Vesilahdella ehdittiin rokottaa 12–15-vuotiaita, vaikka hallitus vasta valmistelee asiaa – lääkärin mukaan kyse inhimillisestä virheestä - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Vesilahdella ehdittiin rokottaa 12–15-vuotiaita, vaikka hallitus vasta valmistelee asiaa – lääkärin mukaan kyse inhimillisestä virheestä

Kunnan 12–15-vuotiaista ehdittiin rokottaa viidennes.

26.7. 10:19

Vesilahden kunnassa Pirkanmaalla rokotettiin kesäkuun lopussa ja heinäkuussa 12–15-vuotiaita, vaikka valtioneuvoston asetusmuutos rokotusten ulottamisesta ikäryhmälle ei ole vielä valmistunut.

Vesilahden tartuntataudeista vastaavan lääkärin Elina Tolvasen mukaan kyseessä oli inhimillinen tulkintavirhe.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suositteli 24. kesäkuuta 12–15-vuotiaiden rokotuksien aloittamista. Valtioneuvoston pitää kuitenkin muuttaa rokotuksia koskevaa asetusta, sillä voimassa olevan asetuksen mukaan nuorin rokotettava ikäryhmä on 16–29-vuotiaat. Tällä hetkellä asetusluonnon on lausuntokierroksella, joka kestää heinäkuun loppuun saakka.

– Aikaisemmissa ikäryhmissä ei ole menty asetustasolle, joten menimme THL:n suosituksen mukaan kuten aiemminkin. Vesilahdella on edistytty rokotuksissa hyvin, joten kun suositus kesäkuun lopulla tuli, niin päätimme loogisesti käynnistää rokotukset, Tolvanen sanoo.

Kun virhe huomattiin, linjattiin kunnassa Tolvasen mukaan ensin, että kun rokotukset oli jo ehditty aloittaa, jatketaan niitä siitäkin huolimatta, ettei hallitus ole vielä päättänyt asiasta.

– Ennakoimme, että asetus tulisi nopeammin. Kun niin ei käynytkään, niin konsultoimme Pirkanmaan sairaanhoitopiiriä ja päätimme keskeyttää rokotukset ikäryhmältä, Tolvanen kertoo.

Kunta tiedotti rokotusten keskeyttämisestä 19. heinäkuuta. 12–15-vuotiaita ehdittiin Vesilahdella rokottaa 89 henkilöä, eli noin viidennes ikäryhmästä.

Tolvanen arvioi, että pääosa rokotettavista oli riskiryhmäläisiä. 12–15-vuotiaiden riskiryhmään kuuluvien rokotukset on aloitettu muuallakin Suomessa THL:n kesäkuussa antaman suosituksen perusteella.

Etuajassa rokotteen saaneilla ei ole syytä huoleen. Tolvasen mukaan rokotteen jo saaneille annetaan tehosteannos normaalisti 12 viikon kuluttua ensimmäisestä.

– Kaikki voivat olla rauhassa. Ne jotka ovat rokotuksen saaneet, niin heillä se jo on ja muu ikäluokka saa sen sitten, kun asetus tulee voimaan. Mitään vahinkoa tässä ei ole tapahtunut.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?