Korona­tartunnan saaneiden eristys­käytännöt muuttuvat useilla paikka­kunnilla

Pirkanmaalla viranomaiset eivät eristä positiivisen koronavirustartunnan saaneita. Aiemmin perjantaina Helsinki tiedotti vastaavanlaisesta ratkaisusta.

21.1.2022 10:29

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä luovutaan eristyspäätöksistä ensisijaisena todisteena sairastetusta koronavirustaudista.

– Koska omikronmuunnos tartuttaa merkittävästi jo ennen oireiden alkua ja näytteenotossa on viiveitä, suurin osa jatkotartunnoista on jo tapahtunut testituloksen tullessa tartuntatautiviranomaisen tietoon. Henkilön eristykseen asettamisella ei ole tällöin epidemiologista perustetta, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiedotteessa perustellaan päätöstä.

Henkilön on kuitenkin itse eristäydyttävä ja ilmoitettava altistumisesta ihmisille, joiden kanssa hän on ollut lähikontaktissa.

Ohjeita positiivisen koronavirustestituloksen saaneille löytyy viranomaisten ja sairaanhoitopiirien sivuilta.

– Jos olet oireinen, jää kotiin ja vältä kontakteja muihin, kunnes oireet ovat lievittyneet. Jos yleisvointisi on hyvä, sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon tai hakeutua koronavirustestiin. Voit halutessasi tehdä koronakotitestin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeen mukaan koronavirusoireisen henkilön tulee välttää oman talouden ulkopuolisiin henkilöihin kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan, tiedotteessa neuvotaan.

Aiemmin perjantaina Helsingissä päädyttiin samanlaiseen ratkaisuun muuttaa eristyskäytäntöä.

– Omikronmuunnos aiheuttaa merkittävästi tartuntoja jo ennen oireiden alkua ja kun viive näytteenottoon pääsyyn on pitkä, suurin osa jatkotartunnoista on jo tapahtunut siinä vaiheessa, kun testitulos tulee tartuntatautiviranomaisen tietoon. Jatkotartuntojen estämiseksi perustetta asettaa henkilöä eristykseen ei tällöin ole, tiedotteessa perustellaan.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on niin ikään ilmoittanut luopuvansa viranomaisten asettamasta eristyksestä keinona torjua koronatartuntoja.

Jo aiemmin useat paikkakunnat ovat luopuneet tartunnanjäljityksestä. Lisäksi esimerkiksi Helsingissä on tiukennettu sitä, kuka pääsee koronatestiin ja kehotettu ihmisiä käyttämään kotitestejä.

Kotitestillä todetut tartunnat eivät tule tartuntatautiviranomaisten tietoon lainkaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?