Perheenisä huomasi, ettei palkka riitä – huijasi työttömyys­kassasta yli 30 000 euroa

Noin 40-vuotias mies oli töissä, mutta haki ja sai lähes kahden vuoden ajan työttömyyskorvauksia. Miehen selitykset saivat oikeuden lieventämään rangaistusta.

Törkeää petosta käsiteltiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Teollisuuden työttömyyskassa joutui poikkeuksellisen suuren korvaushuijauksen kohteeksi vuosien 2016–18 aikana. Kassasta katosi 30 264 euroa ja 15 senttiä miehelle, jolla ei työssäkäyvänä olisi ollut rahoihin oikeutta.

Kyse oli törkeästä petoksesta. Rikoksen tehnyt tekoaikaan noin 40-vuotias perheenisä tuomittiin teosta kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Mies ehti harjoittaa rikollista toimintaa kaikkiaan 21 kuukauden ajan, huhtikuusta 2016 tammikuulle 2018.

Pirkanmaalla perheineen asuva mies kertoi oikeudessa muuttaneensa Tampereelle ja olleensa aluksi työttömänä. Pian kuitenkin löytyi uusi työpaikka, mutta mies peitti asian työttömyyskassalta.

– (Vastaaja) oli huomannut, että ei pärjää saamallaan palkalla. Hänellä oli mennyt rahaa lapsen tapaamisoikeusasian käsittelyyn, oikeus kirjasi miehen kertoneen.

Mies siis teki rikoksen oikeudenkäyntiä varten.

Mies kiisti teon törkeyden. Oikeus katsoi kuitenkin, etteivät korvaushakemuksiin toistuvasti tehdyt työtön-merkinnät jättäneet asiassa epäselvyyttä.

– (Vastaaja) on täyttänyt lomakkeet aina uudestaan ja tehnyt ilmoitukset erikseen. Näin ollen teko on vaatinut häneltä aktiivisia toimia koko tekoajan, oikeus perusteli.

Oikeus korosti pitkää tekoaikaa ja aiheutetun vahingon suuruutta.

– Vastaajan elämäntilanteestaan ilmoittamat seikat eivät ole sellaisia, joiden perusteella asiaa tulisi arvioida toisin.

Rangaistusta mitatessaan oikeus kuitenkin oli armollinen. Lähtökohtaisesti oikeus katsoi rikoksen yhdeksän kuukauden vankeusrangaistuksen arvoiseksi.

– Vastaaja on oikeudessa katunut tekoaan. Hän on lisäksi kertonut elämäntilanteessaan olleista seikoista, jotka ovat osaltaan johtaneet tekoon.

Näin ollen oikeus katsoi kuuden kuukauden vankeuden olevan oikeudenmukainen rangaistus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?