Seles edusti tenniskentillä Yhdysvaltoja. Seles pystyi puukotusepisodin jälkeen nousemaan vielä kerran Grand Slam -voittajaksi. Hän voitti Australian avoimen mestaruuden vuonna 1996, neljännen kerran urallaan.

Kihloissa miljardöörin kanssa

Seles vetäytyi pelikentillä vuonna 2003.

Seles seuraa tennistä yhä tarkasti. Hän oli esimerkiksi lokakuussa Singaporessa seuraamassa naisten WTA-kiertueen kauden finaaliturnausta.

– Silloin kuin itse pelasin, tiesimme, että Graf, Seles tai (Martina) Navratilova etenivät aina turnausten finaaliin, mutta nykyään sitä on vaikeampi ennustaa, Graf sanoi Times of India -lehdelle.

– Nykyään kukaan ei ole lyömätön. Mutta minun sukupolveni aikana, mietit että ”Voi ei!”, jos jouduit tiettyjä pelaajia vastaan, Seles jatkoi.


Selesiä on pyydetty huippupelaajien valmentajaksi, mutta hän on ainakin tähän mennessä kieltäytynyt tarjouksista.

– Se johtuu matkustamisesta. Jouduin tekemään sitä niin paljon jo urani aikana, Seles perusteli.

Nykyään Floridassa asuva Seles tienasi urallaan noin 14 miljoonaa euroa palkintorahoina. Ex-tennistähti on seurustellut vuodesta 2009 lähtien itseään 32 vuotta vanhemman miljardöörin Tom Golisanon kanssa. Pari meni kihloihin vuonna 2014.

Seles on viime vuosina työskennellyt ahmintahäiriölääkettä valmistavan lääkeyhtiön edustajana. Nykyään 42-vuotias Seles on kärsinyt ahmintahäiriöstä aikuisikänsä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt