Henri Kontinen taitaa sopeutumisen

Henri Kontista voi epäilemättä kutsua luonnonlahjakkuudeksi tenniksessä. Neljä viikkoa sen jälkeen, kun Kontinen kokeili ensimmäisen kerran ruohoalustalla pelaamista, taisteli hän ruoholla Wimbledonin poikien kaksinpelin loppuottelussa.

Henri Kontista ei kannata juuri muihin pelaajiin vertailla. Uutta jarkkoniemistä hänestä ei saada.

8.7.2008 18:11 | Päivitetty 8.7.2008 18:12

- Kyllä sitä ensimmäisissä peleissä tuli kompasteltua. Pallon pomppaamistakaan ei kuullut, mutta hetken harjoittelun jälkeen siihen kyllä tottui, Suomeen kolmen kuukauden tauon jälkeen turnauskiertueelta palannut Kontinen kertoi.

Poikien nelinpelivoitto irtosi puolestaan kesäkuun alussa Ranskan avoimissa, vaikka nelinpeliä Kontinen on sanojensa mukaan harjoitellut elämässään vain muutaman tunnin verran.

- Neluria on täytynyt harjoitella peleissä, Kontinen, 18, täsmensi.

Pelityylin muokkaaminen eri alustalta ja vastustajalta toiselle ei ole nuorukaiselle vaikeuksia tuottanut. Lyhyt sopeutumisaika on ollut Helsingissä syntyneelle Kontiselle arkipäivää pienestä pitäen. Muuttokuorma on vienyt Kontista Tampereella vietetyn lapsuuden jälkeen Espooseen, Ruotsin Uppsalaan ja viimeksi Floridan Bradentoniin. Välillä Kontinen ehti asua Tshekissäkin.

Kontisen kiertuerupeamasta uupuneet silmät paljastivat, että oli jo aika palata Suomeen lataamaan akkuja.

- Lähden ensin ongelle Tampereelle, sitten alkaa massaharjoittelu, Kontinen tuumi.

Keskiyön illallinen

Tiistaina Helsingissä Kontista vietiin haastattelusta toiseen. Nuori maailmankansalainen ei ollut hässäkästä moksiskaan.

- Julkisuus on positiivinen asia. Sitä tulee, kun on pelannut hyvin, Kontinen hymyili.

Hässäkkää riitti sunnuntainakin hävityn Wimbledon-finaalin jälkeenkin. Kontinen sai odotella Wimbledonin tarjoama uudenkarhea smokki päällään melko tovin, ennen kuin turnauksen finaalissa pelanneiden perinteinen illallinen pääsi alkamaan. Roger Federerin ja Rafael Nadalin viisituntinen finaali siirsi illallisen alkamaan puolilta öin.

- Siinä tuli syötyä jo yksi illallinen etukäteen. Juhlaillallisella oli kyllä niin hienoja ruokia, ettei ollut ennen nähnytkään, Kontinen kummasteli.

Miesten espanjalaisvoittaja Nadalin kanssa Kontinen ei ehtinyt vaihtamaan kuulumisia.

- Nadal ehti paikalle kahden aikaan yöllä, söi ja meni pakollisiin valokuviin, ja lähti pois.

Kohti Wimbledonin olympiapelejä

Tiistaina selvisi, että Kontisen loppukesään ei lukeudu matkaa Pekingiin. Olympiakomitean Kontiselle hakema villi kortti Jarkko Niemisen pariksi olympialaisten nelinpeliin jäi toteutumatta.

- Aivan loistavaa, että villiä korttia haettiin. Jättäisin mitä tahansa väliin, jos pääsisin olympialaisiin pelaamaan, Kontinen innostui.

Pentti-isän mukaan Kontinen olisi varamieslistalla villin kortin hakijoista. Pekingiin pääsystä on silti turha haikailla, sillä siihen tarvittaisiin useampi vetäytyminen lähipäivinä.

Neljän vuoden päästä Lontoon olympiatennistä pelataan Wimbledonissa. Ruoholla loistanut Kontinen on silloin 22-vuotias, kuten Nadal nyt.

- Nadal oli kuitenkin aivan huipulla jo 16-17-vuotiaana, Kontinen toppuutteli vertailuja.

Syöttö on tärkeä, monipuolisuus tärkeämpää

Henri Kontista ei muutenkaan kannata juuri muihin pelaajiin vertailla. Uutta jarkkoniemistä hänestä ei saada.

- Jarkon ja Federerin pelejä on tullut toki seurattua. Mutta Jarkko on vasenkätinen ja lyö takakentältä kahden käden rystyllä. Minun tyylini on aggressiivisempi, Kontinen näki.

Wimbledonissa onnistuneen syöttövolley-tyylin pelaajaksi Kontinen ei halua leimautua.

- Muilla alustoilla pyrin monipuolisempaan peliin. Kokeilin syöttövolleyn toimivuutta ennen Wimbledonia, ja siellä sillä näytti pärjäävän, Kontinen jatkoi.

Keskustelu syötöstä sytyttää silti Kontisen. Puhuttaessa syöttöennätyksistä Pentti-isä väitti Kontisen paukuttaneen Wimbledon-finaalissaan kakkossyötössä kaksoisvirheen 132 mailia tunnissa (212 km/h).

- En varmasti syötä kakkosta kovempaa kuin ykköstä, jossa pääsin 130:een (209 km/h). Se oli tutkavirhe, Kontinen intti.

Lisää voimaa miesten mittelöihin

Kontisen tenniskesä jatkuu reilun viikon päästä Hangossa pelattavalla Davis cupin Luxemburg-ottelulla, jota seuraa alle 18-vuotiaiden EM-kilpailu Itävallassa. Viimeisen juniorivuoden kruunaa Yhdysvaltain avoin grand slam -turnaus, mutta kalenteriin mahdutetaan pikku hiljaa myös miesten kisoja, kuten haastajaturnaus Tampereella.

- Fyysisen puolen kehittämiseen pitää panostaa, kun olen antanut vihoittelevien polvieni kanssa siinä aiemmin tasoitusta, Kontinen taustoitti.

Ennen uutta hässäkkää annetaan Kontisen käydä ongella ensin.

Henri Kontinen

Laji: Tennis.

Syntymäaika ja -paikka: 19. 6.1990, Helsinki.

Asuu Tampereella ja Yhdysvaltain Bradentonissa.

Pituus/paino: 187 cm/76 kg.

Kätisyys: Oikeakätinen.

Lempialusta: Kova ("Wimbledonin ruohoturnauksen jälkeen täytyy harkita lempialustaa uudelleen").

Sijoitus juniorien maailmanlistalla: 6:s.

Parhaat saavutukset:

- Poikien nelinpelin voitto Ranskan avoimissa kesäkuussa 2008 Indonesian Christopher Rungkatin kanssa.

- Poikien kaksinpelin finaalipaikka Wimbledonin grand slam -turnauksessa heinäkuussa 2008. Häviö Bulgarian Grigor Dimitroville 5-7, 3-6.

- Roehamptonin ITF-turnauksen nelinpelin voitto Rungkatin kanssa.

- Voittanut lisäksi kolme kansainvälistä junioriturnauksen nelinpeliä.

- Indonesian junioriturnauksen kaksinpelin voitto.

Muuta:

- Harrastaa internetiä, elokuvia ja kavereiden kanssa olemista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?