Opettaja huomautteli kännykästä – ysiluokkalainen tyttö sanoi ruman sanan ja iski ”salamana” kiinni

Hiuksista helmikuussa revitty naisopettaja kärsii yhä rajoittuneesta liikeradasta.

Koulussa tapahtunutta pahoinpitelyä käsiteltiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

27.8.2021 9:58

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut 15-vuotiaan tytön nuorena henkilönä tehdystä pahoinpitelystä sakkoihin. Lisäksi tytön on maksettava uhrilleen, tamperelaisen yläkoulun opettajalle korvauksia 1 650 euroa.

Rikos tapahtui helmikuussa koetilanteessa, johon yhdeksättä luokkaa käynyt tyttö tuli noin 50-vuotiaan opettajan mukaan myöhässä, kännykkä kädessään ja tervehtimättä.

Opettaja kertoi oikeudessa antaneensa tytölle kokeen ja kirjoitusvälineet sekä kehottaneensa tämän laittamaan puhelimensa pois.

– Jos et laita puhelinta kassiin, taskuun tai pöydälle, joudun ottamaan sen pois, opettaja kertoi oikeudessa sanoneensa.

Opettajan mukaan tyttö ei toiminut kehotuksen mukaan vaan sanoi mieluummin ”lähtevänsä v-ttuun”. Opettaja totesi tähän, että ”se ei varmastikaan ole tarpeen”.

Muita oppilaita ohjeistettuaan opettaja palasi tytön luo ja yritti tarttua tytön puhelimeen. Sitten alkoi tapahtua.

– Salamana (tyttö) otti häntä hiuksista kiinni ja potki polvella samalla painaen alaspäin, oikeus kirjasi opettajan kertomaksi.

Alkoi paini, jonka aikana opettajan silmälasit putosivat nahinassa lattialle ja menivät rikki. Opettaja huusi apua, ja pian paikalle saapuikin toinen opettaja. Vasta tässä vaiheessa tyttö irrotti otteensa opettajasta.

– Hiuksia oli luokkatila ja (opettajan) vaatteet täynnä. Päänahka, niska ja olkapää oli toista viikkoa kipeä. Liikerata on rajoittunut, eikä pysty tekemään samalla tavalla puutarhatöitä kuin ennen. Myös voimapuutoksia on, oikeus kirjasi opettajan kertoneen seurauksista.

Opettajalla todettiin lievähkö retkahdusvamma niska-hartiaseudulla. Lisäksi hänen vasemmassa olkapäässä todettiin kiertäjäkalvosimen vamma. Lääkäri määräsi opettajalle fysioterapiaa.

Oikeuden mukaan näyttämättä jäi, että tyttö olisi potkinut opettajaa. Kyseessä oli painitilanne, jossa vammat syntyivät tytön repiessä opettajaa hiuksista.

Ratkaisussaan oikeus toteaa, että tytöllä olisi ollut mahdollisuus reagoida opettajan kehotuksiin ja laittaa puhelin pois.

– Hän (tyttö) on tarkoituksellisesti päätynyt reagoimaan toisin, ja toiminta täyttää vähintään lievimmän tahallisuuden asteen.

Tyttö sai maksaakseen 180 euron sakot.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?