Koronan seuraukset konkretisoituvat: Tampere sulkee ikääntyneiden poli­klinikan

Koronapotilaiden määrä kasvussa. Koronanyrkki esittää rajoitusten jatkamista kahdella viikolla. Vanhojen tanssit keväälle.

18.1. 16:25

Yhä vakavammaksi äityvän koronaepidemian seuraukset alkavat konkretisoitua.

Koska koronapotilaita on yhä enemmän, tarvitaan heidän hoitamiseensa lisää henkilökuntaa. Tampereen kaupunki onkin päättänyt sulkea ikääntyneiden hoitoon erikoistuneen geriatrian poliklinikan torstaina vapauttaakseen hoitajia koronapotilaiden avuksi.

Toimenpide on tilapäinen, mutta sen päättymisajankohdasta ei ole tietoa.

Kaupunki on valmistautunut vähentämään kiireetöntä hoitoa muistakin yksiköistä turvatakseen kriittiset palvelut. Tähän voidaan päätyä, jos sairaalahoitoa tarvitsevien määrä yhä kasvaa ja esimerkiksi henkilöstöä on paljon yhtä aikaa pois koronan vuoksi.

Tiistaina kokoontunut Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä eli niin sanottu koronanyrkki esitti myös huolensa omikronaallon aiheuttamasta tilanteesta. Taysin mukaan sairaalahoidossa on ensisijaisesti koronan takia nyt yli 40 potilasta. Teho-osaston potilasmäärä ei ole viikon mittaan muuttunut.

Testattujen perusteella voidaan arvioida, että noin joka toinen hengitystieinfektioon sairastunut potee tällä hetkellä koronaa.

Viime viikolla Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella varmennettiin laboratoriotestein 5 325 koronatartuntaa. Ilmaantuvuus oli 1 701 tapausta 100 000:ta asukasta kohti kahden viikon ajalla.

Todellinen tartuntamäärä on koronanyrkin mukaan vähintään kaksinkertainen.

Korkein yksittäisen päivän tartuntaluku 927 tilastoitiin viime viikon torstaille. Sen jälkeen päivittäislukemat ovat hieman laskeneet. Tuorein lukema on maanantainen 451 tartuntaa.

Pirkanmaalla yhden koronarokotteen on saanut 88,8 prosenttia, kaksi rokotetta 85,3 prosenttia ja kolme rokotetta 38,3 prosenttia yli 12-vuotiaista.

Koronatilanteen vuoksi moni Tampereen kaupungin työntekijä on siirtynyt eri terveyspalveluista rokottamaan asukkaita. Rokote ei välttämättä estä tartuntaa, mutta se estää erittäin hyvin sairaalahoitoa vaativaa tautimuotoa.

Rokottamattomien riski joutua sairaalahoitoon on moninkertainen.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on sulkenut harrastus- ja virkistystilat ja kieltänyt sisätiloissa järjestettävät yleisötapahtumat 21. tammikuuta asti. Koronanyrkki esittää aluehallintovirastolle, että rajoituksia jatketaan myös seuraavat kaksi viikkoa 4. helmikuuta saakka.

Vanhojen tanssit on Tampereen seudun lukioissa päätetty siirtää keväälle. Ylioppilaskirjoituksiin osallistuvien abiturienttien terveyden turvaaminen on lukioissa erityisen tärkeää.

Sisäliikuntatilat voivat olla ammattiurheilijoiden sekä vuonna 2003 ja myöhemmin syntyneiden ohjatun harrastustoiminnan käytössä. Tiloja ei kuitenkaan suositella Pirkanmaalla käytettävän lasten ja nuorten ottelu- ja turnaustoimintaan tammikuun aikana, jotta suurten ihmismäärien kohtaamisilta vältytään.

Taysin verkkosivuilla on ajankohtaiset toimintaohjeet infektio-oireissa ja testauksessa sekä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Ohjeet tiivistetysti:

– Jos kyse on lievistä oireista, koronatestiä ei tarvita. Kotitestin voit halutessasi tehdä. Jää kotiin, kunnes oireet ovat väistyneet.

– Jos työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisena, olet raskaana tai kuulut ryhmään, jolle suositellaan neljättä rokotetta, hakeudu koronatestiin myös lievissä oireissa.

– Jos koronatestisi on positiivinen, eristäydy ja ole kotona vähintään viisi vuorokautta.

– Karanteenipäätöksiä ei enää tehdä. Eristyspäätös tehdään, jos sairastunut tarvitsee työnantajalle virallisen päätöksen. Poissaolomahdollisuus omalla ilmoituksella vähentää eristyspäätöksen tarvetta.

– Hakeudu terveyspalvelujen piiriin, jos et pärjää oireiden kanssa kotona.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?