Mies ahtoi matka­laukkuihinsa liki 80 000 savuketta ja lensi Kreikasta Suomeen – vauhdikas selitys ei mennyt oikeudessa läpi

Tulli avasi Pirkkalan lentokentällä miehen kapsäkit. Niistä löytyi kaikkiaan 3 970 tupakka-askia.

Valtavan savukemäärän maahantuontia yrittäneen miehen matkatavarat päätyivät tullin tarkastettavaksi Pirkkalan lentokentällä. Saalis oli melkoinen.

31.1. 13:28

Neljään isoon matkalaukkuun saa ahdettua 79 400 savuketta. Tällaiseen tulokseen tulivat Tullin virkamiehet tutustuttuaan Kreikasta Suomeen saapuneen irakilaismiehen tuomisiin Pirkkalan lentokentällä helmikuussa 2020.

Melkoinen määrä yhden miehen käyttöön. Poltettavaa riittäisi kymmenen savuketta päivittäin tupakoivalle liki 22 vuodeksi.

Pirkanmaan käräjäoikeuden tulkinnan mukaan tupakat eivät tosin olleet omaan käyttöön vaan myytäväksi tarkoitettuja.

Joka tapauksessa noin 40-vuotias mies toi savukkeita liikaa. Matkustaja saa tuoda Suomeen kerrallaan 200 savuketta eli yhden kartongin verran. Matkalaukuissa kartonkeja oli 397.

Tulli avasi Pirkkalan lentokentällä nämä neljä ruumassa ollutta matkalaukkua. Laukut oli kääritty muovii lentokentällä Ateenassa.

Kyseessä oli siis rikos, joka herätti myös verottajan kiinnostuksen. Jos tupakat olisivat menneet tullista läpi, mies olisi välttänyt valmisteveroa peräti 22 450 euroa.

Miehen omaan käyttöön savukkeet eivät todennäköisesti olleet. Hän itse kiisti edes tietäneensä laukkujen sisällöstä.

Esitutkinnassa mies kertoi olleensa pikakäynnillä Kreikassa, josta hän oli saanut oleskeluluvan. Tarinan mukaan hän kohtasi ateenalaisessa puistossa entuudestaan tuntemattoman miehen, joka pyysi apua.

– Hän sanoi, että niissä matkalaukuissa on vain uusia vaatteita, jotka tulisi toimittaa hänen ystävälleen, jolla on vaateliike Helsingissä. Hän sanoi, että saattaa minut lentokentälle laukkujen kanssa, irakilaismies kertoi tullille.

Nikotiinin vaaroista kerrotaan askeissa kreikaksi.

Vastikkeeksi matkalaukkumies lupasi maksaa irakilaisen lennot businessluokassa Ateenasta Rooman ja Tukholman kautta Tampereelle. Lennot maksoivat 420 euroa. Maksu ruumaan laitetuista matkalaukuista oli 70 euroa.

– Kysyin häneltä myös, että miksi ei varannut suoraan Helsinkiin niin hän sanoi, että Tampere on parempi ja se on myös halvempi.

Mies katsoi joutuneensa itse uhriksi.

– Jos olisin ollut tietoinen, että minulla olisi ollut tupakkaa laukuissa, miksi olisin vaarantanut elämäni. Jos tekisin tällaista tupakan tuontia, niin miksi olisin hankkinut työpaikan Suomesta.

Epäilty kertoi asettuneensa Suomeen pari kuukautta aikaisemmin, asuvansa Espoossa ja olevansa kihloissa suomalaisnaisen kanssa. Ateenassa hän väitti käyneensä hankkimassa avioliiton solmimiseen liittyviä asiakirjoja.

Savukkeet Suomeen tuonut mies kertoi tullille saaneensa matkalaukkujen lähettäjältä tiedot hänelle entuudestaan tuntemattomasta miehestä, jonka piti ottaa vastaan matkalaukut Leppävaarassa.

Neljään suurehkoon matkalaukkuun mahtuu paljon poltettavaa.

Myös toinen mies osoittautui irakilaiseksi. Hän puolestaan kertoi tietävänsä maanmiehensä, joka myy tupakkaa Facebookin myyntiryhmissä.

Puhelintiedoista kävi ilmi, että miehet olivat olleet toisiinsa yhteydessä ennen kuin maahantuonnista kiinni jäänyt mies lähti Kreikkaan.

Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi miesten suunnitelleen yhdessä savukkeiden tuomisen Suomeen myyntitarkoituksessa. Miehet tuomittiin törkeästä veropetoksesta kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Miehet valittivat tuomiosta Turun hovioikeuteen, joka piti kuitenkin käräjäoikeuden ratkaisun ennallaan.

Tulli hävitti kaikki 79 400 savuketta jätteidenkäsittelylaitoksella tullin valvonnassa. Rikoksen tekovälineet eli matkalaukutkin hävitettiin huonokuntoisina ja vähäarvoisina.

Kuvan Marlboro-askien savukkeet eivät päätyneet tupakoitsijoiden käsiin. Näiden lisäksi hävitettäväksi päätyi 3968 muutakin tupakka-askia.

– 79 400 savuketta on yksittäiseksi takavarikoksi melko suuri, varsinkin kun se tapahtui matkustajaliikenteessä, tullista kommentoidaan asiaa IS:lle.

Vuonna 2020 tulli haltuunotti kaikkiaan noin 4,5 miljoonaa savuketta. Vuonna 2021 määrä putosi 0,7 miljoonaan. Viime vuoden luvut eivät ole vielä tiedossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?