Ex-vaimo vahvistaa: Kohuliikemies Carl Danhammer kuoli koronaan – suoraan lentokentältä sairaalaan

Danhammer kuljetettiin Seutulasta suoraan Tampereen yliopistolliseen sairaalaan. ”Tiesin, että se on menoa”, kertoo ex-vaimo Paula Danhammer.

Elokuun lopussa kuollut Carl Danhammer lähetti tätä oletettavasti viimeistä hänestä otettua valokuvaa ystävilleen. Kuva on Tampereen yliopistollisen sairaalan infektio-osastolta.

30.9.2021 6:30

31. elokuuta 65-vuotiaana kuolleen Carl Danhammerin kuolinsyy on varmistunut koronaksi. Asiasta kertoo IS:lle monessa mukana olleen liikemiehen kuolinpesää hoitava Paula Danhammer.

– ”Calle” oli seikkailijaluonne ja aina optimistinen. Viimeisessä valokuvassaankin hän näyttää peukaloa ja kertoo näin, että kaikki on kunnossa, Paula Danhammer kertoo.

Kaikki ei kuitenkaan ollut kunnossa. Kuva on otettu 21. elokuuta Tampereen yliopistollisessa sairaalassa, minne Carl Danhammer oli viety suoraan pitkältä Ghanan-reissultaan vain muutamaa päivää aikaisemmin.

Lue lisää: Rajuja petoksia, avioliitto puhelun perusteella, Matti Nykäsen managerointia... – tällainen oli kohuliikemies Carl Danhammerin elämä

Carl Danhammer oli sairastellut paljon. Helmikuun lopulla hän oli saanut maksansiirron. Siitä huolimatta Danhammer päätti lähteä kesken koronaepidemian parin kuukauden reissulle suosikkimaahansa Ghanaan.

Matkalle lähtöä puolsi se, että Danhammer oli täysin rokotettu pandemiaa vastaan.

– Näin Callen rokotetiedot, ja hän oli saanut molemmat koronarokotteet. Itse hän kertoi saaneensa lisäksi myös venäläisen Sputnik-rokotteen.

Carl Danhammer vuonna 2014 otetussa valokuvassa.

Danhammerit päätyivät avioeroon viime vuonna. Ex-puolisot pysyivät kuitenkin toisilleen läheisinä. Viimeiseksi jääneeseen asuntoonsa, kerrostalokolmioon Carl Danhammer muutti alkuvuodesta.

Jossain vaiheessa Ghanan-matkaa Carl Danhammer sai tartunnan, joka osoittautui kohtalokkaaksi. Vaikka hänellä oli jo oireita, pääsi hän paluulennoille, joista viimeinen lähti Helsinkiin Lontoosta.

Kotiinsa Danhammer ei enää koskaan päässyt. Paula Danhammer kertoo taksin vieneen Danhammerin Seutulasta suoraan Taysiin.

– Calle oli jo tullessaan aika huonossa kunnossa. Tiesin, että se on menoa. Korona on vaarallinen tauti terveellekin, Paula Danhammer sanoo.

Ex-puoliso oppi vuosien mittaan tuntemaan hyvin riskit Carl Danhammerin terveystilanteessa.

– Koomaan Calle joutui neljä kertaa. Toimin Callen omaishoitajanakin ja joskus elvytinkin häntä.

Lue lisää: Kohuliikemies Carl Danhammer sai uuden maksan viime hetkellä – elinaikaa oli enää kaksi viikkoa

Carl Danhammer ehti olla hoidossa infektio-osastolla muutamia päiviä. Sitten tuli siirto teho-osastolle.

– Hyvin vähän hän sieltä infektio-osastolta pystyi enää soittamaan. Viimeisen valokuvan hän vielä laittoi monelle ihmiselle. Kuvan otti todennäköisesti joku hoitaja

Kovasta koronakohtalosta huolimatta Paula Danhammer haluaa kiittää suomalaista terveydenhuoltoa.

– Etenkin Tays on valtavan kiitoksen arvoinen. Kaikki lääkärit ja hoitohenkilökunta tekivät aina kaikkensa Callen puolesta.

– Monesta pahasta paikasta Calle selvisi. Hänellä kävi aina callemainen munkki. Mutta lopulta jokainen meistä lähtee jollain tavalla.

Paula Danhammer kertoo, että läheiset ovat siunanneet Carl Danhammerin. Hänet on myös tuhkattu.

– Callen lapset saavat päättää, mitä tuhkalle tehdään.

THL:n syyskuisen tiedon mukaan tarkkoja tietoja rokotettujen suhteesta koronakuolemiin ei ole Suomessa ainakaan toistaiseksi saatavilla, mutta THL:n tilastoista ilmi, että kuolleiden määrä on laskenut selvästi kevään ja kesän 2021 aikana rokotuskattavuuden noustessa.

Koronarokotteiden teho vakavaa tautimuotoa vastaan on kuitenkin kiistaton. Suomessa tehohoitoon oli 18.9. mennessä joutunut 10 henkilöä, jotka ovat saaneet molemmat rokoteannokset. Heistä kaikki ovat olleet yli 60-vuotiaita.

THL:n mukaan ikä ja taustalla olevat sairaudet lisäävät huomattavasti koronatartunnan saaneen riskiä joutua sairaalahoitoon tai kuolla. Riskiryhmiin kuuluvat erityisesti yli 70-vuotiaat sekä ne, joilla on keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä heikentävä sairaus.

Munuais- ja maksaliitto muistutti elokuussa sivuillaan, että tutkimusten perusteella vasta-aineita koronavirusta kohtaan kehittyy kahden rokoteannoksen jälkeen alle puolelle elinsiirron saaneista. Sen vuoksi varotoimien noudattaminen on heille edelleen tärkeää. Kolmannen rokotuksen antamista on maailmalla pohdittu tälle ryhmälle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?