Mies kuvasi kuuden tunnin ajan nuorten naisten juhlintaa yökerhossa – näki ravintolan ”vähemmän yksityisenä” tilana

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi suoratoistopalvelun sisällöntuottajan sakkoihin yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä.

Twitch-suoratoistopalvelulla on miljoonia käyttäjiä ympäri maailmaa.

Ravintolaillat voivat usein aiheuttaa seuraavana päivänä ahdistusta, häpeää ja pelkoa sosiaalisista seurauksista. Mutta joskus ahdistuksen pääsyy voi olla joku muu kuin oma toiminta.

Ikävistä seurauksista kärsi kaksi nuorta, hieman yli 20-vuotiasta naista. Kaksikko meni syyskuisena lauantai-iltana 2020 viettämään iltaa Tampereella sijaitsevaan anniskeluravintolaan. Illanvietto venyi sunnuntain puolelle.

Ravintolassa oli paikalla myös tapahtuma-aikaan 22-vuotias mies, jonka harrastuksiin kuuluu sisällöntuottaminen suureen kansainväliseen Twitch-suoratoistopalveluun. Miehen kanavalla on ainakin 500 seuraajaa.

Naiset tunsivat miehen, mutta ystäviä he eivät olleet. Naiset eivät olleet antaneet miehelle lupaa kuvata heitä saati julkaista videota. Mies lähetti silti naiskaksikosta livekuvaa Twitch-sovellukseen illan ja yön aikana arvionsa mukaan ehkä jopa kuuden tunnin ajan.

Livelähetystä seurasi ainakin ajoin yhteensä noin sata katselijaa.

Kuvattu video oli katsottavissa Twitchistä myös jälkilähetyksenä. Ahdistava tieto heidän yksityiselämäänsä loukkaavasta teosta selvisi naisille heti sunnuntaina.

Mies poisti videon kanavaltaan samana sunnuntaina.

Naiset tekivät asiasta rikosilmoituksen, ja tapaus päätyi lopulta Pirkanmaan käräjäoikeuteen.

Oikeus katsoi osan julkaistusta materiaalista, jossa paljastuu naisten käyttäytyminen ravintolassa ja heidän päihtymystilansa. Videolla on kuvattu esimerkiksi heidän tanssimistaan ja toisen naisen rintoja. Mies kuvasi naisia useita kertoja hyvin läheltä.

Mies kiisti rikoksen. Hänen mukaansa 320 asiakasta vetävä anniskeluravintola on tilana ”vähemmän yksityinen”. Mies kertoi myös, että videon oli nähnyt vain murto-osa hänen seuraajistaan. Näin ollen kyse ei ollut yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä.

Oikeus arvioi asian toisin. Ratkaisun mukaan yksityiselämään kuuluu jokaisen oikeus itse määrätä siitä, miten ja missä yhteydessä hän julkisuudessa esiintyy.

Tässä tapauksessa naiset olivat videolta tunnistettavissa.

– Kun kysymys on julkaisusta internetissä, josta kerran julkaistua tietoa voi olla lähes mahdotonta poistaa, ei sille ajalle, jonka video on (vastaajan) toimesta ollut saatavilla, voida antaa ratkaisevaa merkitystä, oikeus perustelee ratkaisuaan.

– Mainittu internetin luonne johtaa siihen, että video voi milloin tahansa myös tulevaisuudessa nousta uudelleen esiin, mikä on omiaan lisäämään videon julkaisemisen vahingollisuutta.

Oikeus korostaa, ettei asian arvioinnissa ole merkitystä sillä, että muut asiakkaat ovat voineet seurata naisten käyttäytymistä ilman videon julkaisemista.

– Julkaistessaan livelähetystä (vastaajan) on täytynyt ymmärtää, että tällaisen videon julkaiseminen on omiaan aiheuttamaan asianomistajille vahinkoa, kärsimystä tai häneen kohdistuvaa halveksuntaa.

Miehelle määrättiin 25 päiväsakon rangaistus. Maksettavaa kertyi 150 euroa.

Naisilla ei ollut asiassa korvausvaatimuksia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?