Satatuhatta yhä piikittä Pirkanmaalla – liian moni nuori aikuinen välttelee rokotusta - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Satatuhatta yhä piikittä Pirkanmaalla – liian moni nuori aikuinen välttelee rokotusta

Alkuviikon matalat tartuntamäärät vihjaavat epidemian hiljalleen hiipuvan. Pitkät tehohoitojaksot vaikuttavat silti edelleen Taysin normaaliin toimintaan.

14.9. 17:10

Tähän mennessä 83 prosenttia yli 12-vuotiaista pirkanmaalaisista on saanut ensimmäisen koronarokotteen. Asiasta kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedotteessaan.

Toisen rokotteen on saanut 60 prosenttia. Pirkanmaalla noin 100 000 ihmiseltä puuttuu vielä ensimmäinenkin koronarokote, vaikka rokotteeseen olisi ollut jo mahdollisuus.

Sairaanhoitopiiri kantaa huolta etenkin nuorten aikuisten laimeasta rokotusinnosta. Tiedotteessa todetaan, ettei 16–39-vuotiaiden ensimmäisen rokotuksen osuus ole kasvanut kuluneen viikon aikana.

– Meille jää Pirkanmaalla noin 100 000 rokottamatonta, ellei kiinnostus ja into rokotuksia kohtaan kasva, johtajaylilääkäri Juhani Sand Taysista sanoo.

– Näin suuri rokottamattomien osuus tulee vaikuttamaan vielä pitkään sekä sairaalan että muun yhteiskunnan toimintaan. Kahden rokotuksen avulla voi sen sijaan elää lähes normaalia elämää, kun yhteiskuntaa avataan.

Tällä hetkellä sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä ei uhkaa kriittisesti sairaiden potilaiden hoitoa. Koronan aiheuttamat tehohoitojaksot ovat kuitenkin niin pitkiä, että ne vaikuttavat sairaalan normaaliin toimintaan.

Tiedotteessa muistutetaan, että koronan aiheuttama sairaus on henkilökohtaisesti raskas ja pitkävaikutteinen jokaiselle sairaalaan joutuneelle.

Kesän ja syksyn aikana Taysissa on hoidettu yhteensä yli sataa henkilöä koronan takia. Taysissa syyskuussa hoidossa olleista kellään ei ole ollut kahta rokotetta. Sairaalahoitoa tarvinneiden joukossa on ollut varsin nuoria aikuisia.

– Nuoret ja keski-ikäiset aikuiset voivat ajatella olevansa haavoittumattomia. Näin ei kuitenkaan koronan kohdalla ole, ylilääkäri Jaana Syrjänen Taysista muistuttaa tiedotteessa.

– Asian dramaattisuutta lisää se, että tässä on kyseessä rokotteella täysin estettävissä oleva vaikea sairaus. Rokotteella voi suojata itsensä ja perheensä. Lisäksi voi turvata yhteisen terveydenhuoltomme toimivuutta. Meillä on paljon myös muita vakavasti sairaita potilaita, jotka tarvitsevat sairaalan hoitoa.

Koronan ilmaantuvuus Pirkanmaalla oli viime viikon päättyessä 116 tartuntaa 100 000 asukasta kohden kuluneiden kahden viikon ajalta.

Ilmaantuvuus ehti jo kääntyä takaisin nousuun syyskuun alussa, kun päivittäiset tartuntamäärät nousivat keskimäärin 50 tuntumaan. Parin viimeistä päivän lukemat antavat kuitenkin toivoa siitä, että epidemia olisi hiipumassa: sunnuntaina tartuntoja todettiin Pirkanmaalla 12, maanantaina 13.

Positiivisten näytteiden osuus oli viime viikolla kolme prosenttia Fimlabissa testatuista.

Viime viikolla Pirkanmaalla todettiin yhteensä 304 koronatartuntaa. Niistä saatiin selville 218:n tartunnan lähde.

Näistä 144 tapauksen tartuntalähde todettiin perheiden keskuudesta. Sukulaisen tai ystävän tapaamisista tuli 29 tartuntaa. Ulkomailta tuli 13 tapausta.

Hoiva- tai hoitolaitoksissa todettiin 11 tapausta ja kouluissa tai oppilaitoksissa yhdeksän tapausta. Kahdeksalla eri työpaikalla todettiin kahdeksan eri koronatapausta.

Yksittäiset tartunnat tulivat päiväkodista, ravintolasta, yksityisistä juhlista ja yleisötapahtumasta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?