Tarjoilija Pasi Aaltosen epäillyksi surmaajaksi paljastui nuori perheenisä - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Tarjoilija Pasi Aaltosen epäillyksi surmaajaksi paljastui nuori perheenisä

Poliisin käsityksen mukaan tamperelaisen tarjoilijan surmasi tekoaikaan 23-vuotias perheellinen mies. Epäilty kuoli vuonna 2014, eikä häntä päästy koskaan kuulustelemaan.

Tarjoilija Pasi Aaltosen tappajasta luonnosteltiin piirroskuva tuntomerkkien perusteella.

19.5. 14:02

Perjantaina 30. elokuuta 2002 huoltomies menee yleisavaimella 38-vuotiaan tarjoilijan Pasi Aaltosen asuntoon Tampereen Satamakadulla.

Asunnosta on kantautunut pahaa hajua. Oven avautuessa se löyhähtää entistä pahempana. Eteisessä lojuu ilmaisjakelulehtiä ja koirat ovat tehneet tarpeensa lattialle.

Aaltonen itse löytyy makuuhuoneesta vatsallaan makaamasta pelkkä kylpytakki päällään. Siinä vaiheessa hän on ollut kuolleena melkein viikon.

Poliisille oli alusta asti selvää, että Aaltonen oli kuollut henkirikoksen uhrina.

Merkit viittasivat siihen, että tappaja oli ollut yövieraana hänen asunnossaan perjantain 23.8. ja lauantain 24.8. välillä. Aaltonen oli avoimesti homoseksuaali ja poliisin yhtenä tutkintalinjana oli alusta saakka, että hänet surmasi miespuolinen seksikumppani.

Aaltonen oli surmattu keittokomerosta löytyneellä veitsellä. Sekin viittasi siihen, että kyseessä oli ennemminkin äkkinäinen kuin suunniteltu teko.

Kylpyhuoneesta löytyi verinen deodoranttipullo ja vereentyneet tennissukat. Todennäköisesti tappaja oli teon jälkeen ollut yltä päältä veressä ja pessyt itseään kylpyhuoneessa.

Tappaja jätti veriset sukkansa uhrin kylpyhuoneeseen.

Merkillinen yksityiskohta oli, että rikospaikan läheltä porttikongista Näsilinnankadulta löytyi Sievin turvakengät.

Kaksi siskosta oli nähnyt yöllä 24.8.2002, kuinka Satamakadun suunnasta kävellyt mies oli kantanut kenkäparia oikeassa kädessään ja jättänyt ne porttikäytävään.

Mies oli pälyillyt ympärilleen kuin varmistaakseen, ettei kukaan näkisi häntä. Koska toinen miehen nähneistä naisista oli ammatiltaan parturi-kampaaja, hän oli kiinnittänyt huomionsa eritoten miehen hiuksiin. Ne olivat tummanruskeat ja hieman ylikasvaneet, mutteivät kuitenkaan niin pitkät, että niitä olisi saanut poninhännälle.

Poliisi hahmotteli epäillystä piirrosluonnoksen annettujen tuntomerkkien perusteella.

Koska Aaltosen asunnosta olivat hävinneet hänen Top Young -merkkiset kenkänsä, johtopäätös oli seuraava: tappaja oli lähtenyt asunnosta Aaltosen kengissä ja jättänyt omansa kadulle.

Tapaus pysyi mysteerinä aivan näihin päiviin asti. Loppuvuodesta 2020 poliisi tiedotti ratkaisseensa pimeän henkirikoksen.

Tappajaksi epäilty on vuonna 1979 syntynyt, tekoaikaan 23-vuotias perheellinen mies. On korostettava sanaa ”epäilty”, sillä näyttö ei ole aukoton.

Poliisin käsityksen mukaan mies ja Aaltonen eivät tunteneet toisiaan entuudestaan, vaan he tapasivat ensimmäistä kertaa Aaltosen kuolinyönä. Ainakaan Aaltosen puhelutiedoista ei selvinnyt minkäänlaisia yhteyksiä mieheen.

Viimeisenä iltanaan Aaltonen oli käynyt useassa eri ravintolassa Tampereella. Pankkitilitapahtumien perusteella myös tappajaksi epäilty oli ollut kyseisenä iltana myöhään Tampereen keskustassa.

Epäilty ei kuitenkaan päädy koskaan oikeuden eteen, sillä hän kuoli tapaturmaisesti vuonna 2014. Koska häntä ei päästy kuulustelemaan, monet yksityiskohdat surmayöstä – kuten teon motiivi – jäävät ikuiseksi arvoitukseksi.

Poliisi kuulusteli laajasti miehen tuttavia ja lähipiiriä. Kaikki olivat yllättyneitä siitä, että häntä epäiltiin tamperelaisen tarjoilijan taposta. Jos mies todella oli tappaja, hän ei ainakaan kertonut teosta lähipiirilleen.

– Hän oli kieltämättä värikäs henkilö, mutta että hän liittyisi tällaiseen asiaan, on kyllä vaikea kuvitella, sanoi taposta epäillyn miehen ystävä poliisille toukokuussa 2020.

Mies työskenteli metallifirmassa ja rikospaikan läheltä löytyneet turvakengät olivat todennäköisesti peräisin hänen työpaikaltaan.

Rikospaikan läheltä löytyneet turvakengät olivat kokoa 42.

Hänet tunnettiin koiraihmisenä, innokkaana metsästäjänä ja fanaattisena Tappara-fanina. Viimeisinä vuosinaan hän oli kuitenkin etääntynyt faniporukasta.

Poliisin mukaan juuri Sievin turvakengät liittävät taposta epäillyn miehen rikokseen.

Kenkiä tutkittiin pitkään ja hartaasti. Niistä löytyi muun muassa hirvieläimen karva, joka saattoi kieliä juuri kenkien omistajan metsästysharrastuksesta.

Kengät kiikuttiin jopa Englantiin The Forensic Science Service Ltd:n DNA-tutkimuksiin, mutta kunnollisia tuloksia ei saatu ennen vuotta 2016.

Ajan saatossa tutkimusmenetelmät olivat kehittyneet herkemmiksi. Tuolloin keskusrikospoliisin rikoslaboratoriossa kengän kärjestä taltioidusta näytteestä voitiin osoittaa DNA-tunniste, joka sopi tappajaksi epäillyn DNA-tunnisteeseen.

Miehestä oli DNA-tunniste, sillä hänet oli rekisteröity vuonna 2009 rikosperusteistesti poliisin tuntomerkkirekisteriin. Miehen historiasta löytyy muun muassa pahoinpitelyjuttuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?