Jukka Gustafsson kertoo välikohtauksesta Tampereen valtuustossa – pitää sitä tietoisena provokaationa: ”Minulla on eilisilta mennyt piloille” - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Jukka Gustafsson kertoo väli­kohtauksesta Tampereen valtuustossa – pitää sitä tietoisena provokaationa: ”Minulla on eilis­ilta mennyt piloille”

Sosialidemokraattien konkaripoliitikko luonnehtii perussuomalaisten Veikko Vallinin esitystä tietoiseksi provokaatioksi.

Jukka Gustafsson vaati maanantaina Veikko Vallinia lopettamaan rasistiseksi tulkitun puheenvuoronsa.

26.10. 21:50

Tampereen kaupunginvaltuuston istunnossa puhkesi maanantaina myrskyisä välikohtaus, kun valtuuston pitkäaikaisin jäsen, kansanedustaja Jukka Gustafsson (sd) vaati kurkku suorana huutamalla perussuomalaisten Veikko Vallinia keskeyttämään puheenvuoronsa.

– Lopeta! Kuinka sä kehtaat, konkaripoliitikko parkaisi.

Tiistai-iltana Gustafsson luonnehtii Vallinin puhetta tietoisesti suunnitelluksi provokaatioksi. Keskustelun taustalla oli valtuutettuna ja kansanedustajana työskentelevän Vallinin aloite kiintiöpakolaisten vastaanottamisen keskeyttämisestä Tampereella. Gustafsson otaksuu Vallinin viis veisanneen rakentavasta keskustelusta ja masinoineen esityksen kalastellakseen ääniä perussuomalaisten kannattajilta.

– Jos tällainen puhe kuuluu ylipäätänsä minnekään, niin eduskuntaan eikä Tampereelle, jossa maahanmuuttopolitiikassa on onnistuttu verrattain hyvin. Se oli erittäin häijy puheenvuoro Tampereen kaupunginvaltuustoon, Gustafsson sanoo Ilta-Sanomille.

Lue lisää: Perussuomalaisten kaupungin­valtuutetun puhe pakolaisista tyrmistytti Tampereella: ”Kuinka sä kehtaat?”

Gustafsson kertoo Vallinin saapuneen istuntoon yli puolen tunnin puheen käsittävien liuskojen kanssa, vaikka puheenvuorot on rajoitettu kolmeen minuuttiin. Lopullisesti hän kertoo menettäneensä hermonsa, kun Vallin alkoi luetella ääneen Ruotsissa väkivalta- ja seksuaalirikoksiin syyllistyneiden maahanmuuttajien etunimiä. Gustafssonin mukaan puhe edusti sekä sisältönsä että sävynsä puolesta ”aivan omaa sarjaansa”.

– Minulla on eilisilta mennyt piloille. Oikein rinnasta otti.

Vallinin mainitsemat nimet olivat peräisin ruotsalaisen poliisimiehen muutaman vuoden takaisesta kirjoituksesta. Gustafsson kertoo tutustuneensa aiemmin itse samaan poliisikertomukseen.

– Valitettavastihan näitä rikoksia on (Ruotsissa) tapahtunut, eikä sitä kukaan kiistä. Tässä puheessa mentiin kuitenkin yli ja se oli sellaista herkuttelua. Se liippasi läheltä koko kansanryhmän leimaamista ja nitistämistä.

Puheessaan Vallin nimitti ”takapajuisiksi” ongelmamaiksi muun muassa Afganistania, Somaliaa ja Irakia. Vallin korosti näistä maista saapuvien heikkoa kotoutumista ja työllistymistä, minkä vuoksi heidän maahanmuuttonsa tulee Suomelle ja Tampereelle kalliiksi. Kulttuurinen etäisyys kantasuomalaisten ja muslimien välillä on Vallinin mukaan aivan liian suuri.

Gustafsson uskoo suomalaisten enemmistön olevan tietoinen maahanmuuttoon liittyvistä sopeutumis- ja kulttuurihaasteista. Samalla hän toteaa tulijoiden hyödyttävän suomalaista liike-elämää esimerkiksi Helsingissä, jossa on tuhansia maahanmuuttajataustaisia yrittäjiä.

– Ei meistä kukaan puolusta sen paremmin raiskauksia kuin mitään muitakaan rikoksia. Kaikki tuomitsevat ne yhtä jyrkästi, mutta en muista esimerkiksi Tampereelta ainuttakaan tämäntyylistä tapausta.

Vallin piti istunnossa kaikkiaan kuusi puheenvuoroa, jotka loppuivat valtuuston puheenjohtajan Ilmari Nurmisen (sd) päätöksestä. Nurminen vetosi työjärjestyksen pykälään kokouksen tahallisesta viivyttämisestä. Vallin twiittasi tiistaina pitäneensä Nurmisen toimintaa asiallisena.

– Rajoittava tekijä oli valtuuston ohjeistama 3 minuutin kertapuheaika, joten jouduin ottamaan useita puheenvuoroja. Ilmari toimi siis oikein ja antoi minun sanoa sanottavani, Vallin twiittasi.

– Ilmari siis otti coolisti, mutta samaa ei voi sanoa eräistä muista demareista. Taisi mennä kilo herneitä nenään.

Lue lisää: Ilmari Nurminen pisti laki­miehet töihin kesken perussuomalaisten valtuutetun pakolais­puheiden – ”Lakia ei rikottu”

Maanantaina useissa muissa valtuustopuheenvuoroissa vaadittiin Vallinin puheen lopettamista ja niitä arvioitiin jopa lainvastaisiksi. Julkisesti Nurminen toivoi Vallinilta asiallisuutta, mutta samalla hän konsultoi paikalla olleita kaupungin lakimiehiä. Nurminen kertoi tiistaina Ilta-Sanomille, ettei lakia ollut virkamiesarvion mukaan rikottu.

Vallinin ehdotus kiintiöpakolaisten vastaanottamisen keskeyttämisestä kaatui valtuustossa luvuin 57–10.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?