Koulut kiinni Tampereella, jos lakko tulee – ruokaa saa silti

14 päiväkotia suljetaan, eikä kaikille lapsille ei löydy paikkaa. Sote-aikoja peruutetaan. Kaksi kirjastoa kiinni. Lukiossa palataan etäopintoihin.

Tampereen peruskouluissa ei järjestetä opetusta ensi tiistaina ja keskiviikkona, jos lakko toteutuu. Ruokaa tarjoillaan oppilaille siitä huolimatta.

7.4. 11:30

Tampereen peruskoulut ovat ensi viikolla kiinni kaksi päivää, jos kunta-alan työtaistelu laajenee ensi viikolla suunnitellusti. Mikäli kunta-alan neuvotteluissa ei päästä sopuun, OAJ ja neuvottelujärjestö JUKO lakkoilevat Tampereella tiistain ja keskiviikon.

Lukuvuoden keskeyttäminen edellyttää lautakunnan päätöstä, joten asia päätetään Tampereen kaupungin tiedotteen mukaan sivistys- ja kulttuurilautakunnan ylimääräisessä kokouksessa perjantaina. Huoltajille viestitään asiasta lautakunnan päätöksen jälkeen.

Aivan pienimmille eli perusopetuksen 1. ja 2. luokanoppilaille järjestetään järjestetään lakkopäivien aikana kerhotoimintaa kello 8–16.

Syömään päästään kaikilla perusopetuksen kouluilla, sillä ruokalat ovat avoinna normaalisti.

Myös varhaiskasvatuksessa lakon vaikutukset ovat merkittäviä. Tiedotteen mukaan päiväkoteja tai ainakin niiden lapsiryhmiä voidaan joutua sulkemaan, mikä tietää palvelujen keskittämistä tiettyihin päiväkoteihin.

Lakkopäivinä päiväkodit ovat avoinna klo 7–16 ja esiopetusryhmät klo 7.30–15. Lapsia voidaan ottaa kyseisinä päivinä ainoastaan paikalla olevan henkilöstön määrän mukaisesti lain mitoitusta noudattaen. Tämä voi tarkoittaa sitä, että kaikkia lapsia ei pystytä ottamaan vastaan kyseisinä päivinä.

Kaupunki ilmoittaa yhteensä 14 päiväkodin sulkemisesta. Lakon aikana kiinni ovat Iidesranta, Terälahti (myös esiopetus), Sorila (myös esiopetus), Ankkari, Kissankulma, Messukylä, Helapuisto, Pallopuisto, Lukonmäki, Lintulampi, Lamminpää, Kalkku, Tohloppi, Koulukatu ja Pispala.

Avoimen varhaiskasvatuksen kerhotoimintaa ei ole lakkopäivinä tarjolla. Lasten kuljetuksia päiväkotiin tai esiopetusyksiköön ei voida toteuttaa, koska palvelujen rajaamisen vuoksi kaikkia lapsia ei voida ottaa vastaan kyseisinä päivinä.

Lapsen poissaolo lakkopäivien aikana on maksutonta, mikäli huoltaja järjestää lapsen hoidon itse tai varhaiskasvatusta tai esiopetusta ei pystytä tarjoamaan kyseisinä päivinä. Huoltajille on lähetetty kysely, johon vastaamalla huoltajat voivat ennen lakon alkamista ilmoittaa lasten läsnäolosta lakkopäivinä ja maksuttomien päivien käytöstä.

Mikäli lakko toteutuu, lukio-opiskelijat palaavat etäopintoihin kahdeksi päiväksi. Itsenäinen opiskelu tapahtuu Tampereen kaupungin lukioissa rehtorien antamien ohjeiden mukaisesti.

Lakkoon kuulumattomat opettajat pitävät oppituntinsa etäyhteyksin lukujärjestyksen mukaisesti. Lukiolaisille ei ole lakkopäivinä tarjolla myöskään kouluruokaa.

Lakon piiriin eivät kuulu yksityiset lukiot tai valtion koulut: Kalevan lukio, Tampereen yhteiskoulun lukio, Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio, Tampereen Rudolf Steiner -koulu ja Tampereen ruotsalainen koulu – Svenska samskola i Tammerfors.

Lakko tuntuu myös sote-puolella. Esimerkiksi perheneuvoloissa varattuja aikoja ei pystytä toteuttamaan ja niitä joudutaan siirtämään. Uusista ajoista ilmoitetaan suoraan asiakkaille. Jo varatut lääkärinajat toteutetaan kuitenkin suunnitellusti.

Vastaanottotoiminnassa esimerkiksi terveysasemilla ja kuntoutuksessa kiireettömiä vastaanottoja ja kuntoutusaikoja peruuntuu lakkopäivinä 12.–13. huhtikuuta. Suun terveydenhuollossa aikuisten kiireettömiä hammaslääkäriaikoja sekä mahdollisesti myös osa suuhygienistiajoista joudutaan perumaan. Aikojen peruuntumisesta pyritään ilmoittamaan.

Aikuissosiaalityö palvelee vain kiireellisissä tilanteissa, joissa on tarpeen turvata välttämätön huolenpito. Näissä tilanteissa soita sosiaalipalvelujen neuvonnan neuvontanumeroon puh. 03 5657 0200 (9–15). Aikuissosiaalityön palvelupisteet ovat suljettuina.

Pääkirjasto Metso sekä Hervannan, Koilliskeskuksen, Lielahden ja Sampolan aluekirjastot palvelevat normaalisti lakon aikaan. Tesoman ja Kaukajärven kirjastot ovat lakkopäivinä kiinni. Omatoimikirjastot palvelevat vain omatoimikirjastoina ilman palveluaikaa.

Asiakkaita pyydetään varautumaan siihen, että muutokset palveluissa ja aukioloissa ovat mahdollisia.

Lastenkulttuurikeskus Rulla on kiinni mahdollisen lakon aikaan.

Lakko voi aiheuttaa muutoksia myös Tampereen seudun työväenopiston opetustoimintaan. Ylöjärven kaupungin alueella työväenopiston kurssit toimivat lakosta huolimatta normaalisti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?