Galleristi osti varastetun vadin ja myi sen muhkealla voitolla –rahanpesusyyte meni nurin käräjillä - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Galleristi osti varastetun vadin ja myi sen muhkealla voitolla –rahanpesusyyte meni nurin käräjillä

Tunnetun helsinkiläisen taidegalleristin saama rahanpesusyyte on hylätty Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Syyte perustui siihen, että galleristi oli ostanut eräästä kuolinpesästä varastetun arvokkaan taide-esineen.

14.9. 12:51

Galleristi kävi vuonna 2012 katsomassa ja kuvaamassa eräässä asunnossa taide-esineitä. Seuraavana vuonna asuntoon tehtiin murto ja sieltä anastettiin taide-esineitä, muun muassa Birger Kaipiaisen uniikki keramiikkavati.

Varastetun vadin omistaja soitti parin päivän kuluttua galleristille ja ilmoitti, että Birger Kaipiaisen suunnittelema työ on varastettu.

Vati kulkeutui ensin kirpputorille ja myöhemmin myyntiin hyvämaineiseen huutokauppaliikkeeseen. Galleristi osti sen sieltä 3 705 euron hintaan.

Päälle tuli jonkin verran huutokaupan kuluja.

Galleristi antoi vadin myytäväksi tamperelaiseen huutokauppaliikkeeseen.

Siellä siitä tarjottiin 26 000 euroa. Myöhemmin huutokauppa mainosti kuvan kanssa, että vati on myyty 34 500 eurolla. Todellisuudessa kauppa ei toteutunut, koska oikea omistaja huomasi netistä, että varastettu keramiikkavati on päätynyt myyntiin.

Sisä-Suomen syyttäjä syytti galleristia rahanpesusta, koska tämä oli hankkinut varastetun taide-esineen ja laittanut sen myyntiin.

Galleristi kiisti syytteen. Kertomansa mukaan hän ei voinut tietää, että hänen haltuunsa joutunut taide-esine oli varastettu.

Myös käräjäoikeus päätyi samalle kannalle: galleristi ei tiennyt, että taide-esine oli varastettu. Tätä käsitystä tuki muun muassa se, että galleristi hankki vadin hyvämaineisesta huutokauppaliikkeestä.

Galleristin saama rahanpesusyyte hylättiin. Keramiikkavati tuomittiin palautettavaksi oikealle omistajalleen korvauksetta. Galleristi saattaa menettää siitä maksamansa hinnan, runsaat 4 000 euroa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?