Mies tunkeutui tuntemattoman naisen asuntoon ja raiskasi – oikeus: häikäilemätön ja nöyryyttävä rikos

Uhri oli sairautensa vuoksi kykenemätön puolustamaan itseään ja ilmaisemaan tahtoaan. Hovioikeus piti raiskaajan käräjätuomion ennallaan.

Mies valitti hovioikeuteen ja vaati syytettä hylättäväksi.

8.3.2022 15:41

Turun hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota tapauksessa, jossa vuonna 2000 syntynyt mies raiskasi itselleen entuudestaan tuntemattoman naisen tämän omassa kodissa. Rikos tapahtui Tampereella heinäkuussa 2019.

Mohamed Ibrahim Hassan tuomittiin aiemmin Pirkanmaan käräjäoikeudessa 2 vuoden ja 4 kuukauden ehdottomaan vankeuteen raiskauksesta. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan uhrilleen kärsimyksestä, kivusta ja särystä yhteensä lähes 5 000 euroa. Hovioikeuden valituksessaan mies vaati, että syyte hylätään. Syyttäjä puolestaan vaati tuomion korottamista, mutta käräjäoikeuden tuomio pysyi hovissa ennallaan.

Oikeusasiakirjoista ilmenee, että parikymppinen mies oli kohdannut uhrinsa tämän asuintalon ovella. Nainen oli menossa kotiinsa vaihtamaan uimapukua, koska hän oli lähdössä uimaan vanhempansa kanssa.

Mies oli seurannut naista asuntoon, kaatanut hänet lattialle ja raiskannut. Käräjäoikeus huomautti tuomiolauselmassaan, että teko osoitti häikäilemättömyyttä ja piittaamattomuutta toisen ihmisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta kohtaan.

Nainen oli sairautensa vuoksi kykenemätön puolustamaan itseään ja ilmaisemaan tahtoaan. Hän oli sairastanut vaikeahoitoista epilepsiaa varhaislapsuudestaan saakka ja hänen tiedollinen kapasiteettinsa oli merkittävästi alentunut.

Uhri oli henkisiltä kyvyiltään ja kommunikaatiotavoiltaan lapsen tasoinen, ja sen saattoi tuomion perusteluiden mukaan havaita hänen puheestaan, olemuksestaan ja käytöksestään myös ulkopuolinen henkilö. Mies väitti, ettei hän ollut tällaista huomannut.

Käräjäoikeuden ratkaisun mukaan rikos oli uhria nöyryyttävä. Miehen katsottiin käyttäneen hyväkseen uhrin psyykkisestä tilasta johtuvaa puolustuskyvyttömyyttä.

Raiskauksen jälkeen mies oli poistunut asunnolta. Rappukäytävässä häntä vastaan oli tullut naisen vanhempi, joka oli tulossa tarkistamaan, miksi uimareissulle odoteltu tytär oli jäänyt viivyttelemään asunnolle.

Uhri oli ilmaissut vanhemmilleen, mitä asunnossa oli tapahtunut. Myös DNA-tutkimukset osoittivat naisen joutuneen seksuaalirikoksen uhriksi.

Käräjäoikeuden tuomion tietyt osat julistettiin erityisen arkaluontoisten seikkojen vuoksi salaiseksi 60 vuodeksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?