Perussuomalaisten kaupungin­valtuutetun puhe pakolaisista tyrmistytti Tampereella: ”Kuinka sä kehtaat?”

Monet valtuutetut pitivät valtuutettu Veikko Vallinin puheita rasistisina. Kalervo Kummola (kok) korosti, ettei haluaisi toiste kuunnella vastaavaa keskustelua.

26.10.2021 12:33

Tampereen kaupunginvaltuuston kokous maanantaina osoittautui poikkeuksellisen kuumaksi. Tunnelmaa nostatti perussuomalaisten valtuutettu, kansanedustaja Veikko Vallin, joka esitti kiertelemättä näkemyksiään ”haittamaahanmuutosta”.

Keskustelussa oli kyse Vallinin aloitteesta. Vallin ehdotti kiintiöpakolaisten vastaanottamisen keskeyttämistä.

Kovimmin puheisiin reagoi Vallinin kansanedustajakollega, sdp:n pitkäaikainen valtuutettu ja entinen opetusministeri Jukka Gustafsson. Välikohtaus tapahtui, kun Vallin oli lukemassa otteita ruotsalaisen poliisimiehen kirjoituksesta muutaman vuoden takaa.

Kyseinen kokenut örebrolainen tutkinnanjohtaja julkaisi sosiaalisessa mediassa tekstin, jossa hän kertoi maahanmuuton vaikutuksista työhönsä. Yhden viikon aikana poliisi oli tutkinut liudan vakavia rikoksia ja julkaisi tekstissään myös luettelon rikoksista epäiltyjen henkilöiden etunimistä.

Vallin katsoi voivansa käydä läpi etunimet, koska niiden perusteella henkilöt eivät ole tunnistettavissa.

–Ali Mohamed, Mahmoud, Mohamed, Mohamed, Ali taas ja taas, Vallin aloitti.

Salissa syntyi kohinaa. Valtuuston puheenjohtaja Ilmari Nurminen (sd) kopautti nuijalla pöytää ja aikoi sanoa jotakin, mutta rivijäsen Gustafsson tarttui tilanteeseen tomerammin.

– Lopeta! Kuinka sä kehtaat, parkaisi konkaripoliitikko.

– Tää on aivan julkista tietoa internetissä, vastasi Vallin.

– Sitä löytyy joka lähtöön, Gustafsson huusi takaisin.

Nurminen saattoi keskeyttää Vallinin puheenvuoron, koska se oli saavuttanut maksimipituutensa eli kolmen minuutin raja oli täynnä.

– Vetoan, että pysytään aiheessa tiukasti. Teillä on ollut jo useampi puheenvuoro tähän. Ehdottomasti en rajaa teidän oikeuttanne käyttää (puheenvuoroja). Olen täällä huolehtimassa siitä, että saat puhua, mutta toivon, että pysytään aiheessa ja edelleen vetoan, että puheenvuorot olisivat kaikkia kunnioittavia, Nurminen linjasi.

Useat valtuutetut eri ryhmistä paheksuivat puheenvuoroissaan Vallinin kielenkäyttöä ja vaativat Nurmiselta puheiden keskeyttämistä. Kriitikkojen mielestä Vallinin puheet olivat rasistisia ja toista kansanryhmää vastaan kiihottavia.

Sdp:n Pekka Salmi pohti jopa, pitäisikö Vallinin puheet antaa poliisin tarkastettavaksi mahdollisen rikoksen vuoksi.

Vetoomuksesta huolimatta Vallin jatkoi maahanmuuton käsittelyä voimakkain sanankääntein myös myöhemmissä puheenvuoroissaan. Niin hän oli jo tehnyt ennen välikohtausta.

Monen valtuutetun mielestä kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Ilmari Nurmisen olisi pitänyt ottaa tiukempi linja rasistisiksi tulkittuja puheita vastaan.

Vallin nimesi ”takapajuisiksi” ongelmamaiksi suoraan muun muassa Afganistanin, Somalian ja Irakin. Vallin nimitti maahanmuuttajia myös elintasopakolaisiksi.

Vallin korosti näistä maista saapuvien heikkoa kotoutumista ja työllistymistä, minkä vuoksi heidän maahanmuuttonsa tulee Suomelle ja Tampereelle kalliiksi. Kulttuurinen etäisyys kantasuomalaisten ja muslimien välillä on Vallinin mukaan aivan liian suuri.

– Mitään sulautumista ei tapahdu koskaan. Jos jokin sulaa, on se vastaanottavan maan oma kulttuuri.

Vallinin mukaan oman maan kulttuuria on suojeltava eikä ”alistaa joulujuhlia ja lasten lautapelejä kaiken maailman monikulttuurisuuden oikuille”.

Vallin sanoi puheidensa perustuvan tutkittuun tietoon.

– Todellisuus ei anna tukea sinisilmäiselle politiikalle, Vallin jyrähti.

– Historia ei unohda poliitikkoja, jotka ovat Suomen eteen taistelleet, eikä historia unohda myöskään niitä, jotka ovat isänmaamme pettäneet.

Vallin ihmetteli puheidensa vastaanottoa valtuuston keskuudessa.

– Puhumme samaa eduskunnassa samoilla luvuilla ja lauseilla. Mutta Tampere on edelleen vähän erilainen paikka.

Vallin sai tukea puoluetoveriltaan Joakim Vigeliukselta. Tämän mukaan muiden valtuutettujen rasismi- ja muut syytökset Vallinia kohtaan olivat vakavia, ja myös niitä pitäisi tutkia.

– Toiset kulttuurit ovat toisia parempia. Sen sanominen on edellytys paremman suomalaisen kulttuurin puolustamiselle, Vigelius linjasi.

Muiden valtuustoryhmien edustajat eivät peitelleet järkytystään. Esimerkiksi demareiden Aila Dündar-Järvinen ilmoitti, ettei ollut 22 vuoden valtuustourallaan kuullut koskaan vastaavaa kielenkäyttöä.

– Nyt on hilkulla, että lähden (kokouksesta). Onko valtuutettujen ja kuntalaisten pakko kuunnella tällaista puhetta, Dündar-Järvinen kysyi.

Vasemmistoliiton Noora Tapio meni vielä pidemmälle.

– Olen kuullut valtuustosalissa paljon, mutta näin rasistista puhetta en koskaan. Mikäli ps-ryhmä haluaa vielä jatkaa samalla tavalla, voitte ilmoittaa siitä, niin vasemmistoliitto poistuu paikalta. Tämä kokous ei ole eettisesti kestävä kuntalaisten silmissä, Tapio sanoi.

Vihreiden Jaakko Stenhäll piti Vallinin puheita ”oman valtuustourani pohjanoteerauksena”. Saman puolueen Matti Helimo katsoi Vallinin lietsovan polarisaatiota.

Kokoomuksen Jouni Markkanen totesi valtuuston kestävän sen, miten perussuomalaiset vaikeuttavat päätösten tekemistä.

– Mutta nyt mentiin yli. Tämä vaikeuttaa kotouttamisen onnistumista Tampereella. Tämä meni sen rajan yli, ettei enää arvosteta ihmisyyttä. Kun me unohdetaan ihmisarvo, niin se ei ole enää ok, Markkanen sanoi.

Kokoomuskonkari Kalervo Kummola muistutti, että asioita voi sanoa loukkaamatta ketään.

– En halua toiste kuunnella tällaista keskustelua täällä, Kummola kuittasi.

Myös kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus oli pahoillaan tunnelman ikävästä muuttumisesta. Tanus korosti, että jokaisella on jakamaton ihmisarvo.

Vallin ei saanut tukea keskustastakaan. Vilhartti Hanhilahti totesi, että puheissa mentiin hyvien tapojen rajan yli.

– Perussuomalaiset eivät esitä mitään ratkaisuja, vain kritiikkiä, Hanhilahti tiivisti.

Apulaispormestari Johanna Loukaskorpi (sd) toivoi puolestaan, että valtuusto noudattaisi kansainvälisiä ihmisoikeuksia ja kunnioittaisi ihmisten oikeutta asua Tampereella.

Libanonilaistaustaisen demarin Mahmoud Machaalin mukaan Vallinin puheen sisältö oli ”mätä omena”. Machaal arvosteli Vallinia toisten kulttuurien arvostelemisesta ja toivoi tätä tutustumaan arabimaiden historiaan.

Nuorisovaltuustoa kokouksessa edustanut Maria Markkula totesi pöyristyneensä kuulemastaan.

– Minulla on täällä tosi epämukava olla ja kuulla puhetta, joka maalaa minunkin läheisiä ystäviä, Markkula sanoi.

– En halua kuulla, että mun läheisiä ihmisiä kuvaillaan minään muuna kuin mitä he ovat: ihmisiä, kuten mekin, uskomattomia, upeita nuoria. Mä en halua kuvitella, että jos mulla on epämukava istua täällä tänään, niin miltä tuntuisi maahanmuuttajataustaisesta nuoresta, jos hän istuisi minun sijastani täällä – kuten ihan hyvin voisikin.

Kaikkein pöyristynein taisi lopulta löytyä ikähaitarin toisesta päästä. Jukka Gustafsson, 74, kertoi järkyttyneensä siitä, miten ”kansanedustajatasoinen henkilö kehtaa käydä röyhkeillä sananvalinnoilla” ihmisoikeuksien kimppuun.

Gustafsson oli käynyt kesken kokouksen kysymässä perussuomalaisten ryhmän puheenjohtajalta Lassi Kalevalta, tukeeko ryhmä Vallinin tyyliä.

– Kaleva painoi päänsä alaspäin. Vaikeneminen on myöntymisen merkki, Gustafsson tulkitsi.

– Perussuomalaiset signeeraasivat Vallinin häikäilemättömän röyhkeän toiminnan, joka on pilannut kaupunginvaltuuston arvokkaan, hienon kokouksen itsekkäiden tarkoitusperien takia.

Vallinin ehdotus kiintiöpakolaisten vastaanottamisen keskeyttämisestä kaatui luvuin 57–10.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?