10-vuotias tyttö läikytti vettä lattialle siivotessaan – äidille tuomio pahoin­pitelystä

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi noin 40-vuotiaan äidin neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen pahoinpitelystä.

Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomio asiassa ei ole lainvoimainen. Asian puinti jatkuu myöhemmin Turun hovioikeudessa.

18.3. 12:58

10-vuotias tyttö joutui äitinsä pahoinpitelemäksi kotonaan Tampereella heinäkuussa 2021. Syy äidin tekoon oli virhe, jonka tyttö teki siivotessaan.

Tyttö oli läikyttänyt vettä lattialle, mikä ei ollut äidin mieleen. Äiti suuttui tyttärelleen, huusi, tarttui tähän kiinni, löi ja kuristi kaulasta.

Tytön kaulassa todettiin pieniä, pinnallisia verenpurkaumia, joista osassa näkyi pitkiä, viivamaisia pinnallisia, punoittavia mustelma-alueita. Lisäksi tyttö sai niskaansa viivamaisen ihoruhjeen sekä mustelmia olkavarteen.

Äiti kiisti syytteen. Hän myönsi suuttuneensa ja huutaneensa vettä läikyttäneelle tyttärelleen, mutta hänen mukaansa vammat olivat tytön parivuotiaan pikkuveljen aiheuttamia. Äiti viittasi myös siihen, että tyttö oli kesällä opetellut pyöräilemään ja siinä yhteydessä kaatuillut.

Myös tyttö kertoi itse poliisin esikuulustelussa, että kaulalla olleet jäljet olivat hänen pikkuveljensä leikin aikana aiheuttamia.

Oikeus ei pitänyt väitteitä uskottavina.

– Mainitun ikäinen pikkulapsi voi toki saada aikaan esimerkiksi raapimalla jälkiä kaulaan ja ehkä lievää mustelmaakin, mutta nyt kysymyksessä olevat jäljet kaulalla ovat todennäköisemmin aiheutuneet äidin menettelystä ja korvan vammat lyömisestä, oikeus arvioi näyttöä.

Mahdolliset pyörällä kaatumisen aiheuttamat jäljet eivät taas sopineet vammojen sijaintiin.

Teot tulivat poliisin tietoon tytön isosiskon kautta. Isosisko oli mennyt tilanteessa väliin ja lähettänyt tapahtuneesta viestin perhetyöntekijälle.

Sosiaalityöntekijät olivat puhelun jälkeen menneet kotikäynnille perheen luo.

Isosisko ei halunnut todistaa asiasta oikeudessa.

– Tekotapansa vuoksi menettelyä on pidettävä varsin vahingollisena ja vaarallisena. Pään alueelle kohdistetut lyönnit ja kuristaminen ovat aina potentiaalisesti hengenvaarallisia. Kuristamisen on täytynyt olla melko voimakasta, koska siitä oli aiheutunut (tytön) kaulalle mustelmia, verenpurkaumaa ja nirhaumia.

Oikeus tuomitsi äidin neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen pahoinpitelystä ja määräsi äidin maksamaan tyttärelleen kipukorvauksia tuhat euroa.

– Kyseessä on ollut lapsi, joka kokee kivun voimakkaampana kuin aikuinen henkilö, oikeus perusteli.

Äiti valitti käräjäoikeuden ratkaisusta, joten tuomio ei ole lainvoimainen. Asian käsittely jatkuu myöhemmin Turun hovioikeudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?